מיליוני סורים ברחו מארצם במהלך המלחמה שפרצה ב-2011. כעת, אחרי התבוסה המהדהדת של בשאר אסד ונפילת משטרו של הרודן, המדינות שקלטו אותן תוהות כמה מהם יחזרו הביתה מרצונם ומה ההצדקה לאשר בשלב זה בקשות מקלט של סורים שטרם הוכרע בעניינם.
שורת מדינות באירופה הודיעו היום (שני) כי הן משעות את הטיפול בבקשות המקלט של הסורים שנמצאים בשטחן, ומחכות עד שתמונת המצב בסוריה תתבהר ויהיה ניתן לדעת עד כמה הוא מסוכן - במציאות שבה המורדים שולטים במדינה.
יותר ממיליון סורים הגיעו לאירופה ב-2015, שנת משבר ההגירה ביבשת. רובם הגיעו לגרמניה שם חיים כיום, כמעט עשור אחרי המשבר, קרוב למיליון סורים. היום, לאור ההתפתחויות בסוריה וסיום המלחמה, הודיעה גרמניה כי הלשכה הפדרלית לפליטים והגירה משעה את בחינת בקשות המקלט עד הודעה חדשה. לפי סוכנות הידיעות הגרמנית DPA, ההחלטה הזאת תשפיע על כ-47,000 בקשות של סורים שטרם הוכרע אם הם זכאים למקלט.
"הפליטים בגרמניה רוצים לחזור לסוריה ולשקם אותה"
שרת הפנים של גרמניה, ננסי פייזר, אמרה כי בחינת בקשות המקלט של הסורים ששוהים בגרמניה תהיה תלויה בהתפתחויות בסוריה. "כרגע לא ניתן לקבוע בנוגע לאפשרות קונקרטית לחזור למדינה. במצב כה הפכפך זה לא יהיה מקצועי להעלות ספקולציות".
"נפילת הרודנות האכזרית של הדיקטטור אסד היא הקלה גדולה לאנשים רבים שסבלו מעינויים, רצח וטרור", אמרה שרת הפנים פייזר. "לפליטים רבים שמצאו הגנה בגרמניה יש סוף סוף את התקווה לחזור למולדתם ולבנות מחדש את ארצם".
אלפי סורים חגגו אתמול בברלין את נפילת משטר אסד. "כמו סורים רבים אני ארצה לחזור למדינה שלי, ולעזור לבנות אותה מחדש", אמר בסאם, עובד סוציאלי שהגיע לגרמניה בתחילת 2016. סברין, אדריכלית בת 36, אמרה שהיא מתכננת לסייע למולדתה – מגרמניה: "הם בעיקר צריכים כסף וידע. את כל זה אנחנו יכולים לאסוף כרגע מכאן".
חשש מגל פליטים חדש אחרי נפילת אסד: "הגבולות סגורים"
משבר ההגירה פילג בשנים האחרונות את מדינות האיחוד האירופי ותרם להתחזקות הימין הקיצוני ביבשת. כך היה בגרמניה, שם צברה מפלגת הימין הקיצוני "אלטרנטיבה לגרמניה" פופולריות גדולה בזכות עמדותיה נגד קליטת מהגרים והתקפותיה על מדיניות הממשלה. כעת, אחרי סיום המלחמה בסוריה, הזהירו במפלגה מגל נוסף של סורים שיגיעו לגרמניה. "הגבולות סגורים, לא מוכנים לקבל עוד", אמרה אליס ויידל, מנהיגת המפלגה.
המוני סורים שהגיעו לאירופה עשו את דרכם גם לשכנתה של גרמניה, אוסטריה, שם חיים כיום קרוב ל-100,000 סורים. כמו גרמניה, גם הממשלה האוסטרית הודיעה כי היא מקפיאה את הטיפול בבקשות המקלט של הסורים. מתחילת השנה הוגשו 12,871 בקשות מקלט.
בהודעת משרד הפנים האוסטרי נמסר כי "הקנצלר קרל נהאמר הנחה היום את שר הפנים גרהרד קרנר להשעות את הטיפול בבקשות המקלט, ולבחון את כל הבקשות שאושרו". לפי הקנצלר יש לבחון את המצב הביטחוני בסוריה כדי לקבוע אם ניתן לגרש סורים בחזרה לארצם. קרנר אמר כי הוא הנחה "להכין תוכנית להחזרה ולגירוש לסוריה בצורה מסודרת".
אחרי גרמניה, המדינה האירופית שקלטה את מספר הפליטים הסורים הגדול ביותר היא שבדיה. ב-2015 הגיעו אליה יותר מ-50,000 מבקשי מקלט סורים וכיום חיים בה קרוב ל-200,000 סורים. לפנות ערב הודיעו הרשויות כי הן ישעו את בחינת בקשות המקלט, ואת הגירוש לסוריה.
"לאור המצב הנוכחי לא פשוט להעריך את העילה להגנה בשלב זה", אמר קרל בקסליוס מסוכנות ההגירה השבדית. בשנים האחרונות הקשיחה שבדיה את מדיניות ההגירה שלה, ובמפלגת הימין הקיצוני "השבדים הדמוקרטים" קראו היום לבחון את אשרות השהייה שניתנו בשנים האחרונות לפליטים הסורים. כמו בערים נוספות באירופה, גם בשטוקהולם התאספו אתמול פליטים סורים כדי לחגוג את קץ שלטונו של אסד.
"כוחות איסלאמיסטיים הרסניים עומדים מאחורי החלפת השלטון בסוריה", אמר מנהיג המפלגה, ג'ימי אקסון. "אני רואה שבשבדיה יש קבוצות שמאושרות מההתפתחויות האלה. הן צריכות לראות בזה הזדמנות טובה לחזור הביתה. מצבים חדשים דורשים הערכות מחודשות. לכן חשוב לבחון מחדש את אשרות השהייה של מי שעזבו את סוריה לשבדיה".
דנמרק, בריטניה ויוון מקפיאות את הטיפול, צרפת תכריע בקרוב
בכיר בממשלת יוון אמר היום לרויטרס כי המדינה תפסיק לטפל בבקשות מקלט של כ-9,000 סורים. רשת בלומברג דיווחה הערב כי בריטניה (שאינה חברה באיחוד האירופי) הצטרפה לשורת המדינות באירופה שהשעו את ההחלטות הנוגעות לבקשות המקלט של הסורים.
גם בדנמרק ובנורבגיה החליטו להקפיא את בחינת בקשות המקלט של הסורים שהגיעו אליהן. הלשכה הדנית לטיפול בבקשות הפליטים הסבירה כי ההחלטה התקבלה "בעקבות חוסר הוודאות בסוריה אחרי נפילת משטר אסד". כרגע היא מטפלת ב-69 בקשות.
בקיץ 2020 הפכה דנמרק למדינה הראשונה באיחוד האירופי שהחליטה לבחון מחדש את אשרות השהייה של הפליטים הסורים. היא קבעה אז כי תמונת המצב במלחמה השתנתה, וכבר לא מצדיקה הנפקת אשרות שהייה לפליטים סורים או הארכה של האשרות הקיימות. בפועל לא גירשה דנמרק פליטים סורים בחזרה לארצם.
בהודעה הנורבגית על הפסקת הטיפול בבקשות מקלט נאמר כי המצב בסוריה "לא ברור ובלתי פתור". מתחילת השנה הוגשו בנורבגיה 1,933 בקשות מקלט של סורים.
בצרפת הודיעה לפנות ערב הממשלה כי גם היא מתכננת להשעות בקרוב את הטיפול בבקשות המקלט. בהודעת משרד הפנים נמסר כי החלטה בנושא תתקבל בשעות הקרובות.
סורים בגבול טורקיה: "כולם יחזרו, אף אחד לא יישאר"
המדינה שקלטה את מספר הפליטים הסורים הגדול ביותר היא טורקיה, שבה חיים כיום יותר משלושה מיליון סורים. באיסטנבול ובערים נוספות חגגה הקהילה הסורית את נפילתו של אסד, ואתמול התנוסס דגל האופוזיציה בבניין הקונסוליה הסורית באיסטנבול.
קליטת הפליטים הסורים מכבידה על אנקרה בשנים האחרונות, יצרה אתגרים כלכליים וגרמה לעימות בין טורקיה לאיחוד האירופי. כעת מקווה טורקיה שרוב הפליטים הסורים ישובו מרצונם הביתה, ללא התערבות מצד המדינה. "אנחנו נמשיך במאמצים שלנו להבטיח שהסורים יחזרו מרצונם הביתה, באופן בטוח", אמר שר החוץ הטורקי הקאן פידאן.
היום התאספו מאות פליטים סורים בשני מעברי גבול בדרום טורקיה, והמתינו לרגע שבו יוכלו לחצות את הגבול בחזרה לסוריה. "אסד ירה בנו, רצח אותנו. עכשיו אני אחזור לסוריה", אמר מוחמד בן ה-28, שברח מדמשק ב-2016 ומאז חי באיסטנבול. "תודה לאללה, המלחמה נגמרה".
עלי בן ה-18 ברח מדמשק לפני שש שנים. הוא חי בעיר גזייאנטפ ועבד בה, ושלח כסף למשפחה שנשארה בסוריה. גם הוא הגיע לגבול טורקיה-סוריה והמתין לחזרה הביתה. "אנחנו מאוד שמחים. כולם יחזרו, אף אחד לא יישאר פה", הוא טען. זכריה בן ה-31, שהגיע לטורקיה ב-2019, מחכה לחצות את מעבר הגבול עם אשתו ושני ילדיו ולשוב לחלב. הוא רוצה לבנות מחדש את ביתו, שנהרס במלחמה. "הגענו לכאן בגלל שהייתה מלחמה. עכשיו היא נגמרה ואנחנו עומדים לחזור".