אחד ממנהיגי הבדלנים הפרו-רוסים באוקראינה קרא היום (ה') לרוסיה לחמש את כוחותיו בכלי נשק מודרניים, כדי שיוכלו להגן על עצמם מול הצבא האוקראיני שנתמך על-ידי המערב. דניס פושילין, מנהיג "הרפובליקה העממית של דונייצק", אמר את הדברים אחרי שמפלגת השלטון של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, "רוסיה המאוחדת", קראה לקרמלין לחמש את האזורים שנמצאים בידי הבדלנים.
- החשש ממלחמה באירופה - עוד כותרות:
רוסיה, נזכיר, ריכזה בחודשים האחרונים כ-100 אלף חיילים בגבול אוקראינה, ובמערב חושדים זה זמן רב שהיא נערכת לפלוש אל המדינה. מוסקבה מכחישה שבכוונתה לפלוש, וטענה מצדה כי דווקא הממשלה בקייב היא זו שנערכת למבצע צבאי, נגד המורדים הפרו-רוסים בחבל דונבאס, וכי ריכוז הכוחות הרוסי נעשה לכל היותר כדי להגיב על מבצע שכזה. בחבל דונבאס במזרח אוקראינה נמצאות שתי רפובליקות שהקימו הבדלנים מבלי לקבל הכרה בינלאומית - במחוז דונייצק ובמחוז לוהנסק.
דניס פושילין התראיין לוולדימיר סולוביוב, יועץ פוליטי שנחשב מקורב לקרמלין, על רקע המתיחות במזרח אירופה והאפשרות שכוחות רוסיים יחצו את הגבול לאוקראינה. "בראש ובראשונה אנחנו חייבים להתמודד עם הביירקטארים", אמר פושילין והתייחס למל"טים תוצרת טורקיה.
סולוביוב אמר לפושילין שרוסיה מסוגלת לספק לבדלנים את הדור הבא של כלי הנשק, שיחליף את רובי הקלצ'ניקוב ומכונות הירייה שיוצרו בימי ברית המועצות. פושילין השיב: "אנחנו צריכים לדבר על כלי הנשק שאליהם אתה מתכוון". פושילין טוען שהשלטון בקייב נערך למלחמה ואוגר תחמושת ודלק. אוקראינה, שביקשה סיוע צבאי ממדינות המערב לנוכח האיום הרוסי, קיבלה לאחרונה כלי נשק מארה"ב, בריטניה ומדינות נוספות. הסיוע כולל טילים נגד טנקים ונגד מטוסים.
ב-2014 פרצה מלחמה בין הצבא האוקראיני למורדים הפרו-רוסים בחבל לוהנסק. רוסיה התגייסה לסייע למורדים בנשק ובחיילים, ובמלחמה נהרגו עד כה יותר מ-14 אלף איש. במקביל כבשה רוסיה מידי אוקראינה את חצי האי קרים, וסיפחה אותו לעצמה. רוסיה מקפידה להכחיש את ההאשמות של המערב, שטוען שהיא מלבה את האש במזרח אוקראינה באמצעות הסיוע שלה לבדלנים.
אתמול אמר מחוקק בכיר ב"רוסיה המאוחדת", ולדימיר וסילייב, שמפלגת השלטון ביקשה מהנהגת המדינה להתחיל לחמש את האזורים שבהם שולטים הבדלנים הפרו-רוסים במזרח אוקראינה. דבריו מהווים שינוי בעמדתה הרשמית של רוסיה על הסיוע לבדלנים. בקרמלין טרם התייחסו לדברים.
הפרלמנט הרוסי צפוי לדון בקרוב על החלטה שקוראת לפוטין להכיר בדונייצק ולוהנסק כרפובליקות עצמאיות. מומחים חוששים שהדבר יוביל לפריסת כוחות סדירים של רוסיה באותם אזורים בדלניים.
בסוכנות הידיעות הצרפתית AFP נכתב כי לפי כמה גורמים בכירים באירופה, החשש ביבשת בימים אלה מלחימה בין אוקראינה לבדלנים בחבל דונבאס זהה לחשש מפלישה "גלויה" של רוסיה לאוקראינה. לפי אותם בכירים, בעלות הברית במערב הזהירו את מוסקבה שכל פרובוקציה במזרח אוקראינה - גם כזו שהצבא הרוסי לא ייקח בה חלק פעיל - תוביל לסנקציות משמעותיות נגד רוסיה.
הגורמים הבכירים קראו לנשיא אוקראינה וולדימיר זלנסקי לא לאפשר לכוחותיו להיגרר ללחימה נרחבת מול הבדלנים הפרו-רוסים, ולהשתדל להימנע מתגובה לפרובוקציות שלהם. האזהרות שהגיעו מבריסל היו אחרי שקייב דיווחה שכוחותיה פירקו רשת של קיצוניים, שלכאורה תכננו פיגועים כדי לפגוע בביטחון המדינה - פעלו בתיאום עם הכוחות המיוחדים של רוסיה.
החשש במערב הוא שפוטין ממתין לתקרית בין אוקראינה לבדלנים שתצדיק מתקפה נרחבת נגד אוקראינה. "אף אחד לא יודע אם פוטין קיבל החלטה להתערב ומה יהיה הטריגר", אמר גורם אירופי בכיר. "אבל אנחנו בכוננות מרבית מעכשיו עד סוף פברואר". דיפלומט אירופי בכיר אמר שההנהגה האוקראינית התבקשה לא להגיב לפרובוקציה מיידית, כדי שהדבר לא ישחק לידיה של מוסקבה.
"אנחנו חייבים ללמוד את הלקח של מה שקרה בגיאורגיה ב-2008", הזהיר הדיפלומט. ב-2008 רוסיה ניצלה את המתקפה של גאורגיה על הכוחות הבדלניים בחבל דרום אוסטיה כדי לכבוש את השטח.
על סנקציות נגד רוסיה אמר הדיפלומט הבכיר: "האיחוד האירופי יטיל סנקציות בעקבות כל תקיפה באוקראינה – שיכולה לקרות בהרבה צורות, ולא בהכרח תכלול כוחות רוסיים". הוא ציין שהמסר הועבר למוסקבה בשיחות בין נציגים רוסים לאנשי נאט"ו והארגון לביטחון ולשיתוף פעולה באירופה.
נשיא אוקראינה זלנסקי הבטיח לא ליפול למלכודת של פרובוקציה רוסית. ממשלתו ניסתה להרגיע השבוע את הציבור המודאג, בעקבות האזהרות שהשמיעו גורמים אמריקנים, ואמרה שסכנת הפלישה הרוסית אינה מיידית ושהמצב "נמצא תחת שליטה".
בתוך כך, בפריז נערכו אתמול שיחות של דיפלומטים מרוסיה, אוקראינה, צרפת וגרמניה. השיחות, שנמשכו כשמונה שעות, עסקו בסיום הסכסוך במזרח אוקראינה בין הבדלנים לכוחות האוקראיניים. בהודעה משותפת של ארבע המדינות נאמר שהן מחויבות לכבד את הפסקת האש שעליה סוכם בהסכם מינסק 2015 - ולא התייחסו לחשש מפלישה רוסית. המשלחות קבעו לקיים שיחות נוספות.