עוד לפני שרוסיה פלשה לאוקראינה החליט המופתי סעיד איסמהילוב, בן 43, להילחם למען ארצו. בסוף 2021, כשהאזהרות על פלישה מיידית של רוסיה הלכו וגברו, הוא עזב את תפקידו כמופתי - שאותו מילא במשך 13 שנה - והחל להתאמן בגדוד מקומי.
איסמהילוב, שנולד במחוז דונייצק במזרח אוקראינה וגדל במחוז, נאלץ לברוח מהאזור ב-2014 - במהלך המלחמה שהחלה באזור בין המורדים הפרו-רוסים לצבא אוקראינה. כשהמורדים כבשו את העיר שלו איסמהילוב נמלט לפרברי קייב, ובסופו של דבר השתקע בעיירה שקטה ששמה בוצ'ה. שמונה שנים לאחר מכן עמדה בוצ'ה במוקד המערכה במחוז קייב, והעדויות על טבח התושבים בעיירה זעזעו את העולם. התחושה באותה העת הייתה שסכנת הכיבוש הרוסי לא תחלוף לעולם.
"הפעם החלטתי שאני לא בורח, ושאני אילחם", אומר איסמהילוב בקוסטיאנטיניבקה, עיירה במחוז דונייצק שקרובה לחזית הלחימה בדונבאס. איסמהילוב החל לעבוד כנהג צבאי, ועוזר לפרמדיקים שמפנים את הפצועים מהחזית או מהערים הנצורות. הוא אמר שהוא רואה בתפקיד החדש שלו, שכולל נסיעה באזורי קרבות, "המשך של החובה הרוחנית שלי לאללה".
"אם אתה לא מפחד ויכול לעשות את זה, זה חשוב מאוד. הנביא (מוחמד) היה בעצמו לוחם. אז אני לוקח דוגמא ממנו ואני גם לא אברח או אסתתר. אני לא אפנה עורף לאחרים", אומר איסמהילוב.
בשבת ניהל איסמהילוב טקס עם עשרות מתפללים במסגד בעיירה קוסטיאנטיניבקה. הם ציינו את חג הקורבן. המסגד שבו התפללו הוא האחרון שעדיין פעיל באזורים בדונבאס שנמצאים בידי הכוחות האוקראיניים. לפי המופתי, באזור יש כ-30 מסגדים - אבל כעת רובם בידי הרוסים.
המוסלמים מהווים כמעט 1% מאוכלוסיית אוקראינה (במדינה חיים 44 מיליון בני אדם), שרוב אזרחיה הם נוצרים אורתודוקסים. בחצי האי קרים - שרוסיה סיפחה מאוקראינה ב-2014 - חיה קהילה מוסלמית גדולה - הטטרים - שמהווה כ-12% מהתושבים בחצי האי. במזרח אוקראינה הקהילה המוסלמית גדולה יחסית לאזורים אחרים במדינה. הסיבה לכך היא גלים של הגירה כלכלית לאזור, שעבר תהליך של תיעוש. מוסלמים רבים היגרו לדונבאס כדי לעבוד שם במכרות ובמפעלים.
המלחמה של 2014 גרמה למוסלמים רבים מקרים ומדונבאס לעבור לאזורים אחרים. באותם אזורים הם חברו לקהילות טטריות או הקימו מרכזים איסלאמיים חדשים עם טורקים, ערבים או אוקראינים שהתאסלמו. בעקבות הפלישה הרוסית רבים מהמוסלמים עזבו את אזור מגוריהם פעם נוספת.
המסגד בעיירה קוסטיאנטיניבקה שירת בעבר מאות מתפללים מוסלמים, אך בשבת היו בו רק קומץ מתפללים - רובם חיילים או פרמדיקים צבאיים מיחידות שונות. חלקם טטרים מקרים, ואחרים הם אוקראינים שהתאסלמו מחרקוב, קייב ומערב אוקראינה.
בדרשה לרגל חג הקורבן אמר המופתי איסמהילוב שלחג השנה יש משמעות סמלית מיוחדת. הוא ביקש מהמתפללים לזכור את המוסלמים שחיים בשטחים הכבושים, שם רבים איבדו את בתיהם וכמה מסגדים נהרסו בהפגזות. בהתייחסות למעצרם של טטרים בקרים אחרי הסיפוח הרוסי ב-2014 אמר המופתי שהמוסלמים בשטחים הכבושים לא מרגישים בטוחים.
"יש הרבה פחד. המלחמה נמשכת ואין לנו מושג מה קורה בשטחים הכבושים ומה מצב המוסלמים שנמצאים בסכנה", אמר איסמהילוב. המופתי ציין שהוא מחשיב את המוסלמים הרוסים שלקחו חלק בפלישה - כולל את הלוחמים ששלח שליט צ'צ'ניה רמזן קדירוב - לפושעים. "הם מבצעים חטאים והתגלו כרוצחים וכובשים, בשטח שהוא הבית של האוקראינים והאוקראינים המוסלמים, ללא הצדקה. אללה לא העניק להם את הזכות הזאת. הם יצטרכו לענות לו על כל התשובות".
אולחה באשיי בת ה-45 התאסלמה ב-2015. באשיי, במקור עורכת דין מקייב, התנדבה לכוחות הביטחון האוקראיניים ומשרתת כפרמדיקית. היא אומרת שרוסיה מנסה "למחוק את אוקראינה מעל פני האדמה". זו לא המלחמה הראשונה של באשיי, שהתנדבה בחזית בדונבאס במלחמה ב-2014.
באשיי מגדירה את המלחמה הנוכחית כ"ג'יהאד" שלה. "המלחמה הזאת היא המלחמה שלי, מכיוון שיש לי אמא ואחיינים, ואני אגן על הבית שלי. אני לא רוצה שהאחיינים שלי יראו אי פעם את מה שאני, לצערי, ראיתי במלחמה הזאת". על תפקיד הדת במלחמה היא אמרה: "האיסלאם עוזר לי כי באיסלאם, בתפילה, אתה איכשהו מרחיק את עצמך מהמלחמה, מכיוון שאתה קורא את התפילה ואז יש לך קשר עם אללה. עבורי, האיסלאם זה כוח שתומך בי - אפילו במלחמה".
בזמן שהחיילים נערכים לשחיטת כבש לרגל חג הקורבן, כמה קילומטרים משם, בשטח העיירה, יש הפגזות קשות. האדמה רועדת כתוצאה מהירי, וחלק מהחיילים רצים לבונקר במסגד. חיילים אחרים נשארים במקומם, שותים תה ואוכלים תמרים. ההפגזות גורמות לכמה שריפות ולנזק לבתים בעיירה, וכמה תושבים נפצעים.
איסמהילוב אומר שהוא מתפלל לניצחון ולשחרור השטחים הכבושים. "אנחנו מתפללים שאחינו המוסלמים יהיו בטוחים, שהמשפחות שלנו יתאחדו ושהמוסלמים שנטבחו יגיעו לגן עדן, ושכל החיילים המוסלמים שמגנים על המדינה הזאת יתקבלו כשהידים על-ידי אללה".