שעות אחדות לאחר הפיצוצים הגדולים שאירעו הבוקר (יום ג') במחסן תחושת בחצי האי קרים, אותו כבשה רוסיה מאוקראינה כבר ב-2014, הודה אחר הצהריים גורם אוקראיני בכיר כי הפיצוצים הללו הם תוצאה של פעילות חבלה מצד כוחותיה של קייב. הגורם, ששוחח עם העיתון "ניו יורק טיימס", אמר כי הפיצוצים במתקן הצבאי הרוסי ליד העיירה דז'נקוי נגרמו על ידי יחידת עילית של צבא אוקראינה שפועלת מאחורי קווי האויב. משרד ההגנה הרוסי כבר הודה בצהריים כי הפיצוצים נבעו מ"פעולת חבלה", אולם לא הפנה אצבע מאשימה לעבר קייב או גורם אחר כלשהו.
הפיצוצים הבוקר אירעו שבוע בלבד אחרי הפיצוצים המסתוריים שאירעו בבסיס חיל האוויר סאקי בקרים, פיצוצים שיש חשד כי נגרמו גם הם ממעשה חבלה מכוון שביצעה אוקראינה נגד הכוחות הרוסיים. שעות אחדות אחרי הפיצוצים ליד דז'נקוי היום דווח על אירוע חריג נוסף בחצי האי: ענני עשן המיתמרים מבסיס של חיל האוויר הרוסי בעיירה גברדייסקויה, במרכזו של קרים. עדיין אין פרטים על מה שאירע שם. בהמשך דווח על פיצוצים גם בסימופרופול שבדרום קרים, אך גם במקרה זה טרם נמסרו פרטים.
המלחמה באוקראינה – עוד כותרות:
• שוב פיצוצים בקרים, רוסיה מודה: "זאת פעולת חבלה"
• קייב: "השמדנו בסיס של שכירי חרב"
• התחנה הגרעינית עדיין מופגזת, תושבים נמלטו
• חמישה סוחוי 24, שלושה סוחוי 30: המטוסים שנהרסו
שעה קלה אחרי הופעת הדיווחים על הפיצוצים הבוקר במחסן תחמושת בקרים אישר משרד ההגנה במוסקבה כי האירוע התרחש, אבל הוא מיהר לטעון כי שריפה שפרצה בשנאי במתקן היא שגרמה לפיצוצים, וכי רק שני בני אדם נפצעו, אף אחד מהם לא באורח קשה. בהמשך הודה כאמור כי הפיצוצים נבעו מחבלה כלשהי, אך לא הבהיר מי לפי החשד עומד מאחוריה. בצל לקיחת האחריות אחר הצהריים על ידי אותו גורם אוקראיני בכיר, ב"ניו יורק טיימס" דווח כי על פי עדויות תושבים באזור דז'נקוי, הרשויות שם העלו את רמת הכוננות מפני "איומי טרור", ואנשים עוכבו ועברו חיפושים כאשר נכנסו לפארקים או למבנים ציבוריים.
בתיעוד שהופץ הבוקר מהמקום נראה ענן עשן מיתמר לשמיים ונשמעו קולות נפץ חזקים. הרשויות הרוסיות בקרים דיווחו כי יותר מ-3,000 תושבים פונו משני כפרים סמוכים, מייסקויה ואזובסקויה. משרד ההגנה הרוסי דיווח כי בעקבות הפיצוצים נגרם נזק לקווי חשמל, לבתים ולמסילות רכבת. בעקבות הנזק למסילות דווח כי נגרמו שיבושים בתנועת הרכבות בין חצי האי למקומות אחרים בדרום אוקראינה וברוסיה. עובדה זו עשויה להפריע למבצע הרוסי באוקראינה, משום שרוסיה השתמשה בחצי האי קרים להזרמת כוחות נוספים אל קו החזית בדרום המדינה שאליה פלשה.
כמו אחרי הפיצוצים בשבוע שעבר בבסיס סאקי, גם כעת נמנעת אוקראינה מלקבל אחריות רשמית ופומבית למתקפה, אך גורמים בכירים בקייב רמזו בצורה ברורה למדי כי אוקראינה עומדת מאחורי הפיצוצים היום. מיכאילו פודוליאק, יועצו של הנשיא וולודימיר זלנסקי, הזהיר זמן קצר אחרי הפיצוצים בדז'נקוי כי לחייהם של "הפולשים והגנבים" בקרים נשקפת סכנה גדולה: "הבוקר בדז'נקוי החל בפיצוצים", כתב פודוליאק בציוץ שהוגדר בתקשורת המערבית "מסתורי". "תזכורת: במדינה נורמלית קרים היא מקום של ים שחור, הרים, בידור ותיירות, אבל קרים תחת כיבוש רוסי היא מקום של פיצוצים במחסני תחמושת וסכנת מוות גדולה לפולשים ולגנבים. הפירוז מתנהל". ראש הסגל של זלנסקי, אנדריי ירמאק, הוסיף אחר כך: "מבצע הפירוז, בסגנון ממוקד, שמבצעים הכוחות המזוינים, יימשך עד להשלמת השחרור של אדמות אוקראינה מהכובשים".
האירוע הבוקר בא כאמור שבוע אחרי הפיצוצים האדירים שפקדו את בסיס חיל האוויר סאקי, אחד הבסיסים הצבאיים הגדולים ביותר של רוסיה בחצי האי קרים. בפיצוצים ההם נהרג אדם אחד ועוד ארבעה נפצעו, ותמונות לוויין שפורסמו יומיים לאחר מכן חשפו נזק כבד שנגרם לכלי טיס ולתשתיות במקום. לפחות שמונה מטוסים רוסיים נהרסו או ניזוקו קשות, ולפחות שלושה מכתשים, אולי כתוצאה של פגיעות מדויקות, נראו על הקרקע.
שעות אחדות אחרי הפיצוצים בבסיס סאקי טען גם אז גורם אוקראיני רשמי בשיחה עם "ניו יורק טיימס" כי הצבא האוקראיני הוא שאחראי לפיצוצים שם, וכי הוא גרם להם באמצעות מטען חבלה. אותו גורם טען כי הכוחות האוקראיניים הסתייעו ב"כוחות פרטיזניים", כמו אלה שלדבריהם עוזרים להם לתקוף את הכוחות הרוסיים באזורים שונים שאותם כבשו באוקראינה. רוסיה טענה אז מצדה כי מדובר בתאונה, וכי תחמושת התפוצצה בבסיס משום שחיילים "לא הקפידו על תקנות הבטיחות".
הפיצוצים בבסיס סאקי עוררו עניין רב בעולם, משום שאם מדובר בהתקפה אוקראינית – הרי שזהו מהלך ראשון מסוגו שנוקטים כוחותיה של קייב. עד כה התנהלה הלחימה בין אוקראינה לרוסיה בשלל אזורים בשטח האוקראיני, אבל לא בחצי האי קרים. חצי האי, נזכיר, נכבש על ידי צבא רוסיה מידי אוקראינה ב-2014, בעקבות ההתקוממות העממית שבה הודח מהשלטון האוקראיני הנשיא הפרו-רוסי ויקטור ינוקוביץ'. מיד לאחר מכן קיימה בו רוסיה משאל עם שבו לדבריה ניצח המחנה התומך בהצטרפות לרוסיה – וחצי האי סופח אליה. מאז דרשה קייב ממוסקבה להשיב לה את חצי האי, ובמקביל נלחמה במורדים פרו-רוסים שכבשו בסיוע רוסיה עוד ועוד שטחים בחבל דונבאס שבמזרח אוקראינה.
פיצוצים גם בעיר הכבושה: "שידורי הטלוויזיה הרוסית נפלו"
הפיצוצים השונים בקרים מגיעים על רקע מתקפת-הנגד שמנהלת כעת אוקראינה בדרומה, שם רוסיה כבשה שטחים רבים בתחילת הפלישה הרוסית לפני כמעט חצי שנה. אוקראינה טוענת כי כבר הצליחה לשחרר עשרות יישובים וכפרים במחוז חרסון, ולדבריה פגעה משמעותית ביכולת הצבא הרוסי לשלוח אספקה לכוחותיו במחוז באמצעות הפצצת הגשרים בנהר הדנייפר.
על רקע מתקפת-הנגד בדרום והפיצוצים בקרים, היום דווח על פיצוצים גם בעיר הכבושה מליטופול, בדרום-מזרח אוקראינה. ראש העיר האוקראיני הגולה של העיר, איוון פדורוב, טען כי שני פיצוצים שאירעו שם שיתקו את שידורי הטלוויזיה הרוסית באזור. "לא משנה עד כמה הפרופגנדה הרוסית תנסה לשטוף את מוחותיהם של תושבינו, הם לא יצליחו", כתב פדורוב בחשבון הטלגרם שלו. "תושבי מליטופול מחזיקים מעמד וכוחות ההתנגדות מנטרלים הכול", הוא הוסיף. טענותיו לא ניתנות לאימות. פדורוב הוסיף כי הכוחות הרוסיים במליטופול ביצעו שם "מבצע סינון המוני" במטרה לאתר לוחמי "גרילה" אוקראיניים, אך לדבריו נכשלו בניסיון הזה.
במקביל, שירות הביטחון הפדרלי ברוסיה (FSB) דיווח אחר הצהריים על פעולות חבלה מצד האוקראינים גם בשטחים הרוסיים, באזור קורסק שליד הגבול האוקראיני. לפי ה-FBS, במסגרת פעולות החבלה שם הופצצו עמודי חשמל שיוצאים מתחנת כוח גרעינית הפועלת באזור, באופן שמשבש את פעילותו. הוא מסר כי בעקבות החבלות הללו תוגברה האבטחה באזור. בעבר כבר דווח על מתקפות ופיצוצים באזורים במערב רוסיה הגובלים באוקראינה, ואף שקייב לא קיבלה עליהם אחריות – גורמים בכירים בה אמרו שמדובר ב"קארמה" על הפלישה לשטחם.
זלנסקי מזהיר מ"טרור גרעיני": "כל אירופה תיפגע"
בינתיים נמשכת הלחימה בחזית המזרחית שבחבל דונבאס, שם ממקדת מוסקבה את מאמציה כבר חודשים ארוכים בניסיון להרחיב את אזורי השליטה של המורדים הפרו-רוסים. רוסיה השלימה שם את כיבוש מחוז לוהנסק, וכעת מקווה לכבוש את שאר השטחים שבשליטת אוקראינה במחוז דונייצק הסמוך, אולם הצבא האוקראיני דיווח כי הוא ממשיך להדוף את המתקפות שם. המושל האוקראיני של מחוז דונייצק פבלו קירילינקו מסר היום שאזרח אחד נהרג ועוד שניים נפצעו בשל ההפגזות הרוסיות שם. הפגזות קשות דווחו אמש והלילה גם בחרקוב, העיר השנייה בגודלה באוקראינה ששוכנת צפונית לדונבאס. לפי הרשויות שם בהפגזות נהרג אזרח אחד ועוד תשעה נפצעו. לדבריהן מדובר בהפגזות הקשות ביותר שחווה האזור בימים האחרונים.
הפגזה דווחה היום גם בעיר ניקופול שבמחוז דניפרופטרובסק. אוקראינה האשימה בשבוע שעבר שההפגזות עליה נעשו מצדו השני של נהר הדנייפר, מאזור תחנת הכוח הגרעינית בזפוריז'יה, שנכבשה על ידי רוסיה בתחילת המלחמה. אוקראינה מאשימה שלצד שיגור המתקפות מתוך התחנה, רוסיה מפגיזה בעצמה את התחנה הזו – הגדולה מסוגה באירופה – במסגרת מה שקייב מכנה "סחיטה גרעינית" שנועדה להפעיל על קייב לחץ בצל מתקפת-הנגד שלה בדרום. מוסקבה מכחישה את הטענות הללו, ומאשימה שקייב היא זו שאחראית להפגזות המסכנות את התחנה.
בקהילה הבינלאומית גוברת כעת הדאגה מאסון גרעיני שיתרחש אם הכורים בתחנה, מערכות הקירור שלהם או מתקנים לאחסון דלק גרעיני משומש ייפגעו בהפגזות הללו – וקראו לעצור את הלחימה באזור ולפרז אותו מנשק. בצל הקריאות הללו, שוחח היום הנשיא האוקראיני זלנסקי עם עמיתו הצרפתי עמנואל מקרון, והשניים דנו במה שזלנסקי כינה "הטרור הגרעיני הרוסי". אמש, בנאומו הלילי לאומה, הזהיר זלנסקי כי אסון גרעיני בזפוריז'יה עלול לפגוע באירופה כולה, וקרא למנהיגי העולם לפעול "בחוזקה ובנחישות" על מנת להגן על תחנת הכוח.
בתוך כך, אחר הצהריים טען משרד ההגנה במוסקבה כי בריטניה ביקשה לקבל אישור עבור מטוס ריגול שלה, מסוג RC-135, לטוס מעל רוסיה. במשרד ההגנה הרוסי אמרו שעצם הבקשה היא "פרובוקציה מכוונת". הטענה הרוסית אחר הצהריים מגיעה שעות אחרי שאמש מוסקבה דיווחה שמטוס ריגול בריטי חדר למרחב האווירי שלה ליד כף סבטוי נוס, בצפון-מזרח רוסיה, בין ים ברנץ לים הלבן. לפי רוסיה, מטוס קרב ששלחה אילץ את אותו מטוס בריטי לעזוב את האזור.