האזעקות שהופעלו הבוקר (ראשון) בשורת יישובים במרכז הארץ הזכירו לכולם, שלמרות שהפסקת האש בלבנון נכנסה לתוקף - ומספר האזעקות ירד בצורה דרסטית - המלחמה לא נגמרה, ושאר החזיתות עדיין פתוחות, כל אחת ברמתה.
הטיל הבליסטי ששוגר מתימן, במהלך אחד הימים השקטים שהיו בשנה האחרונה, הבהיר - לישראל אין אסטרטגיה להתמודדות עם החזיתות השונות, וכבר כמעט 14 חודשים שהיא לא הצליחה במשימה הזו. התקווה כעת היא שסיום הלחימה בעזה יסגור גם אותן, אך אין ודאות שכך יהיה.
יירוט כטב"ם באילת על ידי ספינת טילים
(דובר צה"ל)

4 צפייה בגלריה
חות'ים מפגינים בתימן
חות'ים מפגינים בתימן
החות'ים בתימן
(צילום: MOHAMMED HUWAIS / AFP)
בישראל ישנה ביקורת על כך שארה"ב והקואליציה הבינלאומית לא נוקטות מדיניות התקפית באזור, למרות הפגיעה הקשה בנתיבי השיט ובכלכלה המצרית. האמריקנים רק פוגעים במחסני נשק ומיירטים, והעולם החופשי לא יודע איך להתמודד מול האיום המשתק הזה.
בקו ישיר עם האיומים שפיזרו החות'ים מאז שנחתם ההסכם וגם לפניו, הירי מתימן נועד להעביר לישראל מסר מזרועות התמנון של איראן: כל עוד נמשכת הלחימה בעזה, הירי של השלוחות לישראל יימשך – וכך גם ההתגרויות מצידן. לאיראן אין אינטרס "לכבות" את כל החזיתות, אך המשך הירי מתימן ומעיראק יחייב את ישראל לפעולה נחושה יותר, לצד הפעלת לחץ על ארה"ב - שם צפוי להתחלף הממשל בחודש הבא - להגביר את הלחץ הצבאי שמפעילים כוחותיה באזור.
ישראל לא תוכל להרשות לעצמה להמשיך לספוג את הירי הזה לאורך זמן. בהצהרה המוקלטת שפרסם בשבוע שעבר, לפני שהקבינט אישר את ההסכם מול לבנון, ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס גם לחזיתות שנותרו פתוחות בתימן ובעיראק. "בתימן תקפנו בעוצמה את נמל חודיידה של החות'ים – מה שלא עשתה הקואליציה הבינלאומית לפני כן. בעיראק בלמנו בהצלחה, ואנחנו עדיין בולמים, התקפות רבות של כטב"מים, וגם כאן יש לנו אתגרים לפנינו".
נתניהו התייחס גם לראש התמנון – איראן: "השמדנו חלקים ניכרים מההגנה האווירית שלה ומיכולת ייצור הטילים שלה, והשמדנו מרכיב משמעותי בתוכנית הגרעין שלה. אני נחוש לעשות כל מה שצריך כדי למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני". לדבריו, "האיום הזה תמיד עומד בראש מעייניי, וזה נכון היום ביתר-שאת, כששומעים את ההצהרות החוזרות ונשנות של מנהיגי איראן על כוונתם להצטייד בנשק גרעיני. עבורי, הסרת האיום הזה היא המשימה החשובה ביותר כדי להבטיח את קיומה ועתידה של מדינת ישראל".
4 צפייה בגלריה
אזעקות במרכז
אזעקות במרכז
האזעקות במרכז הארץ, הבוקר
במהלך סוף השבוע דובר צה"ל עדכן כי יורטו שני כטב"מים שנעו מכיוון מזרח, גם במקרה הזה לפני שחצו לשטח ישראל, אך לא דווח מה היה מקור השיגור. למרות הפסקת האש בלבנון, וכן על רקע מתקפת הפתע של המורדים בסוריה נגד משטר אסד, השלוחות מתעקשות שהן עדיין לא סיימו את עבודתן. הן פתחו באש כ"חזית תומכת בעזה", וכך הן מתכוונות להמשיך - הן שיבחו את נצירת האש בלבנון, אך הבהירו שהן לא ילכו באותה הדרך.
ביום חמישי שעבר נשא עבד אל-מלכ בדר א-דין אל-חות'י, מנהיג החות'ים בתימן, את הנאום השבועי הקבוע שלו - בפעם הראשונה מאז הפסקת האש. "הניצחון של לבנון על התוקפנות הישראלית הוא ניצחון היסטורי וחשוב", התרברב. "לא ניתן לפנות את הזירות ולהשאיר את עזה לבדה. אנחנו ממשיכים בכל התחומים ובכל זירות המבצעים הצבאיים".
הוא גם קרא, כמדי שבוע, להמוני תומכיו לצאת להפגנות ביום שישי כדי "לתמוך בפלסטינים ולברך את לבנון". וכך היה. גם ראש המועצה המדינית העליונה בתימן מהדי אל-משאט אמר בסוף השבוע כי כל ניסיון הסלמה נגד תימן, על ידי כל גורם שלא יהיה, ייתקל בהסלמה גדולה ובתגובה חזקה יותר.
ולא רק החות'ים, גם המיליציות הפרו-איראניות בעיראק הבהירו מיד עם החלת ההסכם כי הזירה הלבנונית לא קשורה אליהם. גדודי חיזבאללה בעיראק, המיליציה הפועלת נגד ישראל במסגרת ארגון הגג של המיליציות "ההתנגדות האיסלאמית בעיראק", הודיעה ביום רביעי שעבר כי "עצירת הלחימה של חיזבאללה לא תשפיע על אחדות הזירות, אלא יצטרפו גורמים נוספים שיחזקו את הזירה. לא נשאיר את אנשינו לבד בעזה, לא משנה כמה קורבנות יהיו".
4 צפייה בגלריה
הפגנות בתימן
הפגנות בתימן
הפגנות המוניות בתימן. "לא נעזוב את עזה לבד"
(צילום: REUTERS/Khaled Abdullah)
4 צפייה בגלריה
הפגנות בתימן
הפגנות בתימן
(צילום: REUTERS/Khaled Abdullah)
בעיתון "אל-ערבי אל-ג'דיד" הקטארי דווח ברביעי שעבר מפי גורם המקורב ל"התנגדות האיסלאמית בעיראק" כי המיליציות ידונו בשאלה אם להשעות או להמשיך את "פעילות התמיכה". המקור אמר לעיתון כי הפעולות של המיליציות לא קשורות לדרום לבנון, והזכיר כי הן החלו לפעול עוד בימי המלחמה הראשונים, ואף אישר שקיימים לחצים מצד ממשלת עיראק וגורמים במדינה להשעות את הפעילות כדי לא לתת לישראל תירוץ לתקוף את שטחה.
יום אחר כך כבר דיווח העיתון "אל-אחבאר", המשמש כשופר של חיזבאללה, כי המיליציות ימשיכו בפעילות הצבאית כבר בימים הקרובים. בישיבה האחרונה של "ההתנגדות האיסלאמית בעיראק", דווח, סוכם על המשך התקיפות עד שישראל "תעצור לגמרי את התקיפות בעזה ותפסיק לאיים בתקיפת עיראק".
בינתיים דבר אחד כן השתנה. למעט השיגור הבוקר, למרות יירוט הכטב"מים ממזרח והטילים מתימן, מאז הפסקת האש בלבנון לא פורסמו על ידי החות'ים או המיליציות לקיחות אחריות רשמיות, למרות שלפני כן הודעות כאלו היו מתפרסמות מדי יום לצד תיעוד השיגורים. כך, הגורמים השונים ממשיכים לתקוף ולאיים, אך שומרים על פרופיל נמוך יחסית.
החות'ים לקחו בצהריים אחריות על השיגור לישראל, וטענו כי תקפו "מטרה חיונית באזור יפו באמצעות טיל בליסטי היפרסוני מדגם פלסטין 2".
לפי דני סיטרינוביץ, חוקר עמית בתוכנית איראן ב-INSS ולשעבר ראש ענף איראן בחטיבת המחקר באמ"ן, יש מספר סיבות לכך שהמיליציות הורידו פרופיל: הראשונה - החשש שעם סיום המלחמה בלבנון ישראל תהיה יותר "פנויה" לטפל בהן; השנייה - החרפת העימות הפנים-עיראקי. מערכת היחסים בין ראש ממשלת עיראק מוחמד שיאע א-סודאני למיליציות הידרדרה, בעיקר אחרי השיח על האפשרות שישראל תתקוף במדינה; והשלישית - המשך האיומים של הממשל האמריקני על ממשלת עיראק.
לפי סיטרינוביץ, אין זה אומר שהמיליציות יעצרו, אך "הן שומרות על רף נמוך, והן בטח לא לוקחות את המקום של חיזבאללה. הן חושבות שהרף הנוכחי מאפשר להן להוכיח נאמנות לסוגיה הפלסטינית מבלי לשלם מחיר יקר בדמות תקיפה ישראלית רחבה".