טקס החתימה על הסכם הזיכיון להקמת קריית המודיעין של צה"ל בנגב, שהתקיים אתמול (יום ב'), הוא לכאורה אירוע משמח. עוד נדבך בהגשמת חזונו של בן גוריון, כשיחידה 8200 ויחידה טכנולוגית נוספת יעברו לפי המתוכנן ממרכז הארץ לדרום ב-2028. אבל אין מנוס אלא לפגוע בחגיגה ולהתריע: מדובר בהימור מסוכן.
למרות הכוונות הטובות של העוסקים במלאכה, קשה להניח שאנשי הקבע (בניגוד לחיילים הסדירים) שמשרתים ביחידות האלה, יעתיקו את מגוריהם לנגב או יסכימו לנסוע שעתיים לכל כיוון מדי יום, כשממול החברות האזרחיות מציעות להם משכורות עתק ותנאים מפנקים עד דמיוניים. והדברים הללו לא נאמרים רק על ידי החתום מעלה, הם עלו גם בסקרים פנימיים שנערכו ביחידת המודיעין. התשובות שם היו חד משמעותית: לא נרד לליקית, בטח לא בתנאים הקיימים. המעטים שאמרו שירצו להמשיך לעבוד במערכת הביטחון הסבירו כי ישקלו לעבור למערך הסייבר במוסד, אך בשום אופן לא יסכימו לצאת למסע יומי ברכבת לבאר שבע ומשם, ברכבת קלה שעדיין לא הוקמה, לליקית.
את העמדות הללו הציגו כל מפקדי היחידה בשנים האחרונות לראשי אמ"ן ולרמטכ"לים האחרונים. הרמטכ"ל אביב כוכבי, שהיה ראש אמ"ן, תומך במעבר ושינה את דעתו בנושא מספר פעמים. בכל דיון הוא מעלה הסתייגות בנימוק שלא הוכנה מעטפת אזרחית תומכת לאנשי הקבע שיסכימו לעבור לנגב. כעת, משנמצא פתרון תחבורתי ומעטפת הפרט תוקצבה, הטיל הרמטכ"ל על ראש אמ"ן להוביל במרץ את המהלך.
המעבר לנגב הוא חלק מהשיח הן בקרב קציני המודיעין הצעירים והן בקרב הבכירים, כשלכולם די ברור שבסופו של דבר המהלך לא יתממש. בהקשר זה, באחרונה סיפר אחד ממפקדי 8200 לשעבר, שכיום מנהל חברה שרכשה חברת סייבר שיושבת בתל אביב, כי ביקש להעביר את העובדים, שכולם שירתו תחתיו בעבר, למטה בהרצליה פיתוח. העובדים השיבו לו: המפקד, אנחנו לא יוצאים מתל אביב. אם לא מתאים - נעזוב. אותם עובדים נשארו בתל אביב והמנהל הזה אומר היום שעם כל הכבוד לחזון - אין לו באמת היתכנות במציאות החברתית-כלכלית הנוכחית.
לעומתו, ראש אמ"ן הנכנס, האלוף אהרון חליוה, מאמין במעבר דרומה. לדעתו, מצב התשתיות במתקנים במרכז כל כך גרוע, עד שהוא מבריח את הקצינים יותר משירות בנגב. מי שמצטרפים לדעתו ולוחצים להשלים את המהלך הם ראשי רשויות המקומיות בדרום, שמצפים לתוספת הכוח האיכותי. ואילו מפקד יחידה 8200 הטרי, תא"ל י', אמר ביומו השני בתפקיד ש"אנחנו הולכים לנגב באהבה" ולקח על עצמו את המשימה, כשהוא מודע לאתגרים. מבחינתו זו הזדמנות לשדרג את תשתיות היחידה, כולל הבסיסיות ביותר כמו חדרי המגורים, וליצור סינרגיה עם יחידות נוספות באגף המודיעין שיעברו לבסיס החדש הענק. אבל גם הוא יודע שהאתגר העיקרי הוא מול מוקדי הידע ביחידה, אנשי הסייבר והבינה המלאכותית. מדובר בכמה מאות אנשים, אולי 1,000, שהם ליבת הסיפור. וכדי להבין את הסיפור כל מה שצריך לעשות זה להביט בשלטי הפרסום שהוצבו מחוץ ליחידה: חברות היי-טק מציעות להם עבודה בתנאים חלומיים, וציידי כח אדם, בעיקר כאלה ששירתו ביחידה, מנסים לפתות את חבריהם לחצות את הכביש להרצליה פיתוח או ללב תל אביב.
בשורה התחתונה, בכירים לשעבר באמ"ן מגדירים את המעבר כ"ניסוי מסוכן ביחידה 8200". ייתכן שהוא יצליח, אך במידה שלא, הדבר עלול לגרום לנזק חסר תקדים בתחום שבו לישראל יש עליונות ברורה על כל יריבותיה - המערך הטכנולוגי - וזה הימור שלא נכון לקחת.