כ-6,000 בני אדם הפגינו היום (שבת) נגד ההחלטה להרוס כפר במערב גרמניה, כדי להרחיב את שטחו של מכרה הפחם הסמוך. אלפי המפגינים, בהם פעילת האקלים גרטה טונברג, צעדו בבוץ ובגשם לעבר הכפר לוצראט, שהוקף בגדרות ובמחסומים. כשהם ניסו להיכנס לכפר החלו העימותים עם המשטרה: השוטרים ניסו להרחיק אותם באמצעות גז מדמיע, והיכו מפגינים באלות.
חלק מהמפגינים נעצרו כשניסו לפרק את המחסומים ולהיכנס לכפר. לפי התקשורת הגרמנית, כמה מהמפגינים השליכו אבנים לעבר השוטרים. בנוסף דווח על מפגין שסובל מפגיעת ראש.
התושבים שהתגוררו בכפר לוצראט, במדינת המחוז נורדריין-וסטפאליה, נטשו אותו כבר לפני זמן רב. בשנתיים האחרונות נמצאים בכפר פעילים סביבתיים, שהשתלטו על הבתים הנטושים. הכפר הפך לסמל ההתנגדות של פעילי האקלים לשימוש בדלקים מאובנים.
השבוע התחילו מאות שוטרים לפנות את הפעילים מהכפר, ובימים האחרונים הם פירקו חלק גדול מהמחנה שהקימו הפעילים. במקביל הורסות הרשויות את הבתים בכפר וכורתות את העצים באזור.
לפי המשטרה, כ-470 פעילים שהתבצרו בכפר פונו מתחילת מבצע הפינוי. חלק קטן מהם עדיין מתבצר בלוצראט. לפי ההערכות, מספר המתבצרים אתמול היה בין 20 ל-40 איש. חלק מהפעילים עלו לגגות של הבתים הנטושים, ואחרים טיפסו לצמרות העצים. פעילים אחרים סיפרו שהם חפרו מנהרה בכפר, כדי להקשות עוד יותר על פעולות הפינוי של המשטרה הגרמנית.
בהפגנה היום קראו האלפים ל"צדק סביבתי". הם קראו להפסיק את הפינוי של הכפר - וכן את השימוש בפחם. טונברג נאמה בפני הקהל בנורדריין-וסטפאליה ואמרה: "זו בגידה בדור הנוכחי ובדורות הבאים. גרמניה היא אחת המדינות המזהמות ביותר בעולם וצריכה לשאת באחריות".
בעקבות משבר האנרגיה באירופה, כתוצאה מהמלחמה באוקראינה, חידשה ממשלת גרמניה את הפעילות בחלק מתחנות הכוח הפחמיות שלה. פעילי האקלים זועמים על הגברת השימוש בפחם, ואומרים שגרמניה צריכה להגדיל את השימוש שלה באנרגיות מתחדשות.
על רקע התוכנית להרוס את הכפר הבעירו אתמול מפגינים רעולי פנים פחי אשפה בברלין, וריססו כתובות על המשרדים של מפלגת הירוקים. המפלגה – שחברה בקואליציה של הקנצלר אולף שולץ – סופגת ביקורת קשה מהפעילים הסביבתיים, שמאשימים אותה ב"בגידה".
המכרה הפתוח בלוצראט, שאותו מפעילה חברת RWE, הוא מהגדולים באירופה. הממשלה הסכימה להרוס את הכפר כדי להרחיב את שטח המכרה, ובתמורה הבטיחה RWE להפסיק להפיק חשמל מפחם עד שנת 2030 (הסיכום הקודם היה עד 2038). בנוסף סוכם שחמישה כפרים אחרים לא יהרסו.