הכרזה על הפסקת תקיפות, התחייבויות לחיזוק הסדרי הביטחון וביצוע החלטת מועצת הביטחון של האו"ם 1701
אחרי התייעצויות עם ממשלות לבנון וישראל, ארה"ב וצרפת מבינות כי לבנון וישראל מעוניינות לשים סוף להסלמה הנוכחית מעבר לקו הכחול. הן מוכנות לנקוט בצעדים ליצירת תנאים מתאימים לפתרון קבוע ומקיף.
- לצפייה במסמך ההסכם המלא באנגלית - לחצו כאן
הבנות אלה משקפות את הצעדים שלבנון וישראל מחויבות להן כדי ליישם את החלטת מועצת הביטחון 1701 במלואה, מתוך הכרה כי ההחלטה מהווה גם יישום מלא של החלטות מועצת הביטחון הקודמות, כולל "פירוק כל הקבוצות החמושות בלבנון", כך שהכוחות המורשים לשאת נשק בלבנון הם צבא לבנון, כוחות ביטחון הפנים, מינהלת הביטחון הכללי, המנהלה הכללית לביטחון לאומי, המכס והמשטרה, כלומר – כוחות הצבא והביטחון הרשמיים של לבנון.
בהקשר זה ארה"ב וצרפת מבינות כי:
1. ישראל ולבנון יישמו את הפסקת התקיפות החל מהשעה 4:00 ב-27 בנובמבר 2024 בהתאם להתחייבויות המפורטות בהמשך.
2. החל מהשעה 4:00 תמנע ממשלת לבנון מחיזבאללה ומכל הקבוצות החמושות האחרות בשטח לבנון לבצע פעולות נגד ישראל, וישראל לא תבצע גם היא כל פעולה צבאית התקפית נגד מטרות בלבנון, אזרחיות וצבאיות, או כל מטרה אחרת השייכת למדינה, בשטח לבנון, בין אם ביבשה, באוויר או בים.
3. ישראל ולבנון מכירות בחשיבות החלטה 1701 בהשגת שלום וביטחון קבועים ומתחייבות לנקוט בצעדים הדרושים ליישם אותה בצורה מלאה ללא כל הפרה.
4. ההתחייבויות האלה לא מגבילות את ישראל או לבנון מלממש את זכותן הטבעית להגנה עצמית בהתאם לחוק הבינלאומי.
5. מבלי לפגוע ביוניפי"ל וחובותיו, או בהתחייבויות שנקבעו בהחלטה 1701 ובהחלטות קודמות של מועצת הביטחון, כוחות הצבא והביטחון הרשמיים, יהיו הקבוצות החמושות היחידות שייפרסו דרומית לליטני לפי תוכנית הפריסה המצורפת של צבא לבנון.
6. בהתאם להחלטה 1701 של מועצת הביטחון של האו"ם וקודמותיה, וכדי למנוע חימוש מחדש של הקבוצות הלא-ממלכתיות בלבנון, כל מכירה או אספקה של נשק וציוד ללבנון תהיה כפופה לפיקוח ורגולציה של ממשלת לבנון. כל ייצור נשק בתוך לבנון יהיה מוסדר ומפוקח על ידי הממשלה.
7. כדי ליישם את החלטת מועצת הביטחון ממשלת לבנון תעניק את כל הסמכויות הדרושות כולל חופש התנועה לכוחות הצבא והביטחון הרשמיים של לבנון והם מונחים לבצע את הפעולות הבאות:
- מעקב ויישום צעדים נגד כל כניסה בלתי-מורשית של נשק וציוד נלווה ללבנון ודרכה, כולל דרך כל מעברי הגבול ונגד ייצור בלתי-מורשה של נשק וציוד בתוך לבנון.
- פירוק כל המתקנים הבלתי-מורשים המעורבים בייצור נשק באזור הדרומי לליטני ומניעת הקמת מתקנים כאלה בעתיד.
- פירוק כל התשתיות והאתרים הצבאיים והחרמת הנשק הבלתי מורשה דרומית לליטני.
8. ארה"ב וצרפת מתכוונות לפעול במסגרת הוועדה הטכנית הצבאית כדי להיערך עם 10,000 חיילים בדרום לבנון במהירות האפשרית. בנוסף, ארה"ב וצרפת מתכוונות לשתף פעולה עם הקהילה הבינלאומית כדי לתמוך בצבא ולהשיג את הפריסה הזו, ולהגביר יכולותיו.
9. עם תחילת יישום הפסקת התקיפות בהתאם לסעיף 1 ובלי לפגוע ביוניפי"ל וסמכויותיו, ישראל ולבנון מסכימות בתיאום עם יוניפי"ל לנסח מחדש ולחזק את המנגנון המשולש. המנגנון בהנחיית יוניפי"ל, בראשות ארה"ב ובחברות של צרפת, יפקח, יאמת ויסייע ביישום ההתחייבויות:
- ישראל ולבנון ישתפו פעולה עם המנגנון ויקלו על עבודתו, תוך הבטחת שלום הצוות שלו.
- המנגנון יפעל עם הוועדה הטכנית הצבאית לחיזוק היכולות של צבא לבנון לחיזוק יכולות צבא לבנון והכשרתו לפירוק אתרים ותשתיות לא מאושרות, מעל ומתחת הקרקע, החרמת נשק בלתי-מורשה ומניעת נוכחות של קבוצות חמושות לא מורשות.
- יוניפי"ל ימשיך לבצע את משימותיו בהתאם ליכולותיו במקביל לעבודת המנגנון ויפעל להגברת יעילות המנגנון.
10. ישראל ולבנון ידווחו על כל הפרה למנגנון וליוניפי"ל, מבלי לפגוע בזכותן לתקשר ישירות עם מועצת הביטחון של האו"ם. המנגנון יפעל לקביעת נהלים מתאימים להתייעצות, בדיקה ואיסוף מידע.
11. עם תחילת הפסקת האש, לבנון תפרוס את כוחות הצבא בכל הגבולות כולל מעברי גבול יבשתיים אוויריים וימיים, מוסדרים ולא מוסדרים. הכוחות הלבנוניים יפרסו יחידות ויקימו מחסומים בכל הכבישים והגשרים הממוקמים לאורך הקו המגדיר את אזור דרום הליטני.
12. עם תחילת הפסקת האש ישראל תסיג כוחותיה בהדרגה מדרום לקו הכחול ובמקביל צבא לבנון יפרוס כוחותיו במקומות ייעודיים בדרום הליטני, כמתואר בתוכנית פריסת צבא לבנון המצורפת. צבא לבנון יתחיל ביישום התחייבויותיו כולל פירוק אתרים ותשתיות בלתי חוקיים והחרמת נשק וציוד נלווה. המנגנון יפעל לתיאום יישום תוכנית מפורטת לנסיגה ופריסה הדרגתית והדבר לא יעלה על 60 יום.
13. ישראל ולבנון מבקשות מארה"ב, בשיתוף פעולה עם האו"ם, להקל על משא ומתן עקיף ביניהן במטרה לפתור את הנקודות הנמצאות במחלוקת לאורך הקו הכחול, בהתאם להחלטת מועצת הביטחון 1701.
ארה"ב וצרפת מבינות שישראל ולבנון יקבלו את ההתחייבויות הנ"ל יחד עם הצהרה זו.
התחייבויות אלה מטרתן לאפשר לאזרחים משני צדי הקו הכחול לחזור בשלום לאדמותיהם ובתיהם. ארה"ב וצרפת מתכוונות להוביל מאמצים בינלאומיים כדי לתמוך בבניית יכולות ופיתוח כלכלי ברחבי לבנון, כדי לקדם יציבות ושגשוג באזור.
ההסכם מתפרס על פני שבעה עמודים וכולל גם מפה של דרום לבנון - ושל האזור שיהיה נקי מנשק של חיזבאללה. המרחב הזה מסומן בקו אדום, שכותרתו "קו 2024 החדש" - והוא חוצה את דרום לבנון ממערב למזרח.
הקו החדש מתחיל מנקודה על החוף שנמצאת כ-25 ק"מ צפונית לגבול ישראל, ונמשך מזרחה, בעיקר לאורך נהר הליטני - אלא שאז הוא סוטה ועובר מצפון לעיירה יוחמור שבאזור נבטיה, ובכך הוא חורג מהקו שהוגדר בהחלטה 1701. מדובר בנקודה הסמוכה יחסית למטולה, כך שהאזור החדש אמור להרחיק את פעילי חיזבאללה עוד יותר מהגבול - אם ההסכם אכן יכובד במלואו, מה שעדיין מוטל בספק. האזור כולל גם את מבצר הבופור, שנחשב לנקודה אסטרטגית מכיוון שהיא משקיפה על הגבול הישראלי.
מלבד זאת, שוני נוסף בין החלטה 1701 להסכם החדש הוא הנחרצות שלו: כך למשל, אם בהחלטה 1701 צוין כי "לא יהיה באזור נשק ללא הסכמת ממשלת לבנון", בנוסח החדש נקבע נחרצות כי רק "כוחות צבא וביטחון רשמיים" בלבנון רשאים לשאת נשק באזור המדובר. ההסכם גם מציין במפורש מי הם אותם כוחות: צבא לבנון, כוחות ביטחון הפנים, הביטחון הכללי, ביטחון המדינה, המכס הלבנוני והמשטרה. המטרה היא שלא יהיה מקום לפרשנות אחרת, שתאפשר לחיזבאללה לטעון כי הוא לא מפר את ההסכם כפי שטען בעבר.
דיפלומטים ששוחחו עם רויטרס אמרו כי הנוסח החדש יכול לתת לישראל מנופים משמעותיים יותר מאשר היו לה אחרי 2006, באמצעותם תוכל למנוע מחיזבאללה להתחמש מחדש או לפרוס את את חמושיו שוב לאורך הגבול. "או שלא הייתה ללבנון שום אפשרות אחרת - או שהם חושבים שהם יכולים להערים על ההסכם", העריך דיפלומט ממדינה במזרח התיכון.