טורקיה תאסור על אזרחים סורים, תימנים ועיראקים לטוס משטחה למינסק, זאת בשל החשש שינסו להגיע לבלארוס בעקבות ניסיונות פלישת המהגרים דרך המדינה לפולין ולליטא השכנות. מוקדם יותר השבוע ליוו כוחות הביטחון של הרודן אלכסנדר לוקשנקו, באירוע יוצא דופן, מאות רבות של מהגרים מהמזרח התיכון בדרכם אל הגבול, כדי לגרום להם להסתנן אל מעבר לגבול ומשם לעומק אירופה. לטענת האיחוד האירופי, הטיסות בין טורקיה למינסק היוו נתיב עיקרי של אותם מהגרים.
החלטת השלטונות הטורקיים מגיעה על רקע העובדה שבשנים האחרונות הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן התעמת עם האיחוד האירופי כמה וכמה פעמים בסוגיית ההגירה. ב-2016 החלה טורקיה לחסום את דרכם של מהגרים אל היבשת בתמורה לסיוע כספי מהאיחוד. טורקיה מארחת בשטחה יותר מ-3 מיליון פליטים סורים, והיא הזהירה לא פעם שהיא כורעת תחת הנטל ושהאיחוד האירופי אינו עומד בסיכומים איתה. בכמה מקרים איימה אנקרה על "פתיחת השערים לאירופה".
גורמים באיחוד האירופי בירכו על ההכרזה של מינהלת התעופה האזרחית בטורקיה. הם טענו כי הדרך הטובה ביותר לפתור את המשבר, היא לעצור מהגרים עתידיים לעלות לטיסות לבלארוס. דיפלומטים אירופים אף ניהלו משא ומתן בנושא עם מדינות שונות - ולטענת דובר האיחוד האירופי גם חברת התעופה העיראקית הסכימה להפסיק את הטיסות לבלארוס. באנקרה הכחישו שהם משחקים תפקיד ישיר בהובלת המהגרים, אולם אתמול יצאו שש טיסות מסחריות מאיסטנבול לנמל התעופה במינסק.
בלארוס הודפת את ההאשמות נגדה ואת הטענות כי היא "מלבה את המשבר", אך בו בזמן במינסק מציינים כי הם לא יכולים לעזור לפתור אותו - אלא אם אירופה תחליט להסיר את הסנקציות נגדה. באיחוד האירופי בטוחים כי זו דרכו של לוקשנקו לנקום בבריסל: הוא מאיים עליה בקריצה כי אם לא תסיר את הסנקציות על ארצו יציף אותה במהגרים בלתי-חוקיים.
בינתיים, באיחוד האירופי גוברות הקריאות דווקא להחריף את הסנקציות נגד משטרו של הרודן לוקשנקו, וייתכן כי סנקציות נוספות יוטלו כבר בימים הקרובים. הסנקציות נגד בלארוס הוטלו בשל הדיכוי האלים של ההפגנות נגד הרודן לוקשנקו ב-2020.
לוקשנקו הוא בעל ברית קרוב של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. באירופה מצפים מפוטין להיכנס לתמונה, ובפולין אף הצביעו עליו כאחראי על המשבר. "לוקשנקו המוציא לפועל, פוטין הוא נותן החסות", אמר ראש ממשלת פולין מוקדם יותר השבוע. דובר ממשלת גרמניה ציין כי "מנקודת המבט שלנו, לנשיא רוסיה יש אפשרות להשפיע על המצב ואנו מצפים ממנו (מפוטין) לנקוט בצעדים מתאימים".
אלפי מהגרים לכודים לאורך הגבול; ביידן: "דאגה גדולה"
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן גם התייחס למתיחות בגבול פולין-בלארוס ואמר כי הוא חש "דאגה גדולה" נוכח המצב. לדבריו, ארה"ב העבירה את חששותיה לרוסיה ולבלארוס. הרשויות בפולין ציינו כי הן סיכלו לא פחות מ-223 ניסיונות לחצות את הגבול באופן בלתי חוקי מבלארוס במהלך הלילה האחרון. הם מעריכים כי מספר המהגרים הלכודים לאורך הגבול נע בין 3,000 ל-4,000. ליטא השכנה דיווחה על 110 ניסיונות חצייה וציינה כי עד 10 בדצמבר תציב מחסום לאורך הגבול - המשתרע על 100 ק"מ.
באיחוד האירופי הביעו תמיכה מוחלטת בפולין וליטא, שנוקטות בקו נוקשה ואוסרות לחלוטין מעבר של המהגרים, מחשש שחצייה - אפילו של קבוצה קטנה - תעודד אחרות ללכת בעקבותיה. אוקראינה גם כן הביעה תמיכה בוורשה, ואמרה כי תשלח שומרי גבול וקציני משמר לאומי לגבול שלה עם פולין כדי לחלוק מידע מודיעיני וידע מבצעי על התמודדות עם משבר המהגרים.
מנגד, ארגוני זכויות אדם בפולין אמרו כי התנאים האומללים של המהגרים - בהם ילדים קטנים - יצרו מצב חירום הומניטרי. הם טענו כי על מדינות האיחוד מוטלת החובה לאפשר גישה למזון ולמחסה למהגרים. בתיעודים שהגיעו ממחוז גרודנו בבלארוס נראו ילדים ותינוקות במחנה, ומשפחות הגרות באוהלים, וסובלות מהטמפרטורות הקפואות.
לפי סוכנות הידיעות AP, מניין המהגרים שמצאו את מותם בתנאים הקשים הללו הגיע כבר לתשעה מאז תחילת המשבר: הבוקר דיווחו הרשויות בפולין כי איתרו גופה נוספת, של צעיר סורי, ביער סמוך לגבול עם בלארוס. הן ציינו כי הגופה אותרה כבר אתמול, וכי טרם נקבעה סיבת המוות.
המדינות הבלטיות הגובלות בבלארוס חוששות כעת שהמשבר עלול להסלים לעימות צבאי. נשיאי ליטא, לטביה ואסטוניה ייפגשו בתחילת השבוע הקרוב בווילנה כדי לדון במשבר ואליהם יצטרף מרחוק בשיחת וידאו נשיא פולין אנדז'יי דודה.