אבו מוחמד אל-ג'ולאני, או בשמו המקורי אחמד חוסיין א-שרע, כבר הוכיח את יכולתו למתג עצמו מחדש. הוא החל את דרכו באל-קאעידה, הקים בשנת 2012 את ג'בהת א-נוסרה וקרא לסורים לקיים ג'יהאד נגד המשטר הסורי.
ה"מיתוג מחדש" הראשון שלו היה ביולי 2016, כאשר שונה השם של ג'בהת א-נוסרה לג'בהת פתח א-שאם, ארגון שנטען כי הוא מנותק לחלוטין מאל-קאעידה, ובהמשך התאחד עם ארגונים נוספים ליצירת "הייאת תחריר א-שאם". "הייאת תחריר א-שאם", ששלט בשנים האחרונות במובלעת באזור אידליב, הוא הארגון שהוביל את מתקפת הפתע שבה הופל משטר אסד בתוך 11 ימים בלבד – מתקפה ששמה סוף ל-13 שנות מלחמת אזרחים.
12 צפייה בגלריה
אל-ג'ולאני מנהיג מרד סוריה
אל-ג'ולאני מנהיג מרד סוריה
פשט את המדים ו"עלה על אזרחי". אל-ג'ולאני וההמונים שחגגו היום את הפלת משטר אסד בסוריה
(צילום: REUTERS/Umit Bektas)
12 צפייה בגלריה
דמשק סורים חוגגים לאחר הדחת נשיא בשאר אל אסאד
דמשק סורים חוגגים לאחר הדחת נשיא בשאר אל אסאד
"אסד חזיר! סוריה מאוחדת!". ההמונים בדמשק
(צילום: Aris MESSINIS / AFP)
12 צפייה בגלריה
דמשק סורים חוגגים לאחר הדחת נשיא בשאר אל אסאד
דמשק סורים חוגגים לאחר הדחת נשיא בשאר אל אסאד
(צילום: AP Photo/Ghaith Alsayed)
מתחילת "הרתעת התוקפנות", השם שנתנו המורדים למתקפת הפתע, פועל אל-ג'ולאני על מיתוג מחדש נוסף, שלו ושל פעיליו. הוא שם בראש מטרותיו את חיסול משטר אסד ומדבר על בניית סוריה מחדש. הוא מבטיח לא לפגוע במיעוטים, וקרא יותר מפעם אחת לא לירות ברחובות ולשמור על הסדר הציבורי. עם כניסת המורדים לדמשק קרא אל-ג'ולאני לשמור על המוסדות הציבוריים והרכוש הציבורי: "הם שייכים לעם הסורי ואתם המגינים שלהם", הבהיר.
ביום רביעי האחרון אמר: "לא קיבלנו תמיכה בינלאומית בקרב נגד אסד ואף אחד לא עודד אותנו. הנשק שהשתמשנו בו הוא מייצור מקומי. סוריה הייתה בסכנת פילוג והקרב הציל אותה מהתוכנית. עלינו לשלב כוחותינו כדי לבנות סוריה חדשה". אלא שרבים לא משתכנעים מההבטחות של אל-ג'ולאני לסוריה פלורליסטית, שבה מיעוטים דתיים ואתניים לא ימצאו עצמם נרדפים. ברשתות החברתיות פורסמו בימים האחרונים סרטונים של נשים הקוראות לשחרר את בני משפחותיהם מבתי הסוהר שאותם מפעיל אל-ג'ולאני, כשברקע שחרור אלפי האסירים מבתי הכלא של משטר אסד.
גם העובדה שאל-ג'ולאני מינה לראש ממשלת מעבר בסוריה את מוחמד אל-בשיר, שעד כה הוביל את ממשלת הג'יהאדיסטים במעוזם באידליב, נתפסת כביסוס שלטונם של המורדים הג'יהאדיסטים – אולי דווקא על חשבונם של ארגוני מורדים אחרים. בסוכנות הידיעות רויטרס צוטטו אמש גורמי אופוזיציה סוריים ודיפלומטים זרים שהביעו חשש שתהליך בנייתה מחדש של סוריה לא יהיה "כוללני" מספיק. אחד הדיפלומטים הזרים ציין כי רק אנשי "הייאת תחריר א-שאם" מקבלים כעת שליחים זרים לדמשק, ולדבריו מדובר באיתות מדאיג: "אנחנו מודאגים, איפה כל ראשי האופוזיציה הפוליטית?", תהה.
12 צפייה בגלריה
דמשק סורים חוגגים לאחר הדחת נשיא בשאר אל אסאד
דמשק סורים חוגגים לאחר הדחת נשיא בשאר אל אסאד
(צילום: Chris McGrath/Getty Images)
12 צפייה בגלריה
דמשק סורים חוגגים לאחר הדחת נשיא בשאר אל אסאד
דמשק סורים חוגגים לאחר הדחת נשיא בשאר אל אסאד
(צילום: Sameer Al-DOUMY / AFP)
12 צפייה בגלריה
דמשק סורים חוגגים לאחר הדחת נשיא בשאר אל אסאד
דמשק סורים חוגגים לאחר הדחת נשיא בשאר אל אסאד
(צילום: Chris McGrath/Getty Images)
ובכל זאת, אל-ג'ולאני אומר כעת את מה שבמערב רוצים לשמוע – ומבטיח כאמור שמירה על זכויות מיעוטים. בדיווח של רויטרס צוטט גורם נוסף, המעורה בהתייעצויות שעורכים כעת אנשי "הייאת תחריר א-שאם", ולדבריו הדיונים עוסקים בין היתר בשאלה כיצד המשטר העתידי של סוריה צריך להיראות בתום שלושת החודשים הקרובים, שבהם אמורה לפעול ממשלת המעבר – משטר נשיאותי, או פרלמנטרי.
פרטים רבים בתהליך המעבר למשטר החדש טרם הובהרו, מעבר לשאלת שיתוף הפעולה מול שאר ארגוני המורדים – שנותרו חמושים וחלקם שולטים באזורים נרחבים במדינה, כמו הכורדים. ראש הממשלה החדש, אל-בשיר, נשאל למשל בריאיון לעיתון האיטלקי "קוריירה דלה סרה" אם החוקה העתידית שתגובש תתבסס על השריעה, ההלכה האיסלאמית, ואמר רק ש"הפרטים הללו" יוחלטו בתהליך עתידי.
במסגרת שינוי התדמית של אל-ג'ולאני, שמנסה להתנתק מעברו הקיצוני – שבגינו עדיין מוצב על ראשו פרס שהציעה ארה"ב בגובה 10 מיליון דולר – המורדים גם חדלו להשתמש בהודעות שלהם בכינוי ששימש אותו במשך שנים (על שם זיקתו המשפחתית לרמת הגולן). כעת, הם מרבים להתייחס אליו בשמו המקורי, אחמד א-שרע. כך גם כונה היום בסרטון שהופץ ובו אל-ג'ולאני קרא להמונים לצאת לחגוג את ניצחון המורדים, לרגל תפילות יום השישי הראשון שאחרי נפילת משטר אסד.
12 צפייה בגלריה
אבו מוחמד אל-ג'ולאני
אבו מוחמד אל-ג'ולאני
כך נראה אל-ג'ולאני בעשור הקודם. כעת עבר ללבוש "מערבי"
החגיגות היום בסוריה

12 צפייה בגלריה
חומס סוריה  חוגגים נפילתו נשיא בשאר אל אסאד
חומס סוריה  חוגגים נפילתו נשיא בשאר אל אסאד
חגיגות בחומס
(צילום: Aaref WATAD / AFP)
אל-ג'ולאני, שבמהלך ימי מתקפת הפתע וגם לאחר הפלת אסד נצפה מסתובב בלבוש צבאי עם מדים בצבע זית, שינה גם את התדמית החזותית שלו – ובסרטון שהופץ היום כבר לבש ביגוד מערבי, עם וסט שחור וחולצה לבנה מתחת, ושעון שענוד על ידו. הוא נראה כמי שפשט את המדים ועלה על אזרחי, ומטרתו כעת "לנהל" את המדינה. בקול רגוע וסמכותי, הוא קרא כאמור לסורים לצאת ולחגוג בכיכרות את הניצחון, אבל שב וחזר על המסר מהימים האחרונים: "בלי לירות באוויר ולהפחיד את האנשים". הוא הוסיף כי אחרי החגיגות, "נפנה לבנות את המדינה".
הסורים נשמעו לקריאתו בהמוניהם, והתאספו היום בשורת ערים ברחבי סוריה – אפילו בלטקיה שהינה מעוז העדה העלווית שממנה הגיעה משפחת אסד – והניפו את שלט סוריה החופשית ששימש את האופוזיציה מאז תחילת מלחמת האזרחים. המונים נצפו ממלאים גם את כיכר אומיה בדמשק, ולצד קריאות "חזיר" נגד בשאר אסד ואביו חאפז, נשמעו קריאות תקווה לעתיד טוב יותר ובלי אלימות: "סוריה מאוחדת תבנה את סוריה!", הם צעקו בין היתר. חאלד אבו-שינה, במקור מהעיר דרעא שבה פרצה ההתקוממות נגד אסד כחלק ממחאות "האביב הערבי" בתחילת העשור שעבר, אמר כי הוא מקווה ל"עתיד של חופש ודו-קיום בין כל הסורים – עלווים, סונים, שיעים ודרוזים. בלי גזענות".
בעולם בינתיים נמשכים המגעים בשאלה כיצד יש להתייחס למשטר החדש, כשבמערב מקווים שההצהרות המתונות של אל-ג'ולאני והג'יהאדיסטים יתורגמו למעשים במציאות. מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן עורך כעת ביקור במזרח התיכון כדי לדון עם בעלות בריתה של ארה"ב בהתפתחויות בסוריה, ואחרי שיחות בירדן המשיך לטורקיה – מי שתמכה במתקפת הפתע של המורדים ומחזיקה בהשפעה רבה בנעשה שם באמצעות ארגוני מורדים הנאמנים לה בצפון המדינה.
12 צפייה בגלריה
אנתוני בלינקן עיראק ביקור מזכיר מדינה ארה"ב
אנתוני בלינקן עיראק ביקור מזכיר מדינה ארה"ב
בלינקן בעיראק. "מקווים שסוריה תעבור לדמוקרטיה"
(צילום: AFP PHOTO / HO / IRAQI PRIME MINISTER'S PRESS OFFICE)
12 צפייה בגלריה
אנתוני בלינקן עיראק ביקור מזכיר מדינה ארה"ב
אנתוני בלינקן עיראק ביקור מזכיר מדינה ארה"ב
(צילום: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / POOL / AFP)
לאחר מפגש באנקרה עם שר החוץ הטורקי הקאן פידאן, אמר בלינקן כי יש "הסכמה רחבה" בין ארה"ב לטורקיה על האופן שבו סוריה החדשה צריכה להיראות. לדבריו על התהליך לכלול ממשלת מעבר "כוללנית" עם ייצוג לקבוצות השונות בסוריה, שמירה על זכויות מיעוטים ונשים – והימנעות מאיום כלשהו על כל שכנותיה של סוריה. פידאן אמר מצדו כי העדיפות צריכה להיות ייצוב סוריה בהקדם האפשרי, ולהבטיח שאף ארגון טרור – כשלפי אנקרה גם הכוחות הכורדיים מהווים כאלו – לא יתבססו בשטחה. המורדים שנתמכים על ידי טורקיה, יצוין, נלחמו גם אחרי נפילת אסד במורדים הכורדים וטענו שכבשו מידיהם את העיר מנביג', אך בהמשך דווח על הפסקת אש בין הצדדים.
מאנקרה המשיך היום בלינקן לביקור פתע שלא הוכרז מראש בעיראק, מדינה נוספת שמודאגת מהטלטלה בסוריה וריכזה כעת כוחות גדולים בגבול עמה – כשברקע החשש מהאפשרות שדאעש ינצל את הכאוס כפי שעשה בעשור הקודם, אז כבש גם שטחים נרחבים בעיראק – לפני שהובס בסיוע הקואליציה הבינלאומית שמובילה ארה"ב. צבא ארה"ב ממשיך להחזיק כיום 2,500 חיילים בעיראק, שאמורים לעזוב רק בתוך כשנה, ובלינקן הדגיש אחרי שנפגש בבגדד עם ראש הממשלה מוחמד שיאע א-סודני כי ארה"ב לא תאפשר התבססות מחודשת של דאעש.
אחרי המפגש, בשיחה שערך עם אנשי צבא אמריקנים בשגרירות ארה"ב בבגדד, הביע בלינקן תקווה שהמעבר מ"הדיקטטורה של אסד" יהיה לעבר דמוקרטיה, והדגיש כי התהליך הזה צריך לשמור על זכויותיהם של כלל המיעוטים בסוריה, וכי יש למנוע ממנה "להפוך לפלטפורמה לטרור". לדבריו, "אף אחד לא מכיר את החשיבות של הדבר יותר מעיראק, בגלל הנוכחות המתמשכת של דאעש בסוריה – ואנחנו נחושים למנוע ממנו לצוץ מחדש".
12 צפייה בגלריה
וינה אוסטריה
וינה אוסטריה
חוגגים את הפלת אסד בסווינה. אוסטריה מציעה 1,000 יורו למי שיחזור הביתה
(צילום: MAX SLOVENCIK / APA / AFP)
12 צפייה בגלריה
וינה אוסטריה
וינה אוסטריה
(צילום: MAX SLOVENCIK / APA / AFP)
גם השאלה כיצד יש להתייחס למיליוני הפליטים הסורים שברחו לאורך שנות מלחמת האזרחים מעסיקה כעת את המדינות הרבות שקלטו אותם, ובטורקיה ובאירופה מקווים שיחזרו במהירות לארצם. מדינות רבות באירופה השעו השבוע את בחינת בקשות המקלט של המהגרים הסורים, עד שהמצב בארצם יתבהר, והיום אף הודיעה אוסטריה כי כל מי שיחזור לסוריה ביוזמתו יקבל מענק מיוחד של 1,000 יורו.
כיוון שגירוש מהגרים לא יתאפשר לעת עתה, עד שהמצב בסוריה יתבהר, הרשויות בווינה מקוות לעודד את הסורים לעשות זאת ביוזמתם – אבל סביר להניח שהמענק המוצע קטן מדי מכדי שימשוך רבים לעשות את המסע חזרה לארצם השסועה. אפילו מחירו של כרטיס טיסה לביירות – חברות התעופה הרי לא טסות כעת לדמשק – עולה יותר מהמענק המדובר, עם 1,066 יורו למשל שגובה חברת "טורקיש איירליינס".
"אוסטריה תתמוך בסורים שמייחלים לחזור הביתה עם בונוס חזרה של 1,000 יורו. המדינה צריכה את האזרחים שלה כדי לבנות עצמה מחדש", כתב הקנצלר קארל נהאמר בציוץ ברשת X. נהאמר, יצוין, נמצא תחת לחץ כבד מצד מפלגת החירות מהימין הקיצוני – שאמנם ניצחה בבחירות בספטמבר והגיעה למקום הראשון – בין היתר על רקע התסכול הרב באירופה מהמגרים הרבים שקלטה היבשת – אך נכשלה בהקמת קואליציה.
בתוך כך, היום פורסמו צילומי לוויין חדשים המעידים על כך שרוסיה – בעלת בריתה המרכזית של אסד שהעניקה לו מקלט מדיני – ממשיכה לפנות נכסים צבאיים מסוריה. בצילומים של חברת Maxar נראים מטוסי מטען בבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים, שליד לטקיה, כשחזיתם פתוחה על מנת לאפשר הכנסת ציוד כבד. בתמונות נראו גם מסוקים שפורקו לקראת העברתם. לפי העיתון "וושינגטון פוסט", שדיווח על צילומי הלוויין, רוסיה "הזיזה" גם מערכות הגנה אווירית מתקדמות מדגם S-400.