בכלא סיידנאיא שמצפון לדמשק, אחד מסמלי הדיכוי של משטר אסד, נמשכים היום (ב') הניסיונות לפרוץ לתאים "סודיים" שבהם מוחזקים לפי החשד אסירים שנכלאו בימי שלטונו של הרודן ושהגישה אליהם חסומה. הבוקר הגיעו לכלא אנשי ארגון הסיוע "הקסדות הלבנות" כדי לבדוק אם אכן יש במקום תאים נסתרים תת-קרקעיים, כפי שהעידו שורדי הכלא, ואם יש בהם אסירים נוספים. הארגון הודיע כי שלח חמישה צוותי מומחים, הכוללים אנשי איתור והצלה, מומחים לשבירת קירות ולפריצת דלתות משוריינות, כלבי גישוש ואנשי רפואה.
כל סיידנאיא, השוכן כ-30 קילומטרים מצפון לדמשק, נחשב בעיני רבים לאחד מסמלי הדיכוי הראשיים של משטר אסד. לכלא הזה, שהוגדר על-ידי מתנגדי המשטר "בית מטבחיים אנושי", הועברו מאז תחילת ההתקוממות נגד הרודן ב-2011 המוני מתנגדי משטר – בהם חמושים מארגוני המורדים אבל גם פעילי מחאה לא אלימים – וכן אנשי צבא שנחשדו בהתנגדות לאסד. לפי דו"ח שפרסם ב-2017 ארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל", בשנים 2015-2011 נתלו למוות בכלא סיידנאיא עד 13,000 מתנגדי משטר.
בימים האחרונים, עם התקדמות המורדים לעבר דמשק, הם פרצו לבתי הכלא של המשטר ושחררו מהם אלפי אסירים, עד שאתמול לפנות בוקר הגיע תורם של הכלואים בסיידנאיא: בסרטונים ששודרו בתקשורת הערבית נראו מאות גברים נוהרים החוצה מהכלא, רבים מהם יחפים או לבושים בבגדים מעטים בלבד, כשהם מסמנים באצבעותיהם את מספר השנים שבהן היו כלואים ועל פניהם ניכרת התדהמה מהאפשרות שניתנה להם לפתע לצאת לחופשי.
אלא שלמורדים שהגיעו לכלא סיפרו האסירים המשוחררים כי מלבד התאים שבהם הוחזקו הם עצמם, קיימים במתקן תאים סודיים תת-קרקעיים שבהם מוחזקים אסירים נוספים, ובדיקה בחדר הבקרה שאליו משדרות מצלמות האבטחה הגבירה את החשד הזה. לפי עדויות אסירים, הכלא חולק למעשה לאגף "לבן", המיועד לאסירים שביצעו פשעים "רגילים", ולאגף "אדום", שבו הוחזקו אסירים שביצעו פשעים "חמורים יותר", ובו הדלתות נעולות באמצעות צופן הידוע רק לקציני הכלא, כך שהאסירים המוחזקים בו נותרו בתאיהם.
מאז אתמול עמלים מתנגדי אסד על הפלת קירות ופריצת דלתות ברזל משוריינות באמצעות פטישים וכלים אחרים כדי להגיע אל התאים הסודיים, ואף שדווח כי הצליחו להגיע לכמה מהם, הגישה לאחרים נותרה כנראה חסומה.
בסרטונים שהגיעו מכלא סיידנאיא נראו אתמול מאות גברים נוהרים אל מחוץ לכלא העמוס, מאושרים אך מבולבלים. חלקם התאחדו עם משפחותיהם שהגיעו לשערי הכלא כדי לגלות מה עלה לאורך כל השנים האחרונות בגורל יקיריהן, ובכו מאושר. אחד נשמע צורח מאושר כשגילה שמשטר אסד נפל. בסרטונים נראו גם נשים ולפחות ילד אחד שהיו כלואים במתקן.
"היינו דחוסים 25 אנשים בתא אחד", סיפר אסיר ששוחרר לרשת "אל-ג'זירה" הקטארית. "לא כולנו יודעים מה השם אחד של השני כי אילצו אותנו לשבת ולהשפיל מבט כל הזמן". האסיר, תושב חלב, סיפר כי הוחזק בכלא מאז 2019 משום שניסה לחמוק משירות בצבא הסורי, וכי סוהריו של אסד התעללו בו ובין השאר חבטו בראשו בפטיש. הוא העיד כי שלשום, כיממה לפני נפילת המשטר, לקחו סוהרי אסד עשרות אנשים מהאגף שלו החוצה והודיעו לפחות לחלקם כי הם מוצאים להורג.
אסיר משוחרר אחר, בשאר ברהום בן ה-63, סיפר כי הוא עצמו היה אמור להיות מוצא להורג אתמול, ובמקום זאת שוחרר על-ידי המורדים. "עד היום לא ראיתי את אור השמש", אמר לסוכנות הידיעות AP כשצעד ברחובות דמשק. "במקום להיות מת מחר, תודה לאללה, הוא נתן לי הזדמנות חדשה לחיות".
רה"מ של אסד: מוכן להיפגש עם מנהיג הג'יהאדיסטים
הרחק מחומות הכלא התעוררו היום תושבי סוריה ליום מלא ראשון בלי משטר אסד, כשהם חשים תקווה מהולה בדאגה מהעתיד הלא ברור שמצפה לארצם. למורדים צפויה משימה קשה ביותר בשיקום המדינה וניהולה, אחרי מלחמה בת כמעט 14 שנה שבה נהרגו יותר מחצי מיליון איש. ערים רבות נחרבו, וממשלת סוריה נתונה לסנקציות בינלאומיות קשות, ותזדקק לסיוע בשווי מיליארדי דולרים. מועצת הביטחון של האו"ם תתכנס היום כדי לדון בהתרחשויות בסוריה.
ראש ממשלת סוריה היוצאת מוחמד ג'לאלי, שמונה על-ידי משטר אסד, אמר ל"סקיי ניוז" בערבית כי הוא מוכן להיפגש עם אבו מוחמד אל-ג'ולאני, מנהיג ארגון המורדים הג'יהאדיסטי "הייאת תחריר א-שאם" שהוביל את הפלת המשטר, ולמסור מסמכים ולסייע בהעברה מסודרת של השלטון. ג'לאלי אמר כי קשה לו לחזות מה יעלה בגורלו של צבא סוריה: "זו שאלה שתוטל לפתחם של האחים שייקחו את ניהול ענייני המדינה. מה שמעניין אותנו היום זה להמשיך לספק שירותים לסורים".
ארגונו של אל-ג'ולאני, נזכיר, כונה בעבר "ג'בהת א-נוסרה" ונחשב בשעתו לשלוחה של אל-קאעידה בסוריה. בימים האחרונים ניסה אל-ג'ולאני להציג פנים מתונות ולשכנע שרצונו בשלום, אך במערב מתייחסים להבטחותיו בחשדנות ואומרים כי ייבחן במעשים. בנאום ניצחון שנשא אתמול מול קהל גדול במסגד בדמשק כריז אל-ג'ולאני: "היסטוריה חדשה, אחיי, נכתבת בכל האזור אחרי הניצחון הגדול הזה". הוא הצהיר שעם עבודה קשה סוריה תהפוך "מגדלור לאומה האיסלאמית".
אמש ב-16:00 נכנס לתוקף עוצר שעליו הכריזו המורדים בדמשק, והוא נמשך עד השעה 5:00 הבוקר. אחרי הטלת העוצר הייתה דמשק רגועה: חנויות נסגרו והרחובות התרוקנו ברובם. רוב האנשים שנראו מסתובבים בעיר היו מורדים, לבושים במדי צבא ונושאים נשק. נצפו מכוניות רבות עם לוחיות רישוי ממחוז אידליב, המחוז שהיה המעוז האחרון של המורדים בשנים האחרונות עד שיצאו למתקפה האדירה שלהם לפני 12 יום.
הפלתו של משטר אסד אתמול היא סיום מדהים לכמעט 14 שנות מלחמת אזרחים שרק לפני פחות משבועיים הכול סברו כי אסד ניצח בה: ההתקוממות העממית נגדו החלה במרץ 2011, במסגרת מהפכות "האביב הערבי" ששטפו את הדיקטטורות במזרח התיכון, ועד 2015 הוא איבד את השליטה ברוב שטחי ארצו, אך אחר כך, בסיוע רוסיה, איראן וחיזבאללה, השיב לעצמו את מרבית אזורי המדינה ודחק את המורדים לאזור אידליב שבצפון-מערב סוריה. יותר מחצי מיליון איש נהרגו במלחמה, ומיליוני סורים הפכו לפליטים בארצם או מחוצה לה.
מאז 2020 הייתה תמונת החזית קפואה בעיקרה, ועוד ועוד מדינות בעולם הערבי והאיסלאמי שהחרימו את אסד בעקבות דיכוי ההתקוממות חידשו את הקשרים איתו, מתוך הבנה שעשה את הבלתי-ייאמן ושרד כמנצח. אלא שלפני כמעט שבועיים התחוללה תפנית שנראה כי איש לא צפה, גם לא ארגוני המודיעין בישראל ובארה"ב: שעות אחרי שנכנסה לתוקף הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה המוחלש הסתערו המורדים הסורים מאידליב על מחוז חלב הסמוך, ומאז בתוך תשעה ימים כבשו את כל שלוש הערים הגדולות במדינה – חלב, חמה וחומס – עד שהגיעו לדמשק והפילו את המשטר, אחרי 54 שנות שלטון של משפחת אסד.