סוכנות הידיעות האמריקנית AP פרסמה בצהריים (יום ג') תמונות לוויין חדשות מאיראן, שמעידות על נזק לאתר נוסף במתקפה הישראלית בסוף השבוע, שעליו המשטר בטהרן לא דיווח עד כה. בתמונות נראה נזק לכמה מבנים במרכז החלל שאהרוד שבצפון המדינה, במחוז סמנאן. המרכז, ששוכן כ-370 ק"מ צפונית-מזרחית לטהרן, מנוהל על-ידי משמרות המהפכה שמשגרים ממנו לוויינים לחלל – אך לפי AP הוא גם משמש את המשמרות לייצור טילים בליסטיים.
עד כה, נזכיר, איראן הודתה פומבית כי במתקפה הישראלית נגרם נזק לאתרים באזור טהרן ובמחוזות אילאם וחוזסטאן שבמערב המדינה – אך היא לא דיווחה כלל על נזק כלשהו במחוז סמנאן. בסוכנות הידיעות מדגישים מפי מומחים כי לא ניתן לקבוע באופן מוחלט שהנזק באתר לא נגרם מסיבה אחרת, אבל מציינים כי בצילומים מלפני התקיפה לא נראה באתר נזק כלשהו.
בתמונות הלוויין של חברת Planet Labs, שצולמו היום, נראה מבנה "מרכזי" במרכז החלל שהושמד, כשרק השלד שלו נותר עומד. לידו נראים כלי רכב, כנראה של פקידים איראנים שנשלחו לבחון את היקף הנזק. בתמונה קודמת שצולמה במרץ השנה, נראה המבנה לפני שהושמד, עם גג גבוה בצבע כחול.
בתמונות נוספות מהיום נראים גם שלושה מבנים קטנים יותר שנהרסו, דרומית למבנה הגדול יותר. נזק נגרם גם להאנגר ששוכן צפונית-מזרחית למבנה הגדול. "לאור הנזק שנגרם לכמה מבנים, נראה שהמתקפה הישראלית כללה פגיעות מדויקות בבסיס", דיווחו ב-AP. בסוכנות הדגישו כי כנראה שאיראן עדיין בוחנת את היקף הנזק מהתקיפה.
פביאן הינץ, מומחה טילים מהמכון הבינלאומי ללימודים אסטרטגיים שמושבו בלונדון, הסביר כי כיוון שבצילומים נראות גם סוללות עפר שהוקמו מסביב למבנה הגדול שהושמד, סביר להניח שהייתה בו התעסקות עם חומרי נפץ רבי-עוצמה. הוא מעריך שבמתקן עסקו בערבוב דלק מוצק וביציקה שלו – כשברקע הדיווחים ש"הרכיבים הקריטיים" שישראל תקפה היו מערבלי דלק מוצק, שמשמש את הטילים הבליסטיים של איראן, על מנת לפגוע ביכולתה לייצרם.
מאיראן כבר פורסמו בימים האחרונים צילומי לוויין נוספים, ובהם נראה נזק לשני בסיסים באזור טהרן שבאחד מהם – בחוג'יר – ייצרה איראן לפי הדיווחים טילים בליסטיים. הצילומים החדשים מעידים כנראה שהיקף הנזק למערך הייצור גדול אף יותר משעד כה נחשף. הינץ הדגיש בשיחה עם AP כי אינו יכול לאשר את הדיווחים על פגיעה דרמטית במערך ייצור הטילים האיראני: "אנחנו לא יודעים אם הוא שותק כמו שאנשים מסוימים אומרים, או שהוא רק ניזוק. אבל ראינו מספיק כדי לדעת שיש כאן השפעה".
בצילומי הלוויין נראה גם נזק לבסיס הצבאי הסודי פרצ'ין, ששוכן ליד טהרן ובו לפי דיווחים ערכה בעבר איראן ניסויים הקשורים לייצור מתקן הנפץ הדרוש לנשק גרעיני. לפי AP הנזק בתמונות משם הוא באחד המבנים שנקשרו לתוכנית הגרעין האיראנית.
במרכז החלל שאהרוד, שבו נחשף הנזק החדש היום, עושה כאמור איראן שימוש כדי לשגר לחלל לוויינים עם טילים שפיתחו משמרות המהפכה – שיגורים שבמערב מזהירים שוב ושוב כי הם מהווים למעשה תוכנית כיסוי על מנת לפתח בחשאי את הידע עבור ייצור טילים בליסטיים בין-יבשתיים – כאלו שביום מן הימים, אם תחליט לפתח נשק גרעיני, תוכל טהרן להרכיב עליהם ראש קרב גרעיני.
מבצע "ימי תשובה" בלילה שבין שישי לשבת, שנערך בתגובה למטח הטילים הבליסטיים על ישראל מאיראן בתחילת החודש, היה התקיפה המוצהרת הראשונה אי-פעם של ישראל באיראן. השתתפו בתקיפה עשרות מטוסי קרב, שפגעו באופן משמעותי – לפי דיווחים זרים וגם לפי ההצהרות הישראליות הרשמיות – במערך ההגנה האווירית של הרפובליקה האיסלאמית וכאמור ביכולתה לייצר טילים בליסטיים.
ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס לכך אתמול בנאומו בכנסת, שבו הדף טענות לתקיפה לא-משמעותית. "הוכחנו ולא בפעם הראשונה שידה הארוכה של ישראל תגיע לכל מקום ממנו תצא הקריאה להשמיד את ישראל. פגענו קשות במערכות ההגנה של איראן וביכולתה לייצר טילים שמכוונים כלפינו. אלה לא היו מחרטות שתקפנו, אלה לא מעבדות נפץ קטנות כפי שאתם מכירים מיו"ש או רצועת עזה, אלה מפעלי מוות תעשייתיים בהיקף תעשייתי ופגענו בהם פגיעה של ממש".
נתניהו הבטיח גם לפעול נגד תוכנית הגרעין של איראן, כשברקע ישראל נמנעה מלתקוף את מתקני הגרעין או הנפט של הרפובליקה האיסלאמית בשל הלחץ הכבד שהפעילה ארה"ב – מחשש שהדבר יאלץ את איראן להגיב בצורה חריפה, ולגרור הסלמה נרחבת במזרח התיכון.
איראן אמנם מצהירה כי היא שומרת לעצמה את הזכות להגיב "בזמן המתאים" לתקיפה, וכמה בכירים בטהרן ובהם מפקד משמרות המהפכה חוסיין סלאמי הבטיחו נקמה כואבת, אבל במקביל בטהרן מקפידים לטעון שתוצאות התקיפה היו מוגבלות וכי הנזק מהן יתוקן במהירות – באופן שמתפרש בעולם כניסיון אפשרי "להכיל" את התקיפה ואולי להבליג עליה.
את ההחלטה הסופית יקבל המנהיג העליון עלי חמינאי – כשברקע ההערכות שגם הוא מעדיף להימנע ממלחמה כוללת. חמינאי עצמו ניפק שלשום אמירה לא מתחייבת בנוגע לנקמה: "ישראל עשתה טעות בחישוביה ועליה להבין את רצון העם האיראני", אמר. "אין להגזים בצעד של ישראל – וגם אין לזלזל בו".
בתוך כך, ומבלי לקשור זאת ישירות למתיחות הנוכחית, ממשלת איראן הודיעה הבוקר כי תקציב הצבא לשנה הבאה יזנק ב-200%. דוברת הממשלה בטהרן לא מסרה פרטים כלשהם על הסיבה לזינוק המוצע בתקציב לשנה הפיסקלית הבאה, שתחל באיראן ב-21 במרץ 2025, ולא אמרה כיצד ישתמשו בכסף הנוסף שיוזרם לכוחות המזוינים של המשטר.