כמאל קיליצ'דראולו, מנהיג האופוזיציה בטורקיה ויריבו המרכזי של הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן בבחירות לנשיאות שייערכו בעוד עשרה ימים בלבד, מבטיח כי אם ייבחר לנשיא הוא ישיב לארצו את הדמוקרטיה והחופש, אחרי שנים שבהן ארדואן הצעיד אותה בדרך אוטוריטרית, פגע בעצמאות מערכת המשפט וכלי התקשורת ורדף את מתנגדיו.
"הצעירים רוצים דמוקרטיה, הם לא רוצים שהמשטרה תדפוק להם על הדלת מוקדם בבוקר רק בגלל ציוץ (בטוויטר)", אמר קיליצ'דראולו בריאיון לרשת BBC, כשהוא מתייחס בין היתר לכליאתם של מבקרים רבים של ארדואן על בסיס החוק האוסר "להעליב" את הנשיא. קליצ'דראולו מבטיח מנגד כי אותו יוכלו הטורקים לבקר בחופשיות: "אני אדאג שתהיה להם הזכות הזו".
הבחירות בטורקיה ייערכו ב-14 במאי ובמהלכן יבחרו מיליוני אזרחיה את נשיאם ואת נציגיהם בפרלמנט. הבחירות נתפסות כגורליות ביותר במדינה, לפחות בעשרות השנים האחרונות שלה, והן עשויות לסתום את הגולל על 20 שנות שלטונו של ארדואן, שהחל להנהיג את טורקיה כראש ממשלה ב-2003 ובהמשך כנשיא, אחרי ששינה את שיטת המשטר בעשור שעבר.
ארדואן מגיע אל מערכת הבחירות הנוכחית בעמדה נחותה בהרבה ממערכות בחירות בשנים עברו: היא נערכת בצל אסון רעידת האדמה שבו נהרגו כ-50 אלף טורקים, והביקורת הקשה על מחדלים מצד השלטונות בטיפול בנפגעים ובהתעלמות מעבירות בנייה המוניות של קבלנים. עוד לפני האסון הכבד הייתה מערכת בחירות אתגר כבד עבור ארדואן, משום שהכלכלה הטורקית נמצאת בדעיכה כבר יותר מחמש שנים, והאינפלציה פגעה בכיסו של כל אזרח.
הסקרים כעת מעידים על קרב צמוד בין ארדואן לבין מנהיג האופוזיציה קיליצ'דראולו, שמועמד לנשיאות מטעם גוש של שש מפלגות אופוזיציה בשם "הברית הלאומית", ומוביל על הנשיא המכהן בפער קטן. ייתכן מאוד שהקרב הזה ימשיך לסיבוב שני אם איש מהם לא יגרוף 50% מהקולות, הרף הדרוש כדי לנצח כבר בסיבוב הראשון.
כך או כך, ישנם פרשנים בטורקיה ובמערב החוששים שארדואן או מי מאנשיו ינסו לפגוע בטוהר הבחירות, והם מזכירים בין היתר את העובדה שבשנים האחרונות, כחלק מגל הטיהורים הנרחב שהוביל ארדואן אחרי ניסיון ההפיכה ב-2016, שופטים רבים הודחו והחדשים שמונו נחשבים במידה רבה לנאמני המשטר. רק בשנה שעברה שונו חוקי הבחירות באופן שמגדיל את הסיכוי שבו השופטים החדשים, אלו שמונו אחרי גל הטיהורים, ישובצו לעתירות הנוגעות למערכת הבחירות, כיוון שמעתה השיבוץ ייעשה בשיטה של הגרלה ולא על בסיס ותק.
כשנשאל על כך בריאיון ל-BBC, קיליצ'דראולו הביע ביטחון שאם ארדואן יפסיד הוא יפנה את כסאו. "אנחנו נגרום לו לפרוש ונשלח אותו לפינה שלו. הוא יזוז הצידה בשקט. לאף אחד לא צריך להיות ספק בכך", אמר – אך הדגיש כי אינו סומך על הנשיא, וגם לא "על מועצת הבחירות העליונה שלו או השופטים שלו". קיליצ'דראולו הדגיש כי האופוזיציה תציב פקחים בכל הקלפיות, כדי להבטיח שההצבעה וספירת הקולות ייעשו בצורה אמינה: "אנחנו נוקטים צעדי זהירות כדי להבטיח את זה, אנחנו עובדים קשה כבר שנה וחצי".
קיליצ'דראולו הוא כלכלן לשעבר בן 74 שמכהן כיו"ר מפלגת העם הרפובליקנית (CHP), מפלגת מרכז-שמאל בעלת ערכים חילוניים. ב-15 השנים האחרונות קיליצ'דראולו עשה לעצמו שם כחושף שחיתויות שבהן מעורבים חברי מפלגת ה-AKP של ארדואן. הוא זכה לכינוי "גנדי של טורקיה", ובשנת 2017 הוביל צעדה באורך 450 קילומטרים במחאה על שחיקת הדמוקרטיה הטורקית.
למועמד "הברית הלאומית" לנשיאות הוא נבחר אף שיריביו טענו כי חסרים לו הכישורים והכריזמה הנחוצים כדי לקרוא תיגר על ארדואן. לבסוף הוחלט לבחור בו מתוקף היותו מנהיג המפלגה הגדולה בגוש. ארדואן עצמו זלזל בו בעבר וטען כי הוא לא מסוגל "לרעות אפילו כבשים", אבל למרות אופיו המשמים-משהו קיליצ'דראולו מציב כעת סכנה משמעותית בפני שלטונו של ארדואן – ומצליח לאסוף סביבו אלפי תומכים בעצרות הבחירות, כמו זו שנערכה בתחילת השבוע באיזמיר, ממעוזי התמיכה של האופוזיציה.
בעצרות הבחירות השונות שהוא עורך הפך לסמל מנהגו של קיליצ'דראולו לסמן עם אצבעותיו צורת לב, וחלק מתומכיו אף תועדו מניפים שלטים שעליהם צויר הסמל הזה. "הכול יהיה יפה", הוא הבטיח להם, "תאמינו בזה". ב-BBC מציינים כי בעצרת באיזמיר צעקו ההמונים: "קיליצ'דראולו הוא תקוות העם!". לעצרת הגיעו אפילו תומכים שצעירים מדי מכדי להצביע: "הוא אדם טוב, הוא רואה את העתיד בצורה חיובית. אם הוא יהפוך לנשיא, הכלכלה תשתפר, אנחנו נשתפר", אמר לרשת הבריטית אוגוז בן ה-15.
בריאיון הוסיף קיליצ'דראולו כי הוא מקווה לשנות את יחסיה של טורקיה מול העולם, ולקרב אותה למערב. "אנחנו רוצים להיות חלק מהעולם המתורבת. אנחנו רוצים תקשורת חופשית ומערכת משפט עצמאית. ארדואן לא חושב כך. הוא רוצה עוד אוטוריטריות. ההבדל בינינו לבין ארדואן הוא כמו ההבדל בין שחור ללבן". דווקא בסוגיה הישראלית נחשב קילצ'דראולו למבקר חריף של ירושלים, ובשנה שעברה הצהיר כי ישראל עדיין צריכה "לשלם מחיר" על הפשיטה על ה"מאווי מרמרה" במשט לעזה ב-2010: "המסר שלי לישראל הוא שהתיק לא נסגר", אמר אז.
קיליצ'דראולו מוסיף כי הוא לא חושש לביטחונו האישי: "המשמעות של להיות בפוליטיקה הטורקית היא לקחת סיכונים. אני אצעד בדרך שלי בלי קשר למה שארדואן ובעלי בריתו יעשו. הם לא יצליחו להרתיע אותי. הם לא מפחידים אותי. נתתי לאומה את הבטחתי".
לארדואן, שבשבוע שעבר חלה אך חזר אחרי כמה ימי מנוחה לקמפיין, יש עדיין סיכויים גדולים מאוד לנצח, גם ללא החשש שאנשיו ינסו אולי להשפיע על תוצאות הבחירות בצורה לא כשרה. ארדואן סוחף גם הוא המונים לעצרות שלו, והשמרנים בטורקיה נותרים נאמנים למנהיג האיסלאמיסט. בדברים שנשא לתומכיו בסוף השבוע תקף ארדואן את אנשי האופוזיציה, ואמר כי הם "סוכנים" של המערב שרוצים להחליש את טורקיה. "באמצעות הצהרות שערורייתיות בימים האחרונים הם חשפו את השנאה והטינה שלהם. אבל לא משנה מה הם ינסו לעשות – לא ייצא מזה שום דבר", אמר.