באיראן מאיימים לקראת ההצבעה הצפויה במועצת הנגידים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), על הצעת החלטה שתגנה את התנהלותה סביב תוכנית הגרעין ותדרוש מהסוכנות דוח מקיף על התוכנית, אבל דווקא ראש הסוכנות שיבח היום (ד') את המשטר בטהרן. רפאל גרוסי, שביקר בשבוע שעבר ברפובליקה האיסלאמית, אמר כי טהרן הסכימה להפסיק להעשיר אורניום נוסף לרמה גבוהה של 60%.
3 צפייה בגלריה
דגל איראן מול מטה סבא"א סוכנות הגרעין הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית ב ווינה אוסטריה
דגל איראן מול מטה סבא"א סוכנות הגרעין הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית ב ווינה אוסטריה
דגל איראן מול מטה סבא"א בווינה
(צילום:AP)
גרוסי אמר בשיחה עם עיתונאים, עם פתיחת כינוס מועצת הנגידים של סבא"א בווינה, כי ההסכמה של טהרן להקפיא את מאגר האורניום שמועשר ל-60% הינה "צעד קונקרטי בכיוון הנכון", וכי היא כבר נקטה "צעדי הכנה" לקראת אפשרות של יישום הצעד והקפאת העשרת האורניום לרמה הזו (במתקני הגרעין בנתנז ופורדו). "יש חשיבות לעובדה שבפעם הראשונה – מאז ההתרחקות של איראן מהתחייבויות העבר שלה – שהם הולכים בכיוון אחר", אמר.
אלא שבמערב מטילים ספק גדול ברצינות המחווה האיראנית. דיפלומט בכיר ששוחח עם סוכנות הידיעות הצרפתית AFP אמר שמדובר בהצעה "לא ממש כנה", משום שהקפאת הגדלת המאגר אינה דורשת בפועל מאמץ מצד איראן – וניתן כמובן לחדש את ההעשרה בקלות.
על פי הדו"ח הרבעוני האחרון שפרסמה אתמול סבא"א, איראן צברה כבר כמות משמעותית למדי של אורניום שמועשר לרמה של 60% – כמות שמספיקה כבר כעת, גם אם תוקפא, לארבע פצצות גרעיניות. על פי הדו"ח, נכון ל-26 באוקטובר כמות האורניום שמועשר לרמה הזו עומדת על 182.3 ק"ג – עלייה של 17.6 ק"ג מאז אוגוסט.
3 צפייה בגלריה
ראש סבא"א רפאל גרוסי פגישה ב איראן עם שר החוץ עבאס אראקצ'י
ראש סבא"א רפאל גרוסי פגישה ב איראן עם שר החוץ עבאס אראקצ'י
ראש סבא"א גרוסי עם שר החוץ האיראני אראקצ'י, בשבוע שעבר בטהרן
(צילום: Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS)
כדי שאורניום יוכל לשמש לייצור נשק גרעיני הוא צריך להיות מועשר לרמה של 90%, אך מדעני גרעין מסבירים כי הדרך מ-60% ל-90% היא קצרה למדי ומהווה למעשה צעד "טכני" קל יחסית – וכי ניתן לעשות זאת בתוך כמה ימים או שבועות. באופן תיאורטי, כל 42 ק"ג של אורניום שמועשר ל-60% מספיקים, אם רמת ההעשרה תוגדל ל-90%, עבור פצצה אחת.
על פי הדו"ח שפורסם אתמול, כמות האורניום המועשר הכולל שבידי איראן – גם כזה שנמוך מ-60% – עומדת על 6,604.4 ק"ג. מדובר בעלייה של 852.6 ק"ג מאז אוגוסט. הסכם הגרעין מ-2015 שכבר קרס אוסר על איראן להחזיק יותר מ-202 ק'"ג של אורניום, ברמת העשרה של 3.67% בלבד.
המחווה כביכול של איראן עם ההצעה לעצור חלק מהעשרת האורניום שלה מגיעה כשברקע התהיות כיצד תגיב לחזרתו של דונלד טראמפ – מי שהוביל את הפרישה מהסכם הגרעין עמה – לבית הלבן. דיפלומטים ששוחחו הערב עם רויטרס העריכו כי ההצעה להקפיא את מאגר האורניום של 60% תלויה בכך שמועצת הנגידים תוותר על הצעת הגינוי שמקדמות כעת מעצמות המערב – ארה"ב, בריטניה, צרפת, וגרמניה – אולם אלו לא מתכוונות לוותר על הצעת הגינוי.
3 צפייה בגלריה
ארה"ב דונלד טראמפ נפגש ב הבית הלבן עם ג'ו ביידן
ארה"ב דונלד טראמפ נפגש ב הבית הלבן עם ג'ו ביידן
המתיחות - על רקע חזרת טראמפ לבית הלבן
(צילום: AP Photo/Evan Vucci)
ההחלטה, שתועלה להצבעה מחר, תגנה את איראן על היעדר שיתוף הפעולה שלה עם סבא"א, כשבין היתר היא עדיין ממשיכה להגביל משמעותית את פעילות הפקחים ואת יכולתם לעקוב אחר המתרחש במתקני הגרעין, וטרם סיפקה תשובות על שרידי אורניום שאותרו בכמה אתרים לא-מוכרזים. ההחלטה תדרוש גם מראש הסוכנות גרוסי להכין "דו"ח מקיף" עד אביב 2025, שישפוך אור על חלק מפעילויות הגרעין של איראן – בכלל זאת שיתוף הפעולה שלה עם החקירות של סבא"א בנוגע לאותם שרידי אורניום.
בעבר איראן כבר הגיבה בחריפות להחלטות גינוי קודמות של מועצת הנגידים של סבא"א, וגם כעת היא מאיימת להגיב אם ההצעה המערבית תתקבל. שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י אמר בשיחת טלפון עם גרוסי כי התגובה של איראן תהיה "פרופורציונלית". לדבריו, גינוי איראן במועצת הנגידים יהווה "סתירה ברורה לאווירה החיובית שנוצרה במגעים בין איראן לסבא"א". בשבוע שעבר, במהלך ביקורו של גרוסי בטהרן, הדגיש עראקצ'י: "אנחנו מוכנים לנהל משא ומתן על בסיס האינטרסים הלאומיים שלנו, והזכויות שלנו שאינן ניתנות לביטול, אבל לא מוכנים למשא ומתן תחת לחץ והפחדה".
בתוך כך, ראש סבא"א גרוסי סתר היום את דבריו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, וטען כי "אין אינדיקציה" לכך שבמתקן הצבאי בפרצ'ין, אותו תקפה ישראל במסגרת התקיפה באיראן בשבוע שעבר, היה מתקן גרעיני או חומר גרעיני כלשהו. נתניהו, נזכיר, אמר שלשום בנאומו בכנסת כי בתקיפה באיראן "נפגע מרכיב בתוכנית הגרעין" שלה. בעבר דווח כי במתקן הסודי בפרצ'ין, ששוכן ליד טהרן, בוצעו ניסויים הקשורים למתקן הנפץ הקונבנציונלי שעוטף את החומר הגרעיני הבקיע ואשר דרוש להצתת הפצצה.