סגן שר החוץ של רוסיה הזהיר בצהריים (חמישי) את ארצות הברית כי ההצהרות הפומביות שמנפק הנשיא ג'ו ביידן בנוגע למעצרה של שחקנית הכדורסל האמריקנית בריטני גריינר, המוחזקת בכלא הרוסי זה קרוב לחמישה חודשים, אינן מועילות, ועלולות רק לפגוע בסיכויים לסיים את הפרשה. סגן השר סרגיי ריאבקוב אמר כי בהתחשב בעוינות הנוכחית בין וושינגטון למוסקבה קשה לראות חילופי אסירים מתבצעים ביניהן. היום אמורה גריינר להתייצב בבית המשפט במוסקבה לחידוש הדיונים במשפטה.
גריינר בת ה-31 היא כוכבת קבוצת פיניקס מרקורי מה-WNBA (ליגת הנשים המקצוענית בארה"ב), ובאמתחתה שתי מדליות זהב אולימפיות. לרוסיה הגיעה כדי לשחק זמן מה בליגה הרוסית. ב-17 בפברואר השנה, שבעה ימים לפני הפלישה הרוסית לאוקראינה, וכשהיחסים בין מוסקבה למערב כבר היו על סף פיצוץ, היא נעצרה בנמל התעופה שרמטייבו בבירה הרוסית בטענה שבמטען שלה נמצא שמן קנאביס. כעת היא מואשמת בסחר בסמים, ואם תורשע היא עלולה להישלח לעשר שנות מאסר.
בחודשים הראשונים שלאחר מעצרה שמרו קרוביה ותומכיה של גריינר על פרופיל נמוך כדי לא לפגוע במגעים החשאיים שארה"ב יכולה לקיים עם רוסיה בעניין, אבל בשבועות האחרונים הם מגבירים את הקריאות לממשל האמריקני לפעול ביתר שאת כדי להביא לשחרורה. בוושינגטון חושדים כי רוסיה משתמשת בגריינר כקלף מיקוח מדיני, במידה רבה כפי שעשתה לפי החשד במקרה של הישראלית נעמה יששכר. לצורך הטיפול בעניינה של גריינר מינה הממשל האמריקני שליח מיוחד, מהסוג שנהוג למנות לצורך הטיפול בשחרור שבויים.
רעייתה של גריינר, שרל, החלה בימים האחרונים להתראיין יותר ויותר לתקשורת האמריקנית בדרישה להחזיר את בריטני הביתה. "אני לא יכולה לשבת בשקט כשהאנושיות שלה נגזלת ממנה", אמרה השבוע באחד הראיונות. "אני לא יכולה לשבת בשקט כשהביטחון שלה מוטל בספק. אני באמת לא אוכל לנוח עד שהיא תחזור הביתה".
ללחץ על הממשל הצטרפו גם פעילים למען זכויות השחורים בארה"ב, ויותר מ-1,100 בכירים בקהילה האפרו-אמריקנית, בהם אנשי עסקים, ספורט, דת, תקשורת ועוד, חתמו על עצומה שבה דרשו מממשל ביידן לגבש עסקה שבה תוחזר בריטני גריינר הביתה בריאה ושלמה. "ארבעה חודשים זה יותר מדי", אמר הכומר אל שרפטון, מהפעילים הבולטים ביותר למען זכויות השחורים, וארגון Win With Black Women שלח לביידן מכתב שבו התלונן כי למרות ההצהרות שפרשת גריינר ניצבת בצמרת סדר העדיפויות של משרד החוץ, יש חשש שהן אינן תואמות את המעשים שנקט בפועל עד כה.
גריינר לביידן: "פה לבד עם המחשבות, אל תשכח אותי"
בצל התגברות הלחץ עליו התקשר אתמול ביידן לרעייתה של גריינר שרל והבטיח לה כי הממשל עושה כל שביכולתו כדי להביא לשחרורה של בריטני בהקדם האפשרי. ביידן שוחח איתה יומיים אחרי שקיבל מכתב שהכדורסלנית כתבה אליו מהכלא, ושבו סיפרה לו כי היא פוחדת שלעולם לא תשוב הביתה. "אני יושבת כאן בכלא הרוסי, לבד עם המחשבות שלי ובלי ההגנה של אשתי, משפחתי, חבריי, הסגל האולימפי או כל הישג", כתבה גריינר. "אני מבועתת מהמחשבה שאני עלולה להישאר כאן לנצח".
המכתב הועבר לבית הלבן ב-4 ביולי, מועד שגריינר כתבה לביידן כי הוא מיוחד עבור משפחתה: "ב-4 ביולי המשפחה שלי בדרך כלל מוקירה את שירותם של מי שנלחמו למען החופש שלנו, כולל אבי שלחם במלחמת וייטנאם. כואב לי לחשוב על האופן שבו אני חוגגת בדרך כלל את היום הזה, כי השנה החופש מסמל עבורי משהו שונה לגמרי". היא ביקשה מהנשיא: "אל תשכח אותי ואת שאר העצורים האמריקנים".
בשיחת הטלפון שלו אתמול עם שרל גריינר דיבר איתה הנשיא ביידן על המכתב שקיבל מבריטני, ושיתף אותה בטיוטה של מכתב התשובה שניסח ושהוא עומד לשלוח בחזרה אל הכדורסלנית. אחרי השיחה הביעה שרל הערכה לנשיא ואמרה כי היא יודעת שבריטני תמצא נחמה בכך שביידן קרא את מכתבה ופינה זמן להשיב לה, ושהיא לא נשכחה. עם זאת, היא הבטיחה להמשיך לקדם לחץ ציבורי על הממשל כדי שיפעל בפרשה.
במוסקבה, כאמור, התקבלו דבריו של ביידן אמש בתגובה צוננת. בצל הודעתו כי ישלח מכתב לכדורסלנית הכלואה טען בצהריים סגן השר הרוסי ריאבקוב כי ה"הייפ" (המהומה התקשורתית) סביב הפרשה אינו מועיל: "התכתבויות מהסוג הזה לא עוזרות".
זו התמורה? רוסיה דורשת את "סוחר המוות"
משפטה של גריינר החל בשבוע שעבר, אבל הדיון השני שאמור היה להיערך במסגרתו התפזר אחרי ששניים מהעדים שהיו אמורים להופיע בו לא התייצבו. עיכובים מהסוג הזה אינם נפוצים בבתי משפט ברוסיה. מעצרה של גריינר הוארך בינתיים עד 20 בדצמבר, ופירוש הדבר שהמשפט עשוי להימשך חודשים ארוכים. יצוין כי פחות מאחוז אחד מהנאשמים בבתי משפט ברוסיה מזוכים, וגם כשהם כבר מזוכים – בתי משפט בערכאות גבוהות יותר יכולים להפוך את הזיכוי, בניגוד לנוהג בבתי משפט אמריקניים.
בצל החשד במערב שהרקע למעצרה של גריינר פוליטי, בתקשורת הרוסית מרבים לדון באפשרות שהיא תוחזר לארה"ב במסגרת עסקת חילופי אסירים, שבה יימסר לידי הרוסים סוחר הנשק ויקטור בוט, המוכר בכינויו "סוחר המוות". בוט נידון ל-25 שנות מאסר בארה"ב, בגין מזימה לרצוח אזרחים אמריקנים ומתן סיוע לארגון טרור. רוסיה דורשת את שחרורו כבר שנים, אבל הפער האדיר בין האישומים נגד גריינר לבין אלה שבהם הורשע בוט הופך עסקה שכזו לבלתי סבירה מבחינת וושינגטון.
אפשרות אחרת שהועלתה היא שארה"ב תשחרר את בוט בתמורה לכך שיחד עם גריינר תשחרר רוסיה גם את פול ווילאן, איש חיל הנחתים לשעבר שמרצה 16 שנות מאסר בכלא הרוסי בגין הרשעה בריגול – הרשעה שגם היא לטענת וושינגטון הומצאה מהיסוד על-ידי השלטונות במוסקבה. ווילאן גיחך במשפטו על הטענה שהוא מרגל: "אני פחות ג'יימס בונד, יותר מיסטר בין".
אף שהיחסים בין ארה"ב לרוסיה נמצאים בשפל שכמותו לא ידעו כבר עשרות שנים, באפריל השנה, בשיא המלחמה באוקראינה, הן דווקא הצליחו להוציא לפועל עסקת חילופי שבויים. בעסקה ההיא הוחזר לארה"ב איש חיל הנחתים לשעבר טרבור ריד, שנעצר ברוסיה בטענה שתקף שוטרים ונידון לתשע שנות מאסר. ארה"ב מסרה תמורתו את הטייס הרוסי קונסטנטין ירושנקו, שהורשע בקשירת קשר לסחר בסמים ונידון ל-20 שנות מאסר בכלא האמריקני.