צבא גבון הודיע היום (ה') כי הגנרל שהוביל את ההפיכה, שבה הודח הנשיא עלי בונגו, יושבע ביום שני לנשיא זמני. השבעתו של גנרל בריס אוליגי נגמה, ראש המשמר הנשיאותי, תיערך בבית המשפט החוקתי של המדינה המרכז-אפריקנית. בניסיון להרגיע את הקהילה הבינלאומית, ואת מי שמסייעים לגבון, אמרו ראשי ההפיכה כי הם "יכבדו את כל ההתחייבויות" במדינה ומחוצה לה.
הנשיא בונגו הודח מהשלטון אתמול, דקות ספורות אחרי שוועדת הבחירות במדינה הכריזה על ניצחונו המוחץ ובחירתו לכהונה שלישית. ועדת הבחירות הודיעה כי בהצבעה בשבת זכה בונגו ב-64.27% מהקולות. ראשי ההפיכה טענו לאי-סדרים, ואמרו שניצחונו של בונגו הושג במרמה וללא משקיפים בינלאומיים. אחרי שתפסה את השלטון ביטלה החונטה את תוצאות הבחירות.
אתמול בבוקר הופיעה קבוצת קצינים בצבא גבון בשידורי הטלוויזיה, והודיעה על הדחתו של בונגו. לאחר מכן מסרו הקצינים כי הוא נמצא במעצר בית. בהמשך פרסם בונגו סרטון ממעונו, שבו קרא לבעלי הברית של גבון להשמיע את קולם. גורלו של בונגו אינו ידוע אך הגוף שהקימה החונטה הצבאית, "ועדת המעבר ושיקום המוסדות", הודיע כי הוא במעצר בית ו"פרש" מתפקידו כנשיא.
לפי החונטה הצבאית, מערכת הבחירות "לא עמדה בתנאי השקיפות, האמינות והפרטיות בקלפיות - שלהם ייחלו אזרחי גבון. לכך מתווסף שלטון חסר אחריות ובלתי צפוי - שגורם להידרדרות מתמשכת בלכידות החברתית". ראשי החונטה אמרו כי שלטונו של בונגו היה עלול "להוביל את המדינה לכאוס".
הדחתו של בונגו בן ה-64 שמה סוף לשליטה של משפחתו בגבון, שנמשכת קרוב ל-56 שנה: אביו, עומאר בונגו, שלט במדינה שעשירה בנפט משנת 1967. כשהלך לעולמו ב-2009 עלה בנו לשלטון.
ב-2016 פרצו מהומות בגבון אחרי ההודעה על ניצחונו של בונגו ובחירתו לכהונה שנייה. ב-2018 לקה הנשיא בשבץ שהשבית אותו למשך תקופה ארוכה, ולאחר מכן מתנגדיו קראו לו לפרוש מתפקידו. שנה לאחר מכן ניסו אנשי צבא לבצע הפיכה, אך היא נכשלה והם נשלחו לבית הסוהר.
אחרי סגירת הקלפיות בסוף השבוע, ובצל הטענות לאי-סדרים, ניתק השלטון בגבון את הגישה לאינטרנט וסגר כמה כלי תקשורת. החונטה הצבאית חידשה את הגישה לאינטרנט ואת השידורים של שלוש רשתות טלוויזיה בשפה הצרפתית, שהופסקו בשבת בערב. עם זאת הודיעה החונטה על עוצר לילי מ-18:00 עד 06:00, במטרה לשמור על הסדר, והודיעו כי גבולות המדינה יישארו סגורים.
מנהיגים אפריקנים דנים בינתיים בתגובה להפיכה בגבון - השמינית באזור מאז 2020. בתגובה להפיכה הודיע האיחוד האפריקני, שמאגד את מדינות היבשת, על השעייה מיידית של גבון מהארגון.
הגוף שמאגד את מדינות מרכז אפריקה - "הקהילה הכלכלית של מדינות מרכז אפריקה" - גינה את ההפיכה ואמר כי הוא מתכנן פגישה מיידית של ראשי המדינות כדי להחליט כיצד להגיב. במקביל מסרה האופוזיציה בגבון כי היא רוצה לשתף פעולה עם החונטה הצבאית שעלתה לשלטון.
מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש גינה את ההפיכה וקרא לצדדים לגלות איפוק ולשמור על החוק וזכויות האדם. מחלקת המדינה האמריקנית הודיעה שהיא מתנגדת בתוקף להפיכות, אך גם הביעה חשש מ"היעדר שקיפות ומדיווחים על אי-סדרים בבחירות". שר החוץ של האיחוד האירופי, ג'וזפ בורל, אמר גם הוא כי הבחירות בגבון היו מלאות באי-סדרים – אך הדגיש כי האיחוד מתנגד להפיכות.