פשיניאן השמיע את האזהרה בסרטון שפורסם היום ושמתעד פגישה שערך אתמול עם תושבים באזורי הגבול בחבל טאבוש, בצפון ארמניה, סמוך לכפרים אזריים נטושים שבהם שולטת ארצו. ארבעת הכפרים, שאיש לא גר בהם זה יותר מ-30 שנה, הם בעלי ערך אסטרטגי לארמניה, משום שהם ניצבים בדרך הראשית בין ירבאן לגבול עם גאורגיה.
אזרבייג'ן דורשת לקבל בחזרה את השטחים הנטושים, הכוללים גם כמה מובלעות שמוקפות לחלוטין בשטח ארמני, ואומרת שזהו תנאי מקדים לכל הסכם שלום בין המדינות, שיביא לסיומה המוחלט את הלחימה שמתחדשת מעת לעת כבר שלושה עשורים.
בסרטון שהפיצה ממשלתו של פשיניאן הוא נשמע אומר לתושבים כי אם ארמניה לא תתפשר ותסכים למסור את הכפרים שבמחלוקת, הדבר עלול להוביל למלחמה עם אזרבייג'ן עד לסוף השבוע הקרוב, והוסיף: "אני יודע איך מלחמה כזו תסתיים".
דבריו של פשיניאן באים אחרי שבספטמבר אשתקד, בתום עשרות שנים של קרבות חוזרים ונשנים על המובלעת הארמנית נגורנו קרבאך ששוכנת בתוך שטח אזרבייג'ן, הסתערו הכוחות האזריים על המובלעת והשתלטו עליה במתקפת בזק. כמעט כל 100 אלף הארמנים שחיו בנגורנו קרבאך נמלטו אז לארמניה. ההסתערות אירעה שלוש שנים אחרי סבב לחימה גדול קודם, בסוף 2020, שבו נחלה ארמניה הפסד צורב: אלפי חיילים נפלו אז בקרבות, וירבאן איבדה את השליטה בשטחים בפאתי החבל.
אחרי הסתלקות הארמנים מנגורנו קרבאך פתחו באקו וירבאן בשיחות שלום בתקווה לחתום על הסדר קבע, אבל בין הצדדים יש עדיין מחלוקות בשלל סוגיות, בהן סימון הגבול שהן חולקות, באורך 1,000 קילומטרים. הגבול בין השתיים סגור, והוא מבוצר למדי מבחינה צבאית. בשבועות האחרונים אותת פשיניאן כי הוא נכון להחזיר שטחים אזריים הנתונים בשליטת ארמניה, והעלה את האפשרות להכניס שינויים במערכת הכבישים של ארמניה, כך שלא תעבור בשטחי אזרבייג'ן.
בסרטון שצולם אתמול ציין פשיניאן כי השרטוט מחדש של הגבולות צריך להיעשות על בסיס הכרה הדדית בשלמות הטריטוריאלית של ארמניה ואזרבייג'ן, בהסתמך על המפות הסובייטיות מ-1991, לפני התפרקות ברית המועצות ששתיהן היו חלק ממנה.
יצוין כי גם אזרבייג'ן, מדינה מוסלמית ברובה, ממשיכה להחזיק בשטחים שהקהילה הבינלאומית מכירה בהם כחלק מארמניה, שהיא מדינה נוצרית. שלשום נועד נשיא אזרבייג'ן אילהאם אלייב בבאקו עם מזכ"ל נאט"ו ינס סטולטנברג, ובמעמד זה הצהיר כי ארצו "קרובה מאי פעם" להסכם שלום עם ארמניה. היום נפגש סטולטנברג בירבאן עם פשיניאן.
ארמניה הייתה במשך שנים בעלת ברית של רוסיה, אבל בחודשים האחרונים, במידה רבה בשל העובדה שמוסקבה לא הגנה עליה מפני אזרבייג'ן, הידרדרו היחסים בין השתיים. בעקבות זאת החלה ארמניה להתקרב למערב, למורת רוחו של הקרמלין, וגורמים ארמניים בכירים אף אמרו כי ביום מן הימים עשויה ארצם לבקש להצטרף לאיחוד האירופי.
ירבאן עדיין קשורה אומנם בברית עם רוסיה, אך לאחרונה היא הדגישה שהיא אינה תומכת במלחמה של הקרמלין נגד אוקראינה, ואף שלחה סיוע לקייב. צעד נוסף שעורר כעס במוסקבה היה החלטה של ארמניה אשתקד להצטרף כחברה לבית הדין הבינלאומי הפלילי, אותו בית דין שהוציא צו מעצר בינלאומי נגד ולדימיר פוטין.
היום בצהריים התייחס דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב לביקורו של מזכ"ל נאט"ו בירבאן, ואמר כי מאמצי הברית הצפון-אטלנטית להגביר את נוכחותה והשפעתה באזור אינם צפויים להגביר את היציבות בו. מסעו הנוכחי של המזכ"ל סטולטנברג בקווקז כולל גם ביקור בגאורגיה, שניהלה מלחמת דמים נגד רוסיה ב-2008. גאורגיה, ארמניה ואזרבייג'ן היו בעבר כולן חלק מברית המועצות, שרוסיה הייתה מנהיגתה.
בהודעה שפרסמה היום דוברת משרד החוץ הרוסי מריה זחרובה היא העלתה את האפשרות שהקשרים המעמיקים של ארמניה עם המערב הם הסיבה לכך שירבאן נאלצת לעשות ויתורים לאזרבייג'ן.