נשיא המועצה האירופית שרל מישל הודיע אמש (חמישי) שאוקראינה התקבלה כמדינה המועמדת להצטרפות לאיחוד האירופי. מישל אמר ש-27 המדינות החברות באיחוד אישרו את הבקשה האוקראינית, וציין שגם בקשתה של מולדובה התקבלה. "זה רגע היסטורי", צייץ בטוויטר. אורסולה פון דר ליין, נשיאת הנציבות האירופית, אמרה אמש: "זה יום טוב לאירופה".
אתמול התכנסו מנהיגי 27 מדינות האיחוד האירופי לפסגה בבריסל, שבה החליטו להעניק לאוקראינה מעמד רשמי של מדינה המועמדת להצטרף לאיחוד. מדובר בצעד שמכעיס את רוסיה, הנעשה כהבעת סולידריות של אירופה עם מאבקה של קייב בפלישה הרוסית. אוקראינה הגישה בקשת הצטרפות ימים ספורים אחרי פלישת הכוחות הרוסיים לשטחה, פלישה שהייתה ב-24 בפברואר.
צירופה הסופי של אוקראינה לאיחוד האירופי יוכל להיעשות רק בתום תהליך ארוך של רפורמות כלכליות וחברתיות שהיא תידרש להוציא לפועל. התהליך הזה יימשך לכל הפחות כמה שנים.
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי בירך אמש על ההחלטה של חברות האיחוד, ואמר שמדובר ברגע ייחודי והיסטורי ביחסיה של קייב עם אירופה. "העתיד של אוקראינה הוא באיחוד האירופי", אמר. "זה ניצחון. חיכינו לזה במשך 30 שנה ו-120 יום", אמר זלנסקי, והתייחס לשנים שחלפו מאז שאוקראינה הפכה למדינה עצמאית – ולימים שעברו מתחילת המלחמה. "אנחנו ננצח את האויב", הצהיר.
בימים האחרונים היה ברור שמדינות האיחוד יאשרו את הבקשה האוקראינית. זלנסקי אמר אתמול שעבור בני עמו מדובר ב"יציאה מהחושך אל האור". לדברי זלנסקי, להפיכתה של אוקראינה למדינה שמועמדת להצטרף לאיחוד תהיה גם השפעה מיידית, בכך שהיא תעניק מוטיבציה רבה עבור האוקראינים, שיציינו היום ארבעה חודשים בדיוק לתחילת הפלישה הרוסית לארצם.
"המועמדות מתחזקות מול האימפריאליזם הרוסי"
כמו קייב, גם מולדובה הגישה את בקשת ההצטרפות לאיחוד האירופי בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה. בקשתה של מולדובה הוגשה בחודש מרץ האחרון. מדינה נוספת שהגישה בקשה בחודש מרץ היא גאורגיה, אך האיחוד האירופי לא אישר אמש להגדיר אותה כמועמדת להצטרפות. האיחוד קבע שגאורגיה תוגדר מעתה כמדינה בעלת "פרספקטיבה של חברה באיחוד האירופי", ושעליה לבצע מספר שינויים כדי שתוכל לקבל מעמד של מדינה המועמדת להצטרפות.
אורסולה פון דר ליין אמרה אמש למנהיגי אוקראינה, מולדובה וגאורגיה: "המדינות שלכם הן חלק מהמשפחה האירופית". נשיאת הנציבות האירופית הוסיפה שההחלטה שהתקבלה בפסגה בבריסל "מחזקת את אוקראינה, מולדובה וגאורגיה אל מול האימפריאליזם הרוסי, ומחזקת את האיחוד האירופי – מכיוון שזה מראה פעם נוספת לעולם שאנחנו מאוחדים וחזקים אל מול איומים חיצוניים".
פורסם לראשונה: 21:29, 23.06.22