הטליבאן המשיך אתמול (שבת) לכבוש ערי בירה מחוזיות באפגניסטן, ושועט לעבר העיר הגדולה במדינה – הבירה קאבול. אמש כבש ארגון הטרור את מזאר-אי-שריף, העיר הרביעית בגודלה באפגניסטן. העיר נחשבה למעוז האחרון של הממשלה בצפון המדינה, ונפילתה מהווה מפלה קשה במיוחד.
כמו ערים אחרות באפגניסטן, גם מזאר-אי-שריף נפלה לידי הטליבאן כמעט ללא קרב. לפי דיווחים במזאר-אי-שריף הכוחות האפגניים נמלטו מהאזור, וחלק מהחיילים אף חצו את הגבול לאוזבקיסטן. במהלך הלילה אמרו גורמים רשמיים באפגניסטן שגם העיר ג'לאלאבד שבמזרח המדינה, העיר החמישית בגודלה בה, נפלה בידי ארגון הטרור ללא קרב. למעשה אחרי כיבוש ג'לאלאבד הטליבאן שולט בכל הערים הגדולות מלבד קאבול.
מזאר-אי-שריף היא בירת מחוז בלך. אפזאל חדיד, ראש המועצה המחוזית, דיווח כי "הטליבאן השתלט על מזאר-אי-שריף וכל כוחות הביטחון עזבו את העיר". חדיד אמר שהעיר נפלה ללא קרב של ממש, למרות שקרבות ספורדיים נמשכו בסמוך לעיר אחרי שנכבשה. מחוקק ממחוז בלך דיווח שהצבא האפגני שלחם במזאר-אי-שריף נכנע, ולאחר מכן נכנעו גם המיליציות שמסייעות לממשלה. תושב מזאר-אי-שריף סיפר כי אנשי הטליבאן ערכו מצעד ברחובות העיר אחרי שכבשו אותה. "הם צועדים עם הרכבים והאופנועים, יורים באוויר וחוגגים", הוא אמר.
רק לפני שלושה ימים הגיע למזאר-אי-שריף אשרף ראני, נשיא אפגניסטן, במטרה לשכנע את אנשי המיליציות המקומיות להירתם למאמץ המלחמתי ולהגן על העיר מפני אנשי הטליבאן. היום שבר ראני שתיקה ארוכה, ובנאום לאומה אמר שעצירת האלימות של הטליבאן היא עבורו "משימה היסטורית". הופעתו בטלוויזיה הייתה הראשונה מאז התבוסות האחרונות של הממשלה, ובנאומו הוא ניסה להפיח תקווה באזרחים. ראני אמר שלא יוותר על "ההישגים של 20 השנים האחרונות", והוסיף: "אנחנו מקיימים התייעצויות בתוך הממשלה, עם מנהיגים פוליטיים, עם נציגי הקהילות ועם שותפינו הבינלאומיים, ובקרוב נשתף אתכם בתוצאות". לדבריו, "במצב הנוכחי, שיקום כוחות הביטחון וההגנה שלנו נמצא בראש סדר העדיפויות ואנו נוקטים צעדים רציניים בנושא".
הגורמים האפגניים שהודיעו הלילה שג'לאלאבד נכבשה אמרו גם שהטליבאן השיג שליטה בכבישים שמחברים את אפגניסטן לפקיסטן. לדברי הגורמים, המושל המקומי בג'לאלאבד נכנע לטליבאן ללא מאבק "מכיוון שזו הדרך היחידה להציל חיי אזרחים". גורם ביטחוני במערב אישר גם הוא את נפילת העיר.
הטליבאן שולט כעת ביותר מ-65% משטחה של אפגניסטן. במדינה יש 34 מחוזות, ובתוך שבוע הצליח ארגון הטרור לכבוש את ערי הבירה של רובם. לארגון יש כעת שליטה כמעט מוחלטת בצפון אפגניסטן, ובנוסף יש ברשותו שטחים גדולים בדרום אפגניסטן ובמערבה. עם נפילת ג'ללאבד, ממשלת אפגניסטן שולטת בעיקר במרכז המדינה - ולמעשה מוקפת מכל כיוון. ביום חמישי כבש הטליבאן את קנדהאר, העיר השנייה בגודלה, ואת הראת, העיר השלישית בגודלה.
"הטליבאן במרחק 11 ק"מ מקאבול"
אמש הודיע מחוקק אפגני שהטליבאן כבש בירה מחוזית נוספת. לדבריו ארגון הטרור השתלט, ללא קרב, על העיר מיהתרלאם שבמחוז לגמאן בצפון-מזרח אפגניסטן. AP דיווחה שארגון הטרור כבש שלושה מחוזות מידי הממשלה: דייקונדי שבמרכז המדינה, קונאר שבמזרח ולוגר שמדרום לקאבול.
מחוקק במחוז דייקונדי סיפר שהמוסדות המחוזיים החליטו להיכנע לטליבאן אחרי ששתי יריות בלבד נשמעו בעיר נילי, הבירה המחוזית. במחוז לוגר השתלט הטליבאן על הבירה המחוזית, פול-אי-עלאם, במרחק 70 ק"מ מקאבול, ואנשיו עצרו את גורמי הממשל המקומיים. מחוקקת מקומית אמרה אמש שהטליבאן התקדם לנפת צ'אר אסיאב, שנמצאת 11 ק"מ בלבד מקאבול.
רבבות אפגנים ברחו מאזורים שנכבשו על-ידי הטליבאן. פליטים רבים הגיעו לעיר הבירה קאבול, שם האמינו שיהיו בטוחים. כעת הם עוקבים בחשש אחר ההתקדמות המהירה של הטליבאן לעיר. אמש נראו מאות פליטים מצטופפים באוהלים בשטחים פתוחים בקאבול, וישנים בצד הכביש או בחניונים. "אפשר לראות את הפחד על הפנים שלהם", אמר תושב קאבול על האפגנים שנמלטו מבתיהם. בקאבול מספרים שתושבים רבים בעיר אוגרים כמויות של אורז, מוצרי מזון אחרים ועזרה ראשונה.
5,000 חיילים אמריקנים יסייעו בפינוי מקאבול
ארגון הטרור מתקדם לעבר קאבול בשעה שארה"ב, ומדינות מערביות נוספות, עסוקות בפינוי דיפלומטים ואזרחים נוספים שגרים בקאבול. אלפי חיילים אמריקנים יגיעו זמנית לקאבול, כדי להבטיח שפינוי עובדי השגרירות והאזרחים האמריקנים יעבור בשלום.
אמש הודיע נשיא ארה"ב ג'ו ביידן שמספר החיילים שיגיעו לסייע בפינוי האזרחים האמריקנים יעמוד על 5,000 - אחרי שלפני שלושה ימים הודיע הפנטגון ש-3,000 חיילים יגיעו לאפגניסטן. ביידן הזהיר את הטליבאן מפגיעה באינטרסים האמריקניים והבטיח להגיב בפעולה תקיפה. הוא הגן פעם נוספת על ההחלטה להשלים את הנסיגה ואמר: "הייתי הנשיא הרביעי שמפקח על נוכחות הכוחות האמריקניים באפגניסטן – שני רפובליקנים, שני דמוקרטים, אני לא אעביר את המלחמה הזאת לנשיא חמישי".
בצל הקריסה של הכוחות האפגניים בולט חוסר הנכונות של ארה"ב, שבמשך 20 שנה נלחמה לצדם כתף אל כתף, לשוב לשדה הקרב. בימים האחרונים דווח אמנם על כמה הפצצות אמריקניות שנועדו לסייע לכוחות הממשלה מהאוויר, אבל המעורבות הצבאית של ארה"ב בניסיון להדוף את הטליבאן נראית כעת מצומצמת למדי. ביידן הצהיר השבוע כי הכוחות האפגניים, שאומנו על-ידי האמריקנים, הם שצריכים כעת להגן על ארצם, ואמר כי הוא אינו מתחרט על ההחלטה להסיג את צבא ארה"ב מהמדינה – החלטה שמי שקיבל אותה היה קודמו בתפקיד דונלד טראמפ.
נפילתה ההדרגתית של אפגניסטן לידי הטליבאן מעוררת כעת ביקורת מבית כלפי ביידן, והרפובליקנים משווים אותה לנסיגה ב-1975 של האמריקנים מסייגון, בירתה של דרום וייטנאם, שנכבשה על ידי הצפון הקומוניסטי מיד לאחר מכן וכיום קרויה הו צ'י מין סיטי. גם טראמפ הצטרף למתקפות על ביידן, וטען שנסיגת ארה"ב הייתה "הרבה יותר מוצלחת" אם הוא היה עדיין בבית הלבן. לטענת טראמפ, מה שאִפשר את כיבושי הטליבאן הוא העובדה שביידן לא הציב תנאים מקדימים להשלמת הנסיגה. "אני עצמי ניהלתי שיחות עם המנהיגים הבכירים ביותר בטליבאן, שבהן הם הבינו שמה שהם עושים עכשיו לא יהיה מקובל. הנסיגה שלי הייתה שונה בהרבה, והרבה יותר מוצלחת. והטליבאן מבין את זה יותר טוב מכולם", אמר טראמפ בהצהרה שפרסם ביום חמישי.
הנסיגה האמריקנית, נזכיר, מתבצעת בעקבות ההסכם לסיום הלחימה שעליו חתם טראמפ עם הטליבאן, אך היא נעשית מבלי שהושג הסכם מקביל בין הטליבאן לממשלת אפגניסטן. ממשל ביידן עיכב מעט את הנסיגה כדי להשלים את ההיערכות הלוגיסטית, אבל הודיע שהנסיגה תסתיים עד 31 באוגוסט. לפי דיווחים, כבר עתה 95% ממנה הושלמו. גם אחרי השלמת הנסיגה יישארו מאות חיילים אמריקנים באפגניסטן, ויאבטחו את השגרירות האמריקנית בקאבול ומבנים רגישים אחרים.
הטליבאן פתח במסע הכיבושים שלו בחודש מאי, כשהכוחות האמריקניים החלו בשלב הנסיגה הסופי. באפגניסטן, ובקהילה הבינלאומית, קיים חשש גדול מהאפשרות שארגון הטרור יחזור לשלטון. הטליבאן, נזכיר, הנהיג בתקופת שלטונו הראשונה באפגניסטן, בין 1996 ל-2001, משטר דמים שבמסגרתו מנע מנשים לצאת ללמוד, סקל באבנים את מתנגדיו ואת מי שהפרו לטעמו את כללי ההלכה האיסלאמית – והטיל מורא על תושבי המדינה כולה.
לפי דיווח של BBC, נשים אפגניות באזורים שנכבשו על ידי הטליבאן מספרות שהן נאלצות ללבוש בורקה – לבוש מוסלמי שמכסה את גוף האישה מכף רגל ועד ראש. לפי הדיווח אנשי הטליבאן באזורים הכבושים מכים ומענישים במלקות תושבים שמפרים את כללי ההלכה האיסלאמית.
פורסם לראשונה: 23:54, 14.08.21