ישראל הייתה באותם ימים בראשית דרכה: מדינה קטנה ומוקפת אויבים שמתפתחת לאט-לאט, ובונה כבישים, בניינים ומסילות.
כעת מתפרסמות לראשונה על ידי ארכיון הספרייה הלאומית 50 אלף תמונות מאותם ימים, לקראת העלאה של אלפי תמונות נוספות בהמשך. הספרייה הלאומית מעלה לוויקישיתוף, מאגר התמונות החופשיות של ויקיפדיה, עשרות אלפי תצלומים היסטוריים ומרהיבים שצולמו בארץ ישראל, לפני הקמת המדינה ואחריה.
בין התמונות אפשר למצוא תיעודים של הקמת העיר ערד, הבניינים הראשונים של העיר דימונה, הנחת צינור המים הראשון בקיבוץ מנרה ועוד. השימוש בהן יהיה חופשי לכל, ללא צורך בהרשאות שימוש. התמונות מתפרסמות בשחור-לבן ‑ ולמעלה הן מובאות לאחר שעברו תהליך צביעה, תיקון פגמים וחידוד באמצעות יישומי התמונות של חברת MyHeritage.
מלבד התמונות שצולמו בערי ויישובי הפריפריה עם הקמתם, באוסף ישנם תצלומי נוף, תצלומים של פוליטיקאים, אנשי ציבור ואנשי תרבות, מלחמות ישראל, ראשית ההתיישבות, תיעוד של חפירות וממצאים ארכיאולוגיים ועוד.
התצלומים מגיעים משלושה אוספי צילום גדולים, שהם חלק מאוסף מיתר – ארכיון שנוסד על ידי צבי מיתר ז"ל ובו יותר מ-150 אלף תצלומים המתעדים את ההיסטוריה של המדינה החל משנות ה-40 של המאה ה-20 ועד לתחילת שנות האלפיים. האוספים שעולים כעת כוללים יותר מ-50 אלף תצלומים והם שייכים לבוריס כרמי, צלם עיתונות שתיעד את חיי היומיום בתל אביב, את מלחמות ישראל ועוד, למשה (מרלין) לוין, עיתונאי שהתמחה בצילום אירועים פוליטיים וציבוריים וכן בחיי היומיום בירושלים, ולבֶּנוֹ רותנברג, צלם וארכיאולוג שצילם אירועים היסטוריים חשובים, נופים ואתרים בארץ וחפירות ארכיאולוגיות.
"הספרייה הלאומית מובילה בשנים האחרונות מדיניות של הנגשת אוצרות רוח ותרבות ישראליים ויהודיים בפלטפורמות דיגיטליות מגוונות", אומר מנהל הספרייה הלאומית אורן וינברג, "מתוך כוונה לאפשר לציבורים שונים להיעזר בפריטים אלו לצורכי מחקר, פרסום עיתונאי או כל שימוש שיועיל לשימור והנגשת חיי החברה והתרבות בישראל".
התמונות עברו תהליך צביעה, תיקון פגמים וחידוד באמצעות יישומי התמונות של חברת MyHeritage