נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אמנם אותת לפנות בוקר (רביעי) על התקדמות קלה במשא ומתן עם רוסיה, כשאמר שעמדות הצדדים מתחילות להישמע "מציאותיות יותר", אבל בשטח האש נמשכת, כשהכוחות הרוסיים, שאינם רושמים התקדמות, מפגיזים ערים ועיירות וגורמים להרס. כבכל הימים האחרונים, גם הבוקר הפגיזו הרוסים מטרות אזרחיות בקייב, ופגז אחד פגע בבניין מגורים בן 12 קומות ברובע שבצ'נקו. לפחות שני בני אדם נפצעו שם ועוד 35 פונו. נזק נגרם לבניין סמוך, בן שש קומות. הירי אירע בזמן העוצר שנכנס לתוקף בקייב אמש ב-20:00, ושיימשך עד מחר ב-7:00 בבוקר.
המלחמה באוקראינה – עוד כותרות:
• זלנסקי: "רוסיה מציגה עמדה מציאותית יותר בשיחות"
• "שבויים" בבי"ח במריופול, מנהיגים מאירופה בקייב: "כאן החופש נאבק בעריצות"
• רוסיה הטילה סנקציות על ביידן. זלנסקי מודה: "לא נהיה בנאט"ו"
• העולם מצדיע למפגינה שפרצה לשידור ברוסיה: "גיבורה, השראה לכולנו"
• מי נגד מי במשבר באוקראינה? מדריך
מאז סוף השבוע מדווחים גורמים אוקראינים כי רוסיה מגבירה את התקפותיה על פרברי קייב, וכי הירי הרוסי על הבירה נעשה שיטתי יותר ומתקרב למרכז העיר. מאמץ מיוחד נראה שרוסיה ממקדת כעת בעיירה בוצ'ה שבצפון-מערב קייב ובכביש ראשי המוביל לז'יטומיר. מושל אזור קייב, אולכסיי קולבה, אמר הבוקר כי נראה שהכוחות הרוסיים מנסים לנתק את הבירה מעורקי התחבורה הראשיים שלה ולהרוס את יכולותיה הלוגיסטיות – לקראת הסתערות אפשרית שלהם על קייב עצמה. הרשויות האוקראיניות מדווחות כי ב-12 עיירות סביב קייב אין כעת מים, ובשש אין חשמל.
תקיפות רוסיות נמשכו הלילה גם הרחק מקייב. בחרקוב, העיר השנייה בגודלה באוקראינה, נהרגו שני בני אדם, ושני בנייני מגורים נהרסו מפגיעת פגזים. פיצוצים חזקים נשמעו שם הבוקר, ודווח כי פגז פגע גם בבית ספר במהלך הלילה. חרקוב ספגה בשלושת השבועות של המלחמה הפגזות כבדות של הרוסים על מטרות אזרחיות, והבוקר דיווחו שירותי החירום שם כי לפחות 500 מתושבי העיר נהרגו בה מאז תחילת הפלישה.
הרוסים הוסיפו לירות הלילה והבוקר גם באזור העיר הנצורה מריופול, שבה מתחולל אסון הומניטרי של ממש משום שכ-300 אלף תושבים לכודים בה כבר שבועיים תחת אש כבדה, כמעט בלי מזון, מים וחשמל, וכשבחוץ צונחות הטמפרטורות בלילה עד לחמש מעלות מתחת לאפס. לדברי הרשויות במריופול, לפחות 2,500 אזרחים נהרגו שם מאז תחילת המלחמה, ואמש דווח כי הרוסים השתלטו על בית חולים שם ומחזיקים למעשה בשבי רופאים ומטופלים. הלילה דווח כי ספינות של חיל הים הרוסי ירו על עיר השוכנת מדרום למריופול ועל עיר הסמוכה לאודסה. פיצוץ נשמע הבוקר גם בעיר זפוריז'יה, ולפי גורמים במועצת העיר שם הוא אירע בתחנת רכבת.
הכוחות הרוסיים לא יורדים מהכביש
על אף התקווה שההתקדמות המסוימת במשא ומתן שעליה מאותתים הצדדים, גם אם בזהירות, תוביל להפסקת אש, נראה כי רוסיה נערכת ברצינות רבה לאפשרות להרחיב את המתקפה שלה. הלילה עדכן המודיעין הבריטי כי הוא רואה סימנים לכך שמוסקבה מגבירה את החיפושים שלה אחר חיילים נוספים שתוכל לשלוח לחזית כדי לתגבר את הכוחות הרוסיים באוקראינה ולמלא את מקומם של החיילים שנהרגו בקרבות. לפי הערכות זהירות, כמה אלפי חיילים רוסים נהרגו באוקראינה מתחילת המלחמה. לדברי המודיעין הבריטי, רוסיה מעבירה כעת חיילים לאוקראינה אפילו מזירות במזרח הרחוק שלה, מהצי שלה באוקיינוס השקט ומארמניה, ומנסה, כפי שכבר דווח, לגייס שכירי חרב זרים, בהם אנשי מיליציות פרטיות כמו "קבוצת וגנר" ולוחמים סורים.
בעדכון נוסף, הבוקר, מסר המודיעין הבריטי כי רוסיה ממשיכה להתקשות להתמודד עם האתגרים שמציב לה השטח האוקראיני: הכוחות הרוסיים נאלצים להיצמד לרשת הכבישים, וניכר כי הם נמנעים ככל האפשר מסטייה מהם אל דרכים לא סלולות. לפי המודיעין הבריטי, גם ההרס של גשרים על-ידי הכוחות האוקראיניים מסייע מאוד לעצירת ההתקדמות הרוסית. משרד ההגנה בלונדון מסר כי העובדה שרוסיה לא הצליחה להשיג שליטה בשמי אוקראינה מגבילה מאוד את יכולתה לפעול מהאוויר, והפחיתה עוד יותר את האפשרויות שלה: "השיטות שנוקטים הכוחות האוקראיניים ניצלו היטב את חוסר התרגול של הרוסים, תסכלו אותם והסבו להם אבדות קשות".
מיכאילו פודוליאק, יועצו של נשיא אוקראינה, טען הבוקר כי הצבא האוקראיני מנהל מתקפות-נגד מול הכוחות הרוסיים בכמה אזורים וכי המתקפות הללו "משנות באופן עמוק את היערכותם של הצדדים". בשבוע האחרון מנסה הממשלה בקייב להדגיש כי היא אינה רק מתגוננת מול הפולשים הרוסים, אלא גם יוצאת למתקפות יזומות עליהם כדי לגבות מהם מחיר דמים כבד. יצוין כי מוסקבה לא כבשה עדיין אף אחת מעשר הערים הגדולות באוקראינה, אף שמחר ימלאו שלושה שבועות לפלישה שלה – המתקפה הגדולה ביותר על מדינה אירופית מאז 1945.
בתוך כך, ראש ממשלת אוקראינה דניס שמיהאל העריך הלילה כי מאז שהחלה גרמה הפלישה הרוסית נזק של יותר מ-500 מיליארד דולר לארצו, והתעקש שמוסקבה היא שתשלם על שיקום אוקראינה אחרי המלחמה, בין השאר באמצעות החרמת נכסים רוסיים בחו"ל.
רוסיה: "המו"מ לא קל, אבל יש תקווה לפשרה"
נשיא אוקראינה זלנסקי אמר כאמור הלילה, אחרי יומיים של סבבי משא ומתן בין נציגיו לנציגיה של מוסקבה, כי עמדותיהן של אוקראינה ורוסיה בשיחות "נשמעות מציאותיות יותר" משהיו קודם לכן. עם זאת, הוא הוסיף כי "נדרש עוד זמן כדי שההחלטות שיתקבלו יהיו לטובת האינטרסים של קייב". השיחות בין הצדדים יתחדשו היום.
שר החוץ של רוסיה סרגיי לברוב אמר מצדו הבוקר כי המשא ומתן איננו קל, "אבל יש תקווה מסוימת לפשרה". לברוב אמר כי "נוסחים מסוימים" של הסכמים קרובים לסיכום, וכי הצדדים דנים ברצינות בקביעת מעמד ניטרלי לאוקראינה, כלומר כך שלא תשתייך למחנה הרוסי או למחנה המערבי. לצד זה אמר לברוב כי סוגיית הניטרליות של אוקראינה איננה הדבר היחיד שמטריד את רוסיה, וכי מוסקבה דורשת גם דה-מיליטריזציה של אוקראינה, הבטחת שלומם של התושבים הפרו-רוסים במזרחה, שיקום מעמדה של השפה הרוסית באוקראינה שנפגע בשנים האחרונות בהוראת הממשלה בקייב, וכן הרחבה של "חופש הביטוי" במדינה.
למרות המתקפות על הבירה האוקראינית, ובצעד של הזדהות שכמותו לא נרשם מאז תחילת המלחמה, הגיעו אמש לקייב ראשי הממשלה של צ'כיה, פולין וסלובניה, כולן חברות בנאט"ו. מטאוש מורבייצקי הפולני, פטר פיאלה הצ'כי ויאנז יאנשה הסלובני הגיעו לקייב ברכבת, במסע שנשמר בסודיות עד לאחר שהחלו את הנסיעה לבירה המופגזת. זלנסקי אמר כי מדובר ב"סימן חזק של תמיכה מופלאה באוקראינה", שאותו הוא מעריך מאוד. "אוקראינה סומכת על על שותפיה והיא בטוחה לגמרי שהפגישה תניב תוצאה חיובית. אנחנו סומכים על המנהיגים האלה. עם בעלי ברית כאלה – אנחנו יכולים לנצח במלחמה".
אחרי שנאם אתמול בפני הפרלמנט הקנדי, היום ינאם זלנסקי בפני הקונגרס האמריקני. אחרי נאומו צפוי נשיא ארה"ב ג'ו ביידן להכריז על סיוע צבאי נוסף, בהיקף של 800 מיליון דולר, לאוקראינה. כך על פי גורם אמריקני, שהוסיף כי חבילת הסיוע החדשה תכלול בין היתר טילים נגד טנקים. בתוך כך, הסנאט האמריקני אישר פה אחד החלטה שמגנה את נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, וקוראת לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג ולמדינות לחקור אותו ואת צבאו בגין פשעי מלחמה באוקראינה. "הסנאט מגנה בחריפות את האלימות, את פשעי המלחמה ואת הפשעים נגד האנושות שמבצע צבא רוסיה באוקראינה בהנחיית פוטין", אמר הסנאטור הרפובליקני לינדזי גרהאם. מנהיג הרוב בסנאט, צ'אק שומר, אמר כי "הזוועות הללו ראויות להיחקר כפשעי מלחמה".
פורסם לראשונה: 09:47, 16.03.22