שגרירת ארצות הברית באו"ם לשעבר ניקי היילי הכריזה בצהריים (יום ג') רשמית כי תתמודד על הנשיאות בבחירות שייערכו בשנה הבאה. "אני ניקי היילי, ואני רצה לנשיאות", הודיעה בסרטון שפרסמה בעמוד הטוויטר שלה. היילי, שכבר בתחילת החודש אותתה כי בכוונתה להכריז על ריצה לבית הלבן, תתמודד בפריימריז הרפובליקניים בין השאר מול הנשיא לשעבר דונלד טראמפ, מי שמינה אותה לשגרירה באו"ם והחשיב אותה לבעלת בריתו הקרובה.
היילי ידועה כתומכת נלהבת של ישראל, וכמי שבימיה כשגרירה באו"ם הגנה על ישראל בתוקף בנאומיה. היא הובילה בין השאר את פרישת ארה"ב מאונסק"ו וממועצת זכויות האדם של האו"ם בשל יחסן המוטה נגד ישראל, ואת מועצת זכויות האדם אף כינתה "ביב שופכין". נוסף על כך תקפה את סוכנות הפליטים של האו"ם על היחס המיוחד שלה לפלסטינים, והביעה תמיכה נחרצת בהעברת השגרירות האמריקנית לירושלים. ביוני 2017 באה לישראל וביקרה בין השאר בכותל המערבי ובמנהרת טרור של חמאס.
השגרירה לשעבר היילי נחשבת כבר שנים לדמות אהודה מאוד במפלגה הרפובליקנית, ובסקרים הבוחנים את התמיכה של הרפובליקנים במועמדים הפוטנציאליים בפריימריז היא ניצבת דרך קבע בצמרת, אם כי במרחק די ניכר משני המובילים: הנשיא לשעבר טראמפ ומושל פלורידה רון דסנטיס. ממש היום פרסמה סוכנות רויטרס סקר שלפיו אילו הפריימריז היו נערכים היום היה טראמפ מגיע למקום הראשון עם 43% ודסנטיס לשני עם 31%, ואילו היילי הייתה מקבלת 4% בלבד.
רק ב-2021 עוד הצהירה היילי כי היא אינה מתכוונת להתמודד על הנשיאות ב-2024 אם ידידה טראמפ ירוץ שוב לתפקיד, אבל בחודשים האחרונים הסתמן כי שינתה את דעתה, לדבריה בגלל צרותיה הכלכליות של ארה"ב והצורך ב"שינוי דורי" – רמיזה לגילו המתקדם של טראמפ, בן 76 כיום.
טראמפ עצמו סיפר בחודש שעבר כי היילי התקשרה אליו לאחרונה ושוחחה איתו על כוונתה להתמודד בבחירות, ואמר כי הוא יעץ לה לפעול על פי רצונה: "בעבר היא אמרה שהיא לעולם לא תרוץ מולי, כי הייתי הנשיא הטוב ביותר, אבל אנשים משנים את העמדות שלהם, את מה שבלב שלהם", אמר טראמפ לערוץ טלוויזיה מקומי בדרום קרוליינה. "אז אמרתי, אם שינית את דעתך – את חייבת לעשות את זה".
בת הסיקים שהתנצרה והפכה לכוכבת
בסרטון ההכרזה על מועמדותה שפורסם בצהריים אמרה היילי: "הגיע הזמן לדור חדש של הנהגה שיגלה אחריות פיסקלית, יבטיח את גבולותינו, ויחזק את המדינה שלנו, את גאוותנו ואת מטרתנו". היא ניצלה אותו גם כדי להדגיש את ניסיונה הבינלאומי, ואת האפשרות שתהיה האישה הראשונה שתתמנה לתפקיד נשיאת ארה"ב: "סין ורוסיה על הגדרות. הם כולם חושבים שאפשר לצחוק עלינו, לבעוט בנו. מה שאתם צריכים לדעת לגביי הוא זה: אני לא שותקת לבריונים. וכשאת מחזירה מכות, זה כואב להם יותר כשאת נועלת נעלי עקב".
היילי, בת 51 ואם לשניים, נולדה בדרום קרוליינה למהגרים סיקים מהודו, וב-1997 המירה את דתה לנצרות. את דרכה הפוליטית החלה כמחוקקת בפרלמנט המקומי של דרום קרוליינה, וב-2010 נבחרה למושלת המדינה הזו – בתום מערכת בחירות קשה שבה נתפסה כאנדרדוג. מאז נוהגת היילי להזכיר את ההרגל שלה לנצח בניגוד לציפיות, ובין השאר הצהירה: "מעולם לא הפסדתי במערכת בחירות, ואני לא אתחיל עכשיו".
לתודעה לאומית בארה"ב עלתה היילי אחרי מאבקה להסרת דגל הקונפדרציה מבניין הקפיטול המקומי בעקבות הטבח בכנסייה בצ'רלסטון ב-2015, שבו גזען לבן ירה למוות בשחורים. האירוע גרם להיילי לשנות את דעתה, אחרי שנים שבהן התנגדה להסרת הדגל. כעדות למעמדה העולה במפלגה הרפובליקנית היא נבחרה לשאת את נאום התגובה לנאום "מצב האומה" של ברק אובמה ב-2016.
לשגרירה באו"ם מינה טראמפ את היילי ב-2017. היא פרשה מהתפקיד בתום שנתיים בלבד, החלטה שסימנה כבר אז עבור רבים את כוונתה לרוץ לנשיאות בעתיד. ב-2020 נמנעה מלהתמודד בפריימריז מול טראמפ, שהיה אז נשיא מכהן, ובמקום זאת שבה לדרום קרוליינה, קנתה בית באי בשם קיאווה והצטרפה לוועד המנהלים של ענקית התעופה בואינג. היא גם החלה במסע נאומים, ולפי דיווחים גבתה עליהם סכומי עתק שהגיעו ל-200,000 דולר. נוסף על כך פרסמה שני ספרים, צעד שנוהגים לנקוט פוליטיקאים רבים השוקלים להתמודד על הנשיאות.
לפי שעה טראמפ והיילי הם היחידים שהודיעו רשמית על ריצה בפריימריז הרפובליקניים, שההצבעה בהם תצא לדרך בתחילת השנה הבאה, לקראת הבחירות שייערכו בנובמבר 2024. עם זאת, שלל בכירים רפובליקנים אחרים שוקלים להתמודד, והיריב הראשי שמסתמן לטראמפ הוא כאמור מושל פלורידה רון דסנטיס, שבחודשים האחרונים צבר פופולריות עצומה והפך לשנוא נפשו – אך טרם הכריז על מועמדותו. גם סגן הנשיא לשעבר מייק פנס, שכיהן כסגנו של טראמפ, מתכוון לפי דיווחים להתמודד. עוד נזכרים כמועמדים אפשריים: הסנאטור מדרום קרוליינה טים סקוט, מושל ניו המפשייר כריס סונונו ומושלת ארקנסו לשעבר אסה הצ'ינסון.