בשורת מדינות מוסלמיות נערכו ביומיים האחרונים הפגנות תמיכה בפלסטינים ברצועת עזה, אחרי מתקפת הפתע הרצחנית של חמאס. בהפגנות רבות, לצד הבעת תמיכה באזרחי הרצועה והנפת דגלי פלסטין, חגגו המפגינים את המתקפה של חמאס ותוצאותיה בהדלקת אבוקות ורימוני עשן וחלוקת ממתקים. במוקדי ההפגנות הוצתו דגלי ישראל, וגם דגלי ארצות הברית.
בלבנון, תימן, פקיסטן, טורקיה, איראן ומדינות מוסלמיות נוספות הופצו סרטונים ותמונות שתיעדו מפגינים חוגגים את "מבול אל-אקצא" – השם שנתנו גורמי הטרור ברצועת עזה למתקפת הפתע שבה נרצחו לפחות 700 ישראלים. בבגדד, ובטריפולי בירת לוב הוקרן דגל פלסטין על מגדלים. בביירות ובדמשק חילקו ממתקים למפגינים.
התקשורת הירדנית דיווחה על כמה הפגנות תמיכה ברצועת עזה שנערכו מאז מתקפת הפתע בשבת בבוקר. ליד שגרירות ישראל בעמאן נערכה הפגנת תמיכה גדולי בחמאס ובג'יהאד האיסלאמי, ופורסמו תמונות של מפגינים רוקדים ברחובות עמאן. צוות השגרירות הישראלית בבירה הירדנית פונה מהשגרירות לקראת ההפגנות, מחשש להיקלע לאירועי אלימות.
לצד ההפגנות בעולם הערבי התקיימו הפגנות פרו-פלסטיניות גם בספרד, הולנד, ארה"ב ומדינות נוספות. מפגינים פרו-פלסטינים מחו גם מחוץ לבית הלבן בוושינגטון, על רקע הצהרת התמיכה של הנשיא ג'ו ביידן בישראל. המפגינים קראו לסיום הכיבוש ולשחרורה של פלסטין.
באזור טיימס סקוור בניו יורק נערכה הפגנת תמיכה נוספת, שאותה גינתה בחריפות מושלת מדינת ניו יורק קת'י הוקול. "אזרחי ישראל מתמודדים עם מתקפות טרור קטלניות ועם חטיפות של אזרחים. אני מגנה את התוכניות לקיים הפגנת תמיכה במבצעי המעשים המחרידים האלה", אמרה הוקול לקראת ההפגנה הפרו-פלסטינית בעיר ניו יורק. "ההפגנה הזו מתועבת ודוחה מבחינה מוסרית".
להפגנה בטיימס סקוור הגיעו מאות אנשים עם כאפיות ודגלי פלסטין. המיקום המדויק של ההפגנה היה כיכר על שם גולדה מאיר. הכיתוב "לשחרר את פלסטין" הוקרן בכיכר.
היום מתכננות הקהילות הפלסטיניות באטלנטה ושיקגו להפגין גם הן. ההפגנות יתקיימו מחוץ לקונסוליות ישראליות, ובהן יקראו המפגינים להפסקת הסיוע לישראל ולשחרור האסירים הביטחוניים. הפגנות בעד הפלסטינים אמורות להתקיים גם בדאלאס, בסן פרנסיסקו ובאנהיים שבקליפורניה.
במקביל למחאה הפרו-פלסטינית בניו יורק יצאו מפגינים בעיר להפגין בעד ישראל. בכמה מוקדים במנהטן התאספו עשרות יהודים וישראלים, חלק ניכר מהם סטודנטים. מארגני הפגנת התמיכה בישראל אמרו: "אסור לנו לשתוק לנוכח מעשי אכזריות בלתי אנושיים המכוונים ליהודים בבתיהם שלהם. דם יהודי אינו זול, ולא ננוח עד שנשיג צדק".
נתי זריימן, סטודנטית מ-NYU, אמרה כי המחאה שלה ושל חבריה הייתה ספונטנית. "רצינו לתמוך באנשים בישראל, חשוב להראות שאנחנו מאוחדים ושגם אם אנחנו רחוקים - ישראל לא לבד. יש לי משפחה וחברים בארץ, ואלה ימים מאוד קשים. אנחנו חייבים להתמודד כקהילה אחת ולעשות כמה שיותר".
על ההפגנה הפרו-פלסטינית הגדולה שהתקיימה בניו יורק, כמה רחובות מהמחאה הפרו-ישראלית, אמרה זריימן: "זה כמו לזרות מלח על הפצעים. למה הם בוחרים לעשות את זה דווקא בכיכר שנקראת על שם גולדה מאיר? קשה לי להגיד שאין להם זכות, כי בסופו של דבר אני גם הולכת ומפגינה ולכולם יש זכות לעשות מה שהם רוצים, אבל אני לא מצליחה להבין את חוסר הרגישות".
אמש דווח על עימות בטיימס סקוור בין מפגינים פרו-פלסטינים לפרו-ישראלים. ה"דיילי מייל" דיווח כי בין הצדדים היו חיכוכים, וכי מפגין פרו-פלסטיני נופף בתמונה של צלב קרס מול מי שהביעו תמיכה בישראל. אחד המפגינים בניו יורק שהגיעו לעצרת התמיכה בישראל אמר לסוכנות הידיעות רויטרס: "אני נמצא כאן בשעה טראגית בהיסטוריה של מדינת ישראל ושל העם היהודי, כדי להראות את התמיכה שלי ולומר שהם לא לבד. העולם איתם, לא רק היהודים".
הלילה פרצו עימותים אלימים בעיירה פורט לודרדייל שבפלורידה בין מפגינים פרו-ישראלים למפגינים פרו-פלסטינים. כוחות משטרה שהוזעקו למקום הפרידו בין המפגינים באמצעות גז פלפל וחסמו את כביש הגישה לעיירה, שנחשבת למעוז יהודי. המשטרה מסרה כי מפגין פרו-ישראלי אחד נעצר ועוכב לחקירה.
בשער ברנדנבורג בברלין התאספו אתמול כ-2,000 איש להפגנת תמיכה בישראל. המפגינים בעצרת דרשו מהאיחוד האירופי ומגרמניה להפסיק להעביר כספים לפלסטינים באופן מיידי – ואמרו כי הכסף "הולך בעיקר לטרור". משתתפי ההפגנה בברלין הניפו את דגלי הכחול-לבן והניפו שלטים שבהם נכתב "עומדים לצד ישראל". פיליפ, אחד המשתתפים בהפגנה בברלין, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס: "אני כאן מכיוון שראיתי את התמונות מישראל ומתקפות הטרור האיומות וראיתי באיזו אכזריות הן קרו. אנחנו חייבים לתמוך בישראל".
כמו מנהיגים אחרים במערב, גם קנצלר גרמניה אולף שולץ הביע תמיכה בישראל ובזכותה להגן על עצמה אחרי המתקפה של חמאס. "גרמניה בצד שלכם", אמר הקנצלר. כביטוי נוסף להבעת התמיכה של גרמניה בישראל הוקרן דגל הכחול-לבן שלשום על שער ברנדנבורג בברלין. אמש הוקרן דגל ישראל גם על מעונו של ראש ממשלת בריטניה רישי סונאק, על בניין הנציבות האירופית בבריסל ועל שלטי חוצות בקייב בירת אוקראינה. גם בצרפת הביעו הזדהות - ומגדל אייפל הוחשך.
פורסם לראשונה: 23:12, 08.10.23