בכירי המטה לביטחון לאומי (המל"ל) הופתעו מאישור "חוק פלדשטיין" פה אחד אתמול (ראשון) בוועדת השרים לענייני חקיקה. ראש אגף המודיעין במל"ל רן פלד אף הסביר הבוקר בוועדה לביקורת המדינה כי הוא מתנגד לחוק. לדבריו, המטה לא נדרש להגיש לוועדה חוות דעת על ההצעה, שכן "אמרו לנו שזה נדחה - ובסוף כן העבירו". בלשכת לוין טענו מנגד כי "מעולם לא הבטחנו למל"ל שהחוק יידחה".
ראש אגף המודיעין במל"ל נגד אישור חוק פלדשטיין, היום בוועדה
(צילום: ערוץ כנסת )

1 צפייה בגלריה
פרשת המסמכים
פרשת המסמכים
"פוליטיזציה של עבודת המודיעין". פלדשטיין ונתניהו, על רקע הפרסום בבילד
(צילום: אלכס קולומויסקי, דובר צה"ל)
לפי הצעת החוק, שנחשפה ב-ynet, קציני צה"ל יקבלו "מסלול ירוק" חופשי להעברת מידע מסווג לראש הממשלה - על אף שלטענת נתניהו, פלדשטיין ויועציו כלל לא הביאו לידיעתו את המסמך הסודי שהודלף, אלא הפיצו אותו בתקשורת הזרה אחרי שנפסל בצנזורה. נגד המילואים עצמו לא העביר את המסמך לידי נתניהו גם הוא, אלא לפלדשטיין ישירות.
ההצעה אושרה חרף התנגדות של גורמים ביטחוניים שטוענים כי החקיקה מיותרת, וגם של היועמ"שית גלי בהרב-מיארה - שטענה לחקיקה פרסונלית. במכתב ששלח המשנה ליועמ"שית, גיל לימון, הוא אף הזהיר מעידוד הדלפות ומ"פוליטיזציה" של עבודת גורמי המודיעין.
את ההצעה מקדמים חברי הכנסת חנוך מילביצקי ועמית הלוי מהליכוד, כשהמטרה היא לתת חסינות לאנשי מערכת הביטחון מהעמדה לדין אם יביאו מידע חסוי לידיעתו של ראש הממשלה. החוק מקודם בהליך מזורז בעקבות כתב האישום שהוגש נגד פלדשטיין, דובר ויועץ בלשכתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, בגין מסירת ידיעה סודית שכוונתה לפגוע בביטחון המדינה. הנגד שהעביר לפלדשטיין מסמכים סודיים מואשם במסירת ידיעה סודית, שיבוש הליכי משפט וגניבה בידי מורשה.
פרשת המסכים הסודיים
בדיון בוועדת השרים, תקף שר המשפטים יריב לוין את המצב הקיים במערכת הביטחון, וקרא לאשר את הצעת החוק החדשה. לוין טען כי הוא "נתקל שוב ושוב בסירוב לספק תשובות גם בנושאים שאינם אמורים להיות מסווגים, והדבר מעיד על תרבות של הסתרה מהדרג המדיני".
במערכת הביטחון הסבירו מנגד כי "המסמך שהנגד גנב ונתן לפלדשטיין היה נגיש במערכות שקיימות בלשכת ראש הממשלה - לגורמים המוסמכים לכך", ובהם ראש הממשלה עצמו. לדברי גורם צבאי, "כל טענה אחרת על הסתרת מידע מראש הממשלה אינה נכונה".
זמן קצר אחרי אישור החוק, מסרה היועמ"שית כי קיים חשש לא מבוטל שההצעה "מכוונת להתערבות פוליטית פסולה בהליך פלילי הנוגע לסביבתו של ראש הממשלה". בחוות הדעת של עו"ד לימון נכתב כי "הצעת החוק מבקשת להתערב בהליך הפלילי, ולתת הכרה לנרטיב שגוי שיוצר תמונת מציאות שאינה נכונה ואינה רלוונטית - ובתוך כך להזיק לכפיפות הפיקודית בצבא ולעקרונות יסוד של עבודת המודיעין".