במראות שהדהימו את האמריקנים והעולם כולו, המונים מתומכיו של דונלד טראמפ פרצו לפני ארבע שנים בדיוק לבניין הקפיטול, מושבו של הקונגרס של ארה"ב בבירתה וושינגטון, וזרעו שם הרס בניסיון לסכל את אשרור ניצחונו של ג'ו ביידן. הערב (יום ב'), ביום השנה למהומות הקפיטול וכשטראמפ מתכחש עד היום להפסד שלו בבחירות ב-2020 – ואף מבטיח לחון המונים מהמתפרעים שנשלחו מאז לכלא – הקונגרס התכנס מחדש ואישרר את ניצחונו. הפעם לא הייתה אף הפגנה אלימה מצד מתנגדי טראמפ, והדמוקרטים שהודו בהפסד שלהם לא עיכבו את ההליך עם התנגדויות פרוצדורליות.
על פי חוק, בכל 6 בינואר שאחרי מערכת הבחירות לנשיאות נדרשים חברי בית הנבחרים והסנאט להתאסף בכינוס משותף שבו נספרות ההצבעות של האלקטורים המוקצים לכל מדינה, שבשיטת הבחירות הנהוגה בארה"ב הם אלו שבוחרים בפועל את הנשיא, ולאשרר אותן. לאורך השנים היה זה למעשה טקס סמלי ורשמי בלבד, שלא יוחסה לו חשיבות גדולה, אבל למחוקקים יש רשמית את היכולת להעמיד התנגדויות להצבעות האלקטורים וליזום בכך הצבעות שבהן ניתן לגרוע אותם מהספירה הכוללת – וזה גם מה שניסו לעשות לפני ארבע שנים מחוקקים רפובליקנים, בעלי בריתו של טראמפ, ללא הצלחה.
התנגדויות שכאלו מצד מחוקקים דמוקרטים לא היו כאמור במהלך הכינוס המיוחד הערב בקונגרס, שעל פי החוקה סגנית הנשיא קמלה האריס היא זו שניהלה אותו, מתוקף תפקידה כנשיאת הסנאט. האריס נדרשה למעשה להוביל את הדיון שבו אושרר ההפסד שלה עצמה, ובסיום ספירת האלקטורים הערב נדרשה להכריז רשמית על התוצאות, תוך שהיא מדברת על עצמה בגוף שלישי ומודיעה שטראמפ גרף 312 אלקטורים והיא עצמה קיבלה רק 226. כשהזכירה את שמו פרצו המחוקקים הרפובליקנים במחיאות כפיים, וכשציינה את שמה הריעו לה הדמוקרטים.
למצב שבו סגן נשיא נדרש להכריז על יריבו בבחירות כמנצח יש כבר תקדימים בהיסטוריה האמריקנית: ב-2000 סגן הנשיא אל גור נדרש לנהל את הדיון שבו אושרר ניצחונו השנוי-במחלוקת של ג'ורג' בוש הבן, ניצחון שנקבע רק אחרי קרב צמוד מאוד בפלורידה שהוכרע בבית המשפט העליון; וריצ'רד ניקסון, כשהיה סגנו של דווייט אייזנהאואר, אישרר את ניצחון ג'ון פ. קנדי אחרי שהפסיד לו ב-1960.
האריס, שהפסידה לטראמפ הפסד מוחץ בבחירות בנובמבר, הכירה זמן קצר אחרי הבחירות בהפסד שלה, ושעות לפני הכינוס הערב פרסמה מסר מצולם שבו הבהירה כי התפקיד החוקתי שאותו היא נדרשת למלא כעת הוא "חובה מקודשת" מבחינתה. היא הדגישה את חשיבות העברת השלטון בצורה חלקה ולא-אלימה, אך לצד זאת שבה והזהירה מהסכנה שנשקפת לדבריה לדמוקרטיה: "כפי שראינו, הדמוקרטיה יכולה להיות שברירית. זוהי האחריות של כל אחד מאיתנו לעמוד להגן על העקרונות החשובים לנו ביותר".
דבריה מגיעים כשברקע טראמפ ממשיך כאמור להתכחש להפסדו בבחירות 2020, עם אותן טענות לזיופים שהובילו את תומכיו להסתער על הקונגרס לפני ארבע שנים. במהומות אז, נזכיר, תומכיו של טראמפ שמעו לקריאתו לצעוד לגבעת הקפיטול, ושם הסתערו על מושבו של הקונגרס בשעה שזה דן באשרור ניצחון ביידן. הם התעמתו עם שוטרים, ניפצו את חלונות הבניין, השתלטו על אולם הסנאט וזרעו הרס ברחבי הקונגרס, קודש הקודשים של הדמוקרטיה האמריקנית. הם אף קראו לתלות את סגן הנשיא דאז מייק פנס, שסירב לשתף פעולה עם מאמציו של טראמפ לסכל את ניצחון ביידן וניהל את הדיון, ובמצלמות האבטחה בבניין תועדו חברי קונגרס בכירים נמלטים על נפשם. באירועי הקפיטול נהרגו חמישה בני אדם, ועוד ארבעה שוטרים שהיו במקום בזמן המהומה התאבדו בחודשים שלאחר מכן. יותר מ-100 שוטרים נפצעו.
מאז הובילו הרשויות הפדרליות מסע חסר תקדים בהיקפו של סגירת חשבון עם המתפרעים, ולפי נתונים מעודכנים שפרסם היום משרד המשפטים יותר מ-1,580 הועמדו לדין, כ-1,270 הורשעו ו-660 נשלחו לכלא. טראמפ, שבמהלך המהומות התעכב מאוד בקריאה למתפרעים להתפזר, התנער מהם אמנם באותם ימים וכינה את האירועים "מתקפה מגונה", אבל בהמשך כבר שינה את הטון כלפיהם ואשתקד אף הצהיר ש-6 בינואר 2021 היה "יום של אהבה". הוא טוען שהמתפרעים נרדפים שלא כצדק על ידי השלטונות, מתייחס אליהם כאל "קדושים מעונים" ואף הקליט עם מקהלת אסירים של מתפרעי הקפיטול שיר שפורסם כחלק מקמפיין הבחירות שלו. טראמפ מבטיח לחון רבים מהם, ואף שאנשיו הבהירו כי יעשה זאת על בסיס פרטני ולא גורף, הוא עצמו הצהיר שרובם הגדול לא צריך להיות בכלא.
על רקע ההצהרות הללו של טראמפ, הנשיא היוצא ביידן הזהיר מניסיונות שמתחוללים כעת לטענתו לשכתב את ההיסטוריה ולהציג את מהומות הקפיטול באור חיובי יותר. "אנחנו צריכים להיות גאים בכך שהדמוקרטיה שלנו עמדה בפני המתקפה הזו, ואנחנו צריכים להיות שמחים שהשנה לא נראה שוב מתקפה מבישה שכזו", כתב בביידן בטור שפרסם אתמול ב"וושינגטון פוסט", לרגל יום השנה למהומות.
מבלי להזכיר מפורשות את טראמפ, ביידן טען כי "מתנהל כעת מאמץ בלתי מתפשר לשכתב – ואפילו למחוק – את ההיסטוריה של אותו יום. להגיד לנו שלא ראינו את מה שראינו כולנו במו עינינו. איננו יכולים להרשות לאמת להיעלם". לדברי הנשיא היוצא, "ביום הזה, אסור לנו לשכוח. עלינו להתחייב לזכור את 6 בינואר 2021 בכל שנה. לזכור אותו כיום שבו הדמוקרטיה שלנו הועמדה במבחן – וניצחה. לזכור שהדמוקרטיה – אפילו באמריקה – לעולם אינה מובטחת". ביידן, שכבר נפגש עם טראמפ אחרי ניצחונו, ציין כי הזמין את טראמפ לבית הלבן לביקור נוסף בבוקר של ה-20 בינואר, וכי בהמשך אותו יום ישתתף בטקס ההשבעה של הנשיא הנבחר – שסירב להשתתף בטקס ההשבעה של ביידן לפני ארבע שנים.
טראמפ לא הגיב היום ישירות לטור הדעה של ביידן, אבל דחה את הטענות של הנשיא הדמוקרטי על כך שהוא פועל לאפשר חילופי שלטון מוסדרים. "הם מדברים על חילופי שלטון. הם אומרים כל הזמן, 'הו, לא, אנחנו רוצים מעבר חלק מממשל של מפלגה אחת למפלגה אחרת'", אמר טראמפ בריאיון לשדרן הרדיו השמרני יו יואיט. "ובכן, הם עושים את זה קשה מאוד. הם משליכים את כל מה שיש להם בדרך", טען.
את הטענה הזו השמיע שעות אחרי שביידן הודיע, רגע לפני סיום כהונתו, כי ינצל את סמכותו הקבועה בחוק ויאסור קידוחי גז ונפט ברוב המים הפדרליים של ארה"ב. טראמפ הבטיח לבטל את ההכרזה הזו ברגע שבו יחזור לבית הלבן, אבל החוק מ-1953 שבו עשה ביידן שימוש לא מאפשר לנשיאים, לפחות לפי פסיקה מ-2019, לבטל הכרזות על שטחים מוגנים – אלא רק להכריז עליהם ככאלה, והכרזתו של ביידן לא כללה מועד פקיעה כלשהו להגנה שסיפק כעת.