כשברקע מחכים לו בבית קשיים פוליטיים משמעותיים ואתגר גדול בדרך לאישור תוכנית התשתיות והשירותים הענקית שלו – תוכנית הדגל של ממשלו – הגיע היום (שבת) נשיא ארה"ב ג'ו ביידן לפסגת ה-G20 בניסיון להדק את הבריתות של וושינגטון בעולם. בכינוס ובפגישות הנערכות בשוליו עומדים על הפרק, בין השאר, הניסיונות להחזיר את איראן להסכם הגרעין; משבר הצוללות בין ארה"ב, בריטניה ואוסטרליה לבין צרפת; וכמובן ההתחממות הגלובלית והשלכותיה. ביידן הגיע לפסגת ה-G20 ברומא, איטליה, במסגרת מסע בן חמישה ימים באירופה, מסע שיכלול גם את ועידת האקלים הגדולה שתיפתח מחר בגלזגו.
פסגת ה-G20, עשרים הכלכלות הגדולות בעולם, היא הראשונה שנערכת פנים אל פנים מאז פרוץ מגפת הקורונה, וביידן מגיע אליה בעמדה פוליטית שאינה מן המשובחות. שעות לפני צאתו לרומא, שלשום, עוד התייצב בבית הנבחרים האמריקני בניסיון לשכנע מורדים פרוגרסיבים מתוך מפלגתו הדמוקרטית להצביע בעד חלק נוסף של תוכנית התשתיות והשירותים החברתיים הענקית שהוא מקדם – אך ללא הועיל. אותם חברי קונגרס דמוקרטים, שביידן זקוק לקולותיהם כדי להשיג רוב לתוכנית, דורשים לכלול בה גם סעיפים שהוצאו ממנה ושחשובים להם, כגון הבטחת חופשות בתשלום כגון חופשת לידה, הורדת מחירים של תרופות במרשם והטלת מיסים חדשים על מיליארדרים. אף שיו"ר הבית ננסי פלוסי קיוותה להעלות את החלק הזה של התוכנית להצבעה כבר ביום חמישי בערב, בטענה שביידן צריך להגיע לרומא כשהוא זוכה לגיבוי מוצהר מהקונגרס, היא לא הצליחה לעשות זאת, וכעת המהלך מתעכב. בבית הלבן מודים שקיוו לצלוח את ההצבעה מהר יותר, אך מביעים ביטחון שהדבר ייעשה בתוך ימים.
ממשל ביידן רואה בתוכנית התשתיות והשירותים החברתיים הענקית את תוכנית הדגל שלו, ומדגיש כי בלעדיה ארה"ב תמצא עצמה נקלעת לפיגור אחרי מדינות כמו סין. במסגרת הוועידה ברומא הוא ומנהיגי ה-G20 צפויים לאשר את התחייבותם לקבוע עד לשנת 2023 מס תאגידים עולמי מינימלי של 15% כדי למנוע מחברות רב-לאומיות להסתיר את רווחיהן במדינות שבהן הן משלמות מס נמוך מאוד או לא משלמות מס כלל. בבית הלבן טוענים כי הסכם בסוגיה זו יבטיח לארה"ב הכנסות חדשות בגובה של לפחות 60 מיליארד דולר לשנה – כסף שיוכל לסייע לממן את תוכנית התשתיות.
מסעו של ביידן באירופה בא אחרי שורה של משברים נוספים, בהם הנסיגה הכאוטית מאפגניסטן, ולפי סקר עדכני של סוכנות הידיעות AP, רק 48% מהאמריקנים מרוצים כעת מתפקודו כנשיא ואילו 51% אינם מרוצים. אלה עדיין שיעורים טובים מאלה של קודמו בתפקיד דונלד טראמפ, אבל הם בכל זאת אינם מחמיאים במיוחד. לפי הסקר, רק 41% מהאמריקנים מרוצים כעת מהתנהלותו הכלכלית של ביידן, ירידה מ-49% באוגוסט ומ-60% במרץ, ורק כשליש מהאמריקנים סבורים שארה"ב צועדת בכיוון הנכון. קודם לכן השנה עמד השיעור על כמחצית מהאמריקנים.
האפיפיור לביידן, למרות ההפלות: "אתה קתולי טוב"
ועידת ה-G20 ברומא היא הזדמנות לביידן לקדם את מדיניות החוץ שלו, וכבר אתמול, עם הגיעו, הוא נועד עם נשיא צרפת עמנואל מקרון. הפגישה ביניהם נערכה כשברקע המשבר הדיפלומטי החריף בין צרפת לבין ארה"ב, בריטניה ואוסטרליה: בספטמבר האחרון הכריזו שלוש האחרונות במפתיע על הסכם ביטחוני חדש, AUKUS, שבמסגרתו תקבל קנברה גישה לטכנולוגיה אמריקנית של צוללות המוּנעות בעזרת אנרגיה גרעינית, מתוך כוונה לחזק את הרתעתה מול סין. משמעותה המעשית של העסקה הייתה ביטול עסקה אחרת, שנחתמה ב-2016 ושבמסגרתה אמורה הייתה קנברה לרכוש מצרפת 12 צוללות לא-גרעיניות. העובדה ש-AUKUS גובשה במשא ומתן חשאי שצרפת לא עודכנה בו עוררה את זעמה של פריז, וזו החזירה במחאה את שגרירה מוושינגטון להתייעצויות. היא גם ביטלה אירוע חגיגי בבירה האמריקנית, והאשימה את ביידן כי הוא מתנהל בכוחנות כפי שעשה טראמפ.
בפגישה אתמול דווקא השמיעו ביידן ומקרון מילים חמות זה על זה וגם שפת הגוף שלהם הייתה ידידותית וכללה מגע חם. ביידן הצהיר בפגישה כי הוא מודה שהאופן שבו גובש ההסכם הביטחוני עם אוסטרליה ובריטניה היה "מגושם", כלשונו: "קיבלתי את הרושם שצרפת עודכנה בדברים הרבה לפני שהעסקה קודמה", טען. "אני, אלוהים עדי, לא ידעתי שלא עודכנתם". מקרון מצדו אמר כי מה שחשוב כעת הוא המעשים, ולא המילים: "מה שחשוב עכשיו הוא מה נעשה יחד בשבועות ובחודשים הקרובים ובשנים הבאות. אמון הוא כמו אהבה – הצהרות הן דבר יפה, אבל הוכחות הן דבר טוב יותר".
עניין נוסף שעומד על סדר היום בפגישות של ביידן ברומא הוא הניסיון להחזיר את איראן להסכם הגרעין, ניסיון שבוושינגטון נעשים יותר ויותר פסימיים לגביו. ביידן נפגש הערב עם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, נשיא צרפת מקרון וראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון, מנהיגי מדינות ה-E3 שהיו שותפות להסכם הגרעין מ-2015, שהולך ומתפרק. בתום הפגישה פרסמו ארה"ב וה-E3 הודעה שבה הביעו דאגה "גדולה וגוברת" מכך שאיראן הולכת ומגבירה את הקצב שבו היא נוקטת פרובוקציות, ומסרו כי הן מסכימות שההתקדמות של איראן בתחום הגרעין והמכשולים שהיא מציבה בפני הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) פוגעים בסיכוי לחזור להסכם הגרעין. מדינות ה-E3 שיבחו בהודעה את "רצונה הברור של ארה"ב" לחזור להסכם הגרעין, אך ארבע המדינות הוסיפו כי חזרה אליו תהיה אפשרית רק אם איראן תשנה כיוון.
אתמול נפגש ביידן – קתולי מאמין – גם עם האפיפיור פרנסיסקוס. אחרי הפגישה סיפר כי האפיפיור אמר לו שהוא "קתולי טוב", אף שגורמים קתוליים שמרניים טענו כי לביידן לא מגיע כבוד מיוחד מהאפיפיור בהתחשב בכך שהוא תומך בזכות להפלות. ביידן אמר כי הוא והאפיפיור לא דנו בסוגיית ההפלות.
מזכ"ל האו"ם מזהיר מכישלון בגלזגו
במוקד ועידת ה-G20 – הנערכת במרכז הכנסים הרומאי Nuvola, שמעוצב כענן – עדיין ניצבת מגפת הקורונה, וראש ממשלת איטליה מריו דראגי המארח את המנהיגים קרא בפתיחתה להכפיל את המאמצים לספק חיסונים למדינות העניות יותר בעולם, כדי לעצור את התפשטות הנגיף בהן – וכך בין השאר למנוע היווצרות של זני קורונה חדשים ומסוכנים. בדברי הפתיחה שלו הדגיש דראגי כי בעוד שבמדינות העשירות 70% מהאוכלוסייה כבר התחסנו, במדינות העניות ביותר רק כ-3% התחסנו. "זה בלתי מתקבל על הדעת מבחינה מוסרית", אמר.
חברות ה-G20 מהוות 80% מהכלכלה העולמית ואחראיות לכ-80% מפליטת הפחמן בעולם, ובמסגרת הוועידה מקווה איטליה לחלץ מהן התחייבויות משמעותיות לטיפול במשבר האקלים. רוב מנהיגי המדינות החברות ב-G20 שהגיעו לרומא ימשיכו ממנה לוועידה בגלזגו מחר, אבל נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ונשיא סין שי ג'ינפינג לא יעשו זאת.
ערב הוועידה בגלזגו הזהיר מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש כי לוועידה שם נשקפת סכנת כישלון בשל חוסר העמידה של המזהמות הגדולות באחריות שלהן לצמצם את משבר האקלים. הוא קרא להן להתגבר על חוסר האמון המסוכן, כדבריו, שקיים ביניהן ובינן לבין המדינות המתפתחות.