במשך 54 שנה שלטה משפחת אסד בסוריה. בשנת 1970 תפס רשמית חאפז אסד את השלטון במדינה, ולאחר מותו בשנת 2000 ירש אותו בנו בשאר אסד. במרץ 2011 פרצה מלחמת אזרחים בסוריה, ובעזרת רוסיה, איראן וחיזבאללה הצליח אסד הבן לשמור על שלטונו. היום (ראשון) הופל משטר אסד, ובכך הגיע הקץ על שלטון המשפחה העלווית שנמשך יותר מיובל.
המורדים הסורים מודיעים על שחרור דמשק ושחרור האסירים

חאפז אסד נולד ב-6 באוקטובר 1930 בכפר קטן ונידח למשפחה עלווית. הוא התחנך בפנימייה בלטקיה, רחוק מבית הוריו ושמר על אורח חיים צנוע. הוא התנזר מאלכוהול ורק לעיתים מאוד רחוקות נחשף עם משפחתו לעיני הציבור.
אסד האב התחתן עם אניסה מחלוף, עלווית ממשפחה אמידה, ונולדו להם ארבעה בנים ובת. חאפז אסד סלל את דרכו לנשיאות מגיל צעיר. שמו המקורי היה חאפז אלווחש (הפרא), ולכן הוא החליף את שם משפחתו לאסד (אריה), בראשיתה של הקריירה הצבאית שלו, כשתכנן את מהלכיו לראש הפירמידה הפוליטית.
7 צפייה בגלריה
חאפז אל אסד, בשאר אסד סוריה מורדים נפילת שלטון אסד
חאפז אל אסד, בשאר אסד סוריה מורדים נפילת שלטון אסד
האב והבן. תם שלטון הרודנים לבית משפחת אסד
(צילום: AP, Aref TAMMAWI / AFP)
בגלל מוצאו העלווי, כבן לעדת מיעוט במדינה שרוב תושביה הם מוסלמים-סונים, אסד נאלץ להסתפק בקריירה צבאית. בגיל 19 הצטרף למכללה הצבאית באזור חמה ומאז הוא טיפס בסולם הדרגות,עד שהפך ב-1965 למפקד חיל האוויר הסורי. כשנה לאחר מכן הוא כבר היה לשר ההגנה - תפקיד שבו כיהן גם במהלך מלחמת ששת הימים, שבה ספגה סוריה מכה קשה. למרות זאת, מתפקידו הדרך לצמרת מפלגת השלטון, הבעת', הייתה קצרה.
בנובמבר 1970 אסד הכריז על עצמו כנשיא סוריה, בעקבות "תנועת תיקונים", שהביאה לסילוק קודמו בתפקיד, סלאח ג'דיד. עקשנותו, כושר התמדתו ויכולתו לשמור את הצבא לצידו אפשרו לו לשלוט כל כך הרבה שנים, ללא עוררין. אבל לא רק תכונות אלה סייעו לאסד האב לשמר את שלטונו.
ב-1982 הוא ביצע טבח בחמה כדי למנוע ניסיון הפיכה והורה על שורה של הוצאות להורג המוניות, מעצרים ועינויים. בשנה זו פרצה מלחמת לבנון הראשונה, והכוחות הסוריים סייעו בלחימה בלבנון.
ארגוני זכויות אדם ברחבי העולם, שחקרו את הנעשה בסוריה, דיווחו במשך השנים על אלפי אסירים פוליטיים שנשלחו על-ידו לכלא, ללא משפט. קרב ההישרדות שניהל אסד היה כוחני, אלים וכלל חיסולים וטיהורים של מתנגדיו.
7 צפייה בגלריה
 משפחת בשאר אל אסד
 משפחת בשאר אל אסד
משפחת אסד. האב יושב, הבן בשאר שני משמאל
(צילום: FILES / AFP)
את שיחות השלום הראשונות עם ישראל קיים אסד בתקופת שלטונו של יצחק שמיר בוועידת מדריד ב-1991. בתקופתו של יצחק רבין, השיחות עלו מדרגה. וורן כריסטופר, אז מזכיר המדינה האמריקני, נפגש עם אסד 23 פעמים. צוותים של ישראל וסוריה נפגשו כמה פעמים בוושינגטון. לאסד הופנתה השאלה, מה יהיה מוכן לתת אם תסכים ישראל לנסיגה לגבולות 4 ביוני 1967. כבר הוכן נייר עבודה שהכיל את סידורי הביטחון, שאותם תבע רבין בתמורה לנסיגה זו.
לאחר רצח רבין, חודשו השיחות והן הגיעו לשלב מתקדם מאוד באחוזת וואי. אולם אז סבלה ישראל מגל פיגועים, ראש הממשלה דאז שמעון פרס דרש מסוריה לגנות את הטרור. אסד סירב, והצוות הישראלי חזר לארץ.
כאשר נכנס בנימין נתניהו ללשכת ראש הממשלה היו גישושים לחידוש השיחות, אולם הם לא הבשילו. אהוד ברק היה הקרוב מכולם להסכם שלום עם אסד, אך מחלוקת על כמה מאות מטרים על גדת הכינרת מנעה חתימה על הסכם שלום.
7 צפייה בגלריה
סאדאת, אסד וקדאפי
סאדאת, אסד וקדאפי
1970: חאפז אסד לצד סאדאת וקדאפי
(צילום: AP)
7 צפייה בגלריה
חאפז אל אסד הנרי קיסינג'ר 1975
חאפז אל אסד הנרי קיסינג'ר 1975
1975: חאפז אסד עם מזכיר המדינה האמריקני קיסינג'ר
(צילום: AP)
בשאר אסד נולד בדמשק בספטמבר 1965, ילד שלישי בין חמישה אחים לאביו, אז שר ההגנה ולאמו אניסה, מורה במקצועה. כשהיה בן 6 מונה אביו לשליטה הבלתי מעורער של סוריה. בניגוד לאחיו בסאל, שהיה מבוגר ממנו בשלוש שנים, הוא היה ילד שקט יותר, שלא התבלט. כמו יתר אחיו, פנה אף הוא ללימודים גבוהים. הוא בחר ברפואה.
ב-1991 יצא בשאר אסד ללונדון והחל להתמחות ברפואת עיניים, שם גם הכיר את אסתו אסמה. אולם זמן קצר לפני שסיים את ההתמחות, ב-21 בינואר 1994, הכול השתנה. אחיו בסאל, מי שכבר סומן כיורש ברור לאב חפאז אסד, נהרג בתאונת דרכים בדרך לנמל התעופה בדמשק. בשאר נקרא אל אביו ואל הדגל וזמן קצר אחר כך כבר הוחל בהכשרתו כיורש.
התהליך הזה כלל קודם כל הסבה של בשאר לאיש צבא. כששב בשאר לסוריה ב-1994 הוא היה סרן בחיל הרפואה. תוך זמן קצר מאוד הוא הוקפץ לדרגת אלוף-משנה, לאחר שעבר מסלול קרבי מזורז, עד שמונה לתפקיד שבו כיהן אחיו המנוח, מפקד חטיבה בכוח העילית של משמר הרפובליקה.
במקביל להכשרה הזאת, החל אסד האב ב"טיהור" השלטון ממתנגדים פוטנציאליים לבנו. הקורבנות הראשונים היו קצינים מהדרג הבינוני. הרעיון היה להתחיל עם האנשים האלה, כדי שאסד יגיע להדחת הגדולים, הדרג הבינוני יהיה איתו.
7 צפייה בגלריה
נשיא סוריה ורעייתו נחתו בשדה התעופה בבייג'ינג
נשיא סוריה ורעייתו נחתו בשדה התעופה בבייג'ינג
בשאר אסד עם רעייתו אסמה
(צילום: AFP PHOTO / HO / SANA)
בין השנים 1998 עד למות אביו ביוני 2000, קיבל בשאר אסד תפקידים גדולים יותר ויותר בניהול ענייני לבנון ובעיקר יחסיה עם ישראל.
בקיץ של שנת 2000, עם מות אביו, מונה בשאר לנשיא כשהוא רק בן 34, והביא איתו תקוות גדולות גם בסוריה וגם במערב - גבר צעיר, שקיבל חינוך מערבי, רופא שמבטיח רפורמות. אבל התקווה האלו נגוזו די מהר, בין היתר כשפתח במבצע ללכידת מתנגדים פוטנציאליים. כמה חודשים לאחר עלייתו לשלטון, הוא התחתן עם אסמה, שמגיעה ממשפחה סונית מחומס ונולדה וגדלה בבריטניה. לשניים שלושה ילדים: חאפז, זיין וכרים.
אחת המהלומות המשמעותיות שספג בשאר אסד, עוד לפני מלחמת האזרחים, היה הרצח של ראש ממשלת לבנון לשעבר רפיק אל-חרירי ב-2005. שמו של אסד נקשר בניסיון ההתנקשות, וכמעט חמש שנים אחרי שאל-חרירי נהרג בפיצוץ מכונית תופת ליד שיירתו, מי שכיהן כראש צוות החקירה הבינלאומי, לבחינת נסיבות ההתנקשות אמר כי המשטר הסורי היה מעורב בהתנקשות.
השופט הגרמני דטלב מהליס אישר בריאיון שהעניק לתחנת רדיו בארצו כי אסד, "הורה להרוג את אל-חרירי". בעקבות המחאות האזרחיות בלבנון שזכו לכינוי "מהפכת הארזים" נגד הרצח והמשטר שנתפס כאחראי לו, אסד נאלץ להוציא את כל כוחותיו מהמדינה השכנה.
7 צפייה בגלריה
נשיא איראן איברהים ראיסי נפגש עם נשיא סוריה בשאר אסד בדמשק
נשיא איראן איברהים ראיסי נפגש עם נשיא סוריה בשאר אסד בדמשק
בשאר אסד עם נשיא איראן לשעבר ראיסי
(צילום: AFP)
7 צפייה בגלריה
2017: חיבוק מפוטין
2017: חיבוק מפוטין
2017: חיבוק מפוטין
אך מלחמת האזרחים שפרצה בתחילת 2011 במקביל למהפכות "האביב הערבי" שינתה את התמונה, ובמהלך השנים שחלפו מעמדו של אסד התרסק. לפי ההערכות, עד כה נהרגו במלחמת האזרחים בסוריה כ-600 אלף בני אדם.
בשנותיה הראשונות של המלחמה איבד הרודן הסורי את השליטה ברוב שטחי ארצו, אבל החל מ-2015 הוא נהנה מסיוע צבאי פעיל של רוסיה, והיא עזרה לו לכבוש מחדש את רוב המדינה. יותר משישה מיליון סורים נעקרו מבתיהם והפכו לפליטים - מה שהוביל למשבר הפליטים הגדול ביותר שנגרם ממלחמה כלשהי מאז מלחמת העולם השנייה. במהלך המלחמה הואשמו שני הצדדים, אסד ומתנגדיו, בפשעי מלחמה איומים. הרודן הסורי הואשם כי השתמש פעמים רבות בנשק כימי.

הצליח לשרוד עד עתה את מתקפת המורדים

בשנת 2015, בעיצומה של המלחמה, היו מי שדיברו על "התפוררות משטר אסד". באותם הימים הוא נתפס כשליט קורס, שאחרי ארבע שנות לחימה ספר כבר 40 אלף חיילים הרוגים וכמות עריקים אדירה. נראה היה כי השלטון מתפורר לאיטו, אך הוא הצליח לשרוד את המתקפה של המורדים בזכות בעלי בריתו הרוסים והאיראנים.
במהלך כהונתו הוא ניצח ברוב מוחץ "בובות" בבחירות, בין היתר בשנים 2014 וב-2021, אז התחוללה בסוריה מלחמת האזרחים. בבחירות שנערכו במאי 2021, אסד זכה ב-95.1% מהקולות. בוועדת הבחירות אמרו כי 13,540,000 סורים בחרו בו מחדש. אגב, שיעור ההצבעה עמד אז על כמעט 80%.
לאחר ההכרזה יצאו רבבות לחגוג את זכייתו הצפויה של אסד בכהונה נוספת בת שבע שנים. אחרי ההכרזה האירו זיקוקים את שמי דמשק. אלפים יצאו לכיכרות של דמשק וערי הנמל טרטוס ולטקייה. הם נופפו בדגלי סוריה ואחזו תמונות של אסד. הם קראו: "עם הנשמה והדם שלנו אנחנו נגן עליך בשאר", ו"אנחנו בוחרים רק שלושה: אללה, סוריה ובשאר".
אבל אסד לא השלים את הקדנציה שאליה נבחר. בסוף החודש שעבר פתחו המורדים בסוריה במתקפה נוספת. הם כבשו את חלב, חומס וחלקים נוספים במדינה השסועה ושמו קץ לשלטון של משפחת אסד.