משרד ההגנה הרוסי דיווח בצהריים (חמישי) כי עוד 771 לוחמים שהתבצרו בשלושת החודשים האחרונים במפעל המתכות "אזובסטל" בעיר הנמל האוקראינית מריופול נכנעו ב-24 השעות האחרונות, וכי בכך עלה ל-1,730 מספרם של החיילים האוקראינים שהסגירו עצמם שם לידי הכוחות הרוסיים. החיילים מועברים באוטובוסים לאזורים באוקראינה הנמצאים בשליטת המורדים הפרו-רוסים, ולמרות הבטחותיה של קייב שתצליח להחזיר אותם בהמשך הביתה בעסקת חילופי שבויים – העם האוקראיני חושש מאוד לשלומם.
לדברי רוסיה, 80 מהחיילים שפונו עד כה מהמפעל הגיעו כשהם פצועים ונזקקים לטיפול. בשבועות האחרונים דווח כי בין המתבצרים ב"אזובסטל" יש חיילים הסובלים מפציעות קשות וזקוקים לסיוע רפואי דחוף. כך או כך, באוקראינה מודאגים גם מהצפוי לחיילים שאינם פצועים: אף שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין הבטיח שחייליו יתייחסו אליהם היטב, יש חשש כבד מפעולות נקם של החיילים הרוסים, הרואים בלוחמים האוקראינים שנכנעו ב"אזובסטל" פושעי מלחמה ניאו-נאצים. רבים מהחיילים שנכנעו משתייכים ל"גדוד אזוב" האוקראיני, שלו רוחשת רוסיה שנאה מיוחדת, והשבוע קראו בכירים בפרלמנט הרוסי שלא להחזיר את חיילי הגדוד לידי אוקראינה אלא להוציאם להורג.
הצלב האדום הבינלאומי מסר בצהריים כי עד כה הספיק לרשום כשבויי מלחמה מאות מבין החיילים שנכנעו, אך הבהיר כי אנשיו לא ליוו את הלוחמים האוקראינים אל המקומות שבהם הם מוחזקים כעת. השיירות שהובילו אותם אליהם היו תחת פיקוח של המורדים הפרו-רוסים. חלק מהחיילים נלקחו ל"מושבת עונשין 102", כלא סובייטי לשעבר השוכן באזור שבו שולטים בעלי בריתה של רוסיה. בהודעתו היום הדגיש הצלב האדום כי לפי אמנת ז'נבה מוסקבה צריכה לאפשר לאנשי הארגון לבקר את השבויים ולשוחח איתם ביחידוּת, ללא עדים. ארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל" קרא לרוסיה לאפשר לצלב האדום להיפגש מיד עם הלוחמים שנכנעו, והזהיר ממצב שבו הם יוצאו להורג ללא משפט כפי שעשו הרוסים לחיילים ואזרחים במקומות אחרים רחבי אוקראינה.
לפי שעה לא ברור כמה חיילים אוקראינים נותרו בתוך המפעל: בשיאו של המצור דווח כי מסתתרים בו כ-2,000 חיילים. מפקדיהם הבכירים של החיילים – מפקדים שלאורך המצור פרסמו סרטונים מתוך הבונקרים במתחם והבטיחו בהם להילחם עד הסוף המר – כנראה עדיין נמצאים בתוך "אזובסטל", ולא ברור אם גם הם ימסרו את עצמם לידי הרוסים, ומה אלה יעשו בהם.
כניעתם של החיילים האוקראינים ב"אזובסטל", מתקן ענקי בגודל של כ-11 קמ"ר הכולל מערכת מסועפת של בונקרים ומנהרות, מסמלת את נפילתה הסופית של מריופול לידי הרוסים. מריופול, נזכיר, היא עיר נמל אסטרטגית השוכנת בדרום-מזרח אוקראינה ונמצאת בתחומי חבל דונבאס, שברובו שולטים כעת המורדים הפרו-רוסים. רוסיה שמה לה ליעד לכבוש את העיר כחלק מהניסיון שלה ליצור רצף טריטוריאלי בשליטתה מחצי האי קרים עד לדונבאס, ואולי גם מקרים לעבר מולדובה שבמערב. במשך שבועות ארוכים כתש צבאו של ולדימיר פוטין את מריופול בהפצצות והפגזות כבדות, ולפי הערכות אלפי אזרחים נהרגו בהן, לטענת אוקראינה אף יותר מ-20 אלף. הניצחון במריופול הוא ההישג הגדול ביותר של רוסיה מאז פתיחת המלחמה באוקראינה, ובזכותו היא נהנית כעת משליטה בחופו של ים אזוב ומרצף טריטוריאלי בחלקים ממזרח המדינה ומדרומה.
דאגה שוררת כעת גם מהמתחולל ברחובות העיר מריופול ובבתיה. גורם אמריקני רשמי סיפר אמש כי לפי מידע שהגיע לסוכנויות המודיעין של ארה"ב, בכירים במוסקבה מודאגים מדיווחים שלפיהם הכוחות הרוסיים בעיר הנמל מתעללים באנשי הרשויות שם ומענים אותם באמצעות חבטות ומכות חשמל. גם על מעשי ביזה של הכוחות הרוסיים בבתים במריופול דווח. לפי הגורם האמריקני, הבכירים הרוסים חוששים שהתעללויות כאלה יעודדו את תושבי מריופול להתנגד לכיבוש הרוסי, ויקשו על מוסקבה להמשיך לטעון שההשתלטות הצבאית על העיר נועדה רק לשחרר את דוברי הרוסית באוקראינה מממשלה אוקראינית העוינת אותם.
בלגן בצבא רוסיה: "מטייחים ומחפשים שעירים לעזאזל"
במערב מדגישים כי אף שהכנעת החיילים ב"אזובסטל" והשלמת הכיבוש של מריופול הן הישג בפוטין, במצב העניינים הנוכחי מדובר בהישג סמלי בעיקרו: בחזיתות אחרות ממשיכים הרוסים להיתקל בקשיים עצומים, ובחבל דונבאס שבו הם ממקדים כעת את מאמציהם הם אינם מצליחים לרשום התקדמות משמעותית. בימים האחרונים דווח כי הם סולקו גם מאזור חרקוב, העיר השנייה בגודלה באוקראינה.
הבוקר דיווח צבא אוקראינה כי הכוחות הרוסיים ממשיכים לנסות לפרוץ דרך בכמה חזיתות במזרח המדינה, אבל נהדפים בהצלחה. בשעות האחרונות דווח על ארבעה הרוגים בהפצצה רוסית בסברודונצק שבמחוז לוהנסק באוקראינה, ובמקביל דווח על הרוג וכמה פצועים בהפגזה אוקראינית על מחוז קורסק שבשטח רוסיה. המורדים הפרו-רוסים במזרח אוקראינה מסרו כי באזור דונייצק נהרגו שני אזרחים בהפגזה אוקראינית ועוד חמישה נפצעו.
הבוקר, בעדכון המודיעיני היומי שהוא מפרסם על המלחמה באוקראינה, מסר משרד ההגנה הבריטי כי לפי המידע שבידיו פוטין הדיח לאחרונה כמה מפקדים בכירים בצבאו בשל הכישלונות, בהם סרהיי קיסל, שפיקד על יחידת עילית שנכשלה בכיבוש חרקוב, ואיגור אוסיפוב, שפיקד על צי הים השחור הרוסי שספינת הדגל שלו "מוסקבה" הוטבעה על-ידי האוקראינים. לפי המודיעין הבריטי, ייתכן שהרמטכ"ל הרוסי ולרי גגרסימוב ממשיך למלא את תפקידו, אבל לא ברור אם הוא עדיין נהנה מאמונה של ההנהגה הבכירה. בעדכון המודיעין הבריטי נכתב כי הצבא הרוסי סובל ממדיניות של טיוח ושל חיפוש שעירים לעזאזל, הפוגעים אף הם בתפקודו.
ממשלת אוקראינה מקבלת בינתיים סימנים נוספים לאמון של המערב ביכולתה לנצח במלחמה נגד רוסיה. עוד ועוד מדינות מודיעות על פתיחה מחדש של השגרירות שלהן בקייב, אחרי שנאלצו לסגור את נציגויותיהן שם בתחילת המלחמה מחשש שהעיר תיפול במהרה לידי הרוסים. אתמול הודיעה ארה"ב על פתיחה מחדש של השגרירות שלה אחרי כשלושה חודשים, והיום עשתה זאת גם שווייץ.