ברחבי איראן נמשכת היום (שבת) המחאה על מותה של מהסא אמיני, הצעירה שמתה אחרי שהוחזקה במעצר על-ידי משטרת המוסר של טהרן. המחאה על מותה של הצעירה הכורדית בת ה-22 החלה ב-17 בספטמבר, ומאז התפשטה לכל 31 המחוזות באיראן וגם לערים ברחבי העולם.
סטודנטים באוניברסיטאות באיראן מחו היום נגד השלטון, וקראו לשחרר את חבריהם שנעצרו במחאה הגדולה שהייתה במדינה בשנים האחרונות. לפי הפרסומים ברשתות החברתיות באיראן, עשרות מפגינים נעצרו היום בהפגנה באוניברסיטת טהרן, במהלכה השתמשו כוחות הביטחון בגז מדמיע. בנוסף פורסם סרטון לא-מאומת שצולם לכאורה משערי אוניברסיטת איספהאן, שבו ניתן לשמוע יריות.
בנוסף למחאות של הסטודנטים נערכו היום הפגנות נוספות בערים טהרן, איספהאן, משהד, שיראז וקראג'. באותן הפגנות הסירו המפגינות את כיסויי הראש שלהן במחאה נגד השלטון ברפובליקה האיסלאמית. בהפגנה בטהרן קראו המפגינים נגד הממשלה: "אם לא נתאחד, יהרגו אותנו אחד אחרי השני".
במחוז כורדיסטאן באיראן חנויות ועסקים ב-20 ערים ויישובים היו סגורים היום לאות מחאה, בעקבות המתקפות של משמרות המהפכה נגד המעוזים של הבדלנים הכורדים בצפון עיראק. עשרות נהרגו במתקפות נגד הבדלנים הכורדים, שלטענת משמרות המהפכה מסייעים להפגנות באיראן.
ארגון זכויות אדם כורדי דיווח היום שכוחות הביטחון באיראן פתחו היום באש לעבר מפגינים, בין השאר בעיר סאקז - עירה של אמיני. "מוות לדיקטטור", קראו המפגינים הכורדים וקראו לנפילתו של המנהיג העליון עלי חמינאי.
אתמול דיווחה הטלוויזיה הממלכתית באיראן ש-19 בני אדם - בהם אנשי כוחות הביטחון - נהרגו בחילופי אש בעיר זהאדאן, בירת המחוז סיסתאן ובלוצ'סתאן בדרום-מזרח המדינה. לפי איראן, ארבעה מאנשי משמרות המהפכה ואיש בסיג' (המיליציה הצבאית-למחצה שמורכבת ממתנדבים) נהרגו אחרי שחמושים פתחו באש על תחנת משטרה, וכוחות הביטחון השיבו אש. הרשויות טוענות שהחמושים שפתחו באש הם בדלנים מהמיעוט הבלוצ'י שחי באזור.
עשרות רבות של מפגינים נהרגו במחאה שסוחפת את איראן. לפי ארגון זכויות אדם איראני הפועל באוסלו, מתחילת המהומות במדינה נהרגו כבר יותר מ-100 בני אדם.
במהלך המחאה הודיעה איראן בכמה הזדמנויות על מעצרם של "אזרחים זרים" שלטענתה אחראים למהומות. משרד המודיעין האיראני הודיע אתמול על מעצרם של "תשעה אזרחים זרים", בין השאר מהולנד, צרפת, גרמניה, איטליה ופולין. איראן טוענת שמדינות במערב – בראשן ארה"ב – מנסות לנצל את המצב כדי לערער את יציבות השלטון.
אמיני נעצרה בטהרן על-ידי משטרת המוסר כשבאה לביקור בבירה עם בני משפחתה. עדי ראייה סיפרו לאביה שהשוטרים הכניסו אותה בכוח לניידת, והעילה למעצרה הייתה שלא עטתה כראוי את כיסוי הראש שלה - כפי שמחייב החוק האיסלאמי. במהלך המעצר נכנסה אמיני לתרדמת, בהמשך נקבע מותה בבית החולים.
משפחתה של אמיני טוענת שהיא הוכתה במהלך מעצרה, אך משטרת טהרן מכחישה זאת ומתעקשת שהצעירה עברה אירוע רפואי כלשהו – אולי התקף לב – בזמן המעצר. כדי לאשש זאת פרסמה המשטרה צילומי אבטחה שבהם נראית אישה שזוהתה כאמיני מתמוטטת. אביה של אמיני טען כי בתו הייתה בריאה וכי אחרי מותה הבחין בחבלות על גופתה. לדבריו גם פינויה לבית החולים התעכב מאוד.
מאז מותה של אמיני נרשמו הפגנות מחאה ביותר מ-80 ערים באיראן, והן מתמקדות בדיכוי חירויות הפרט במדינה, במיוחד זכויות הנשים הקשורות לקוד הלבוש. נשים ממלאות תפקיד מרכזי בהפגנות הללו, ובסרטונים שהועלו לרשת הן נראו בין השאר מסירות את כיסוי הראש שלהן, שורפות אותו בהתרסה – ואף גוזרות את שיערן. חלקן נראו מעיזות להתייצב בשיער חשוף מול אנשי כוחות הביטחון האיראניים.
ברחבי העולם עוקבים בעניין אחרי המחאה ומריעים לנשים האיראניות שמסכנות את עצמן כדי להשמיע את קולן. בסוף השבוע התקיימו הפגנות תמיכה במפגינות האיראניות בעשרות ערים ברחבי העולם. מארגני ההפגנות, שמתקיימות תחת הכותרת "נשים, חיים, חירות", אמרו כי היום מתוכננות הפגנות ביותר מ-150 ערים ברחבי העולם.
רבים מהמשתתפים בהפגנות ברחבי העולם הם מפגינים ממוצא איראני, שהגיעו למחות עם הדגל שהיה למדינה לפני המהפכה האיסלאמית. בהפגנות מניפים המשתתפים תמונות של מפגינים שנהרגו במחאה. חלק מהמפגינות גוזרות את שיערן לאות הזדהות עם הנשים האיראניות, שעושות דבר דומה במחאות בארצן.
בלונדון הגיעו כ-2,500 בני אדם להפגנה בכיכר טרפלגר, וברומא צעדו כאלף משתתפים. אחת המפגינות ברומא אמרה: "אנחנו דורשות צדק למהסא אמיני ולכל הקורבנות של האכזריות והאלימות חסרת ההבחנה של הרשויות". בטוקיו המפגינות הניפו שלטים שעליהם נכתב "אנחנו לא נעצור".