תושבי מושב עבדון שבגליל המערבי נותרו מאחור: חודשים ארוכים מאז נאלצו לנטוש את בתיהם עם פרוץ מתקפת חמאס וחיזבאללה, וכעת תושבי עבדון, שבמועצה האזורית מעלה יוסף, מתחילים לחזור. אלא שלרבים מהם אין ממ"ד בבית, וכעת מתברר כי גם המקלטים הציבוריים לא שמישים, שכן הם מוצפים במי גשמים, נטולי תאי שירותים, ללא מיזוג אוויר וללא כל ריהוט שיאפשר את השהות בהם.
בסוף השבוע שעבר חזרו לביתם שבעבדון בני משפחת תמאם, זאת אחרי ארבעה חודשי נדודים בין דירות בטבריה ובחיפה. כשביקשו לבחון את המקלטים הציבוריים הסמוכים לביתם - הזדעזעו. "שני המקלטים היו מוצפים במים בגלל הגשם. האם מצפים מאיתנו לשחות במקלט כמו סרדין?", אמר עידן תמאם. "אין בהם לא כיסאות ולא שירותים. המקלטים היו אמורים להיות ערוכים ומוכנים, ובמקום זה אנחנו נאלצים להישאר בבית כשיש אזעקות. זה הזוי. מילא שזנחו אותנו ולא פינו אותנו, גם לביטחון שלנו לא דואגים. אין לי ממ"ד בבית, לאן אני אלך?".
לדברי יו"ר הוועד המקומי אולגה יפרח, "רוב התושבים שאין להם ממ"דים בבית ברחו מהיישוב עם פרוץ המלחמה, כי עם אפס שניות התרעה לא יעזור להם לרוץ למקלט מחוץ לבית. כיום שבו לעבדון כ-600 תושבים בלבד". אף שהמושב הוותיק מרוחק 3.7 קילומטרים מגבול לבנון, ולמרות שנכלל בהחלטת הממשלה לגבי יישובים מפונים, בצה"ל המליצו שלא לפנות אותו.
בתחילת ינואר הגישו תושבי עבדון, לצד 11 יישובים סמוכי-גדר נוספים, עתירה לבג"צ, בה דרשו הסבר מהממשלה לגבי ההחלטה שלא להכריז עליהם רשמית כמפונים. זאת, כשברקע ירי בלתי פוסק, כבישים חסומים ומערכת חינוך שמתקשה לתפקד. זאת לעומת יישובים שכנים שכן פונו באופן רשמי, אשר זכאים למימון יומי, לפטור מארנונה, דחייה בתשלומי משכנתא וזכויות נוספות.
מדו"ח פיקוד העורף לגבי כשירות המקלטים בעבדון, עולה כי ביישוב 111 ממ"דים פרטיים שיכולים לתת מענה ל-305 תושבי הבתים, כ-45 אחוז מסך התושבים בלבד. בנוסף, ביישוב ישנם 12 מקלטים ציבוריים שיכולים לתת מענה ל 304 תושבים. בכל מקלט אמורים לשהות לאורך זמן 25 אנשים, במרחב שבו לדברי התושבים אין שירותים תקינים, אין מיזוג אוויר והכול מוצף מהגשם. "המקלטים אצלנו לא מוכנים לשהייה ממושכת", אומרת יפרח. "ברבים מהם אין חיבור מים, והשירותים מקולקלים".
בשנה שעברה זכתה המועצה האזורית מעלה יוסף בתחרות "המקלט והמיגון במרחב האזרחי בישראל יפה", אך התושבים מופתעים מהסטנדרטים שהעמידה התחרות. מהמועצה האזורית מעלה יוסף נמסר: "בעקבות הגשמים המקלטים הוצפו, אך מיד כאשר הודיעו על כך למועצה, שאב הרבש"צ את המים מכל המקלטים שהוצפו וכבר למחרת הגיע המהנדס יחד עם קבלן איטום. בימים הקרובים יאטמו את המקלטים על מנת למנוע חדירה חוזרת של מי הגשמים".