באזור החיץ בקפריסין שורר שטח מתוח מאז העימות הנדיר בסוף השבוע, בין פקחים של האו"ם לחיילים קפריסאים-טורקים. לפי האו"ם, פקחים בכוח שמירת השלום של הארגון ניסו לעצור עבודות בנייה של כביש באזור החיץ, שנועד לשמש את תושבי הרפובליקה הטורקית של צפון קפריסין.
האו"ם מסר שהכביש נבנה בניגוד לחוק, וכי הפקחים הותקפו בבעיטות ובאגרופים. בהודעת הארגון נמסר כי ארבעה פקחים נפצעו בעימות באזור החיץ, ובנוסף נגרם נזק לרכבים שלהם.
התקרית האלימה נחשבת לקשה מסוגה שהייתה בשנים האחרונות בשטח שחוצץ בין הרפובליקה של קפריסין (קפריסין היוונית) לרפובליקה הטורקית של צפון קפריסין. האיחוד האירופי גינה את העימות. צרפת, בריטניה וארה"ב פרסמו הצהרה משותפת שבה הביעו דאגה חמורה מבניית הכביש.
קפריסין מחולקת מאז 1974, אז פלשה טורקיה לצפון האי בעקבות הפיכה צבאית שהייתה באי בתמיכת יוון. כבר 46 שנה שבצד הצפוני של האי מתקיימת היישות המדינית הידועה כרפובליקה הטורקית של צפון קפריסין, שאינה זוכה להכרה כמדינה עצמאית משום מדינה בעולם פרט לטורקיה. בצד הדרומי, לעומת זאת, מתקיימת קפריסין היוונית, המדינה הקפריסאית הרשמית החברה באו"ם ובאיחוד האירופי. כמה סבבים של שיחות שלום שנועדו להביא לאיחוד האי קרסו, האחרון ב-2017.
ברפובליקה הטורקית של צפון קפריסין אמרו שבניית הכביש נועדה להקל על המצוקה של תושביה, וכי הטענות על אלימות מצד כוחותיה "חסרות בסיס". הכביש אמור לחבר את הכפר ארסוס, שנמצא בקפריסין הטורקית, לכפר פיילה באזור החיץ – שבו חיים קפריסאים-טורקים לצד קפריסאים-יוונים.
העימות בין הצדדים היה בכפר פיילה. ראש הכפר, קפריסאי-טורקי, אמר שבניית הכביש תתחדש היום רק בשטחה של קפריסין הטורקית, ושהעובדים לא ייכנסו לאזור החיץ שבשליטת האו"ם.
נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן התייצב הערב לצד החיילים הקפריסאים-טורקים, והאשים את כוח שמירת השלום של האו"ם בהסתה לאלימות. ארדואן טען שפקחי האו"ם עברו על החוק ופלשו לשטח הרפובליקה הטורקית כדי לעצור את בניית הכביש. "ההתערבות הפיזית של כוחות האו"ם בשטח הרפובליקה ביום שישי אינה מקובלת", הדגיש הנשיא הטורקי. "זה לא חוקי ולא אנושי למנוע מקפריסאים-טורקים שחיים בפיילה את הגישה למולדת שלהם", הוא הצהיר.
העימות בקפריסין (שכאמור חברה באיחוד האירופי) הגיע בתקופה שבה מנסה ארדואן לחזק את היחסים עם האיחוד, מתוך שאיפה שטורקיה תצטרף בעתיד כחברה מן המניין. בחודש שעבר הסיר ארדואן את הווטו הממושך שהטיל על הצטרפותה של שבדיה לברית נאט"ו - ואמר כי הוא דורש בתמורה שבריסל תבטיח לחדש את המגעים לצירופה של טורקיה לאיחוד.
גורמים באיחוד האירופי הדגישו כי את הקשר בין שיפור היחסים עם אנקרה ליישוב הסכסוך הממושך בקפריסין. שר החוץ של האיחוד, ג'וזפ בורל, אמר בחודש שעבר כי "פתרון הסוגייה הקפריסאית בכפוף להחלטות הרלוונטיות של האו"ם יהיה המפתח בהתקשרות המחודשת עם טורקיה".