נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין הסכימו הלילה (בין ראשון לשני) להיפגש זה עם זה לוועידת פסגה בעניין המתיחות סביב אוקראינה, בתיווכו של נשיא צרפת עמנואל מקרון, שיזם את המהלך. כך הודיע תחילה ארמון האליזה, ובהמשך הבית הלבן אישר את הדברים.
רוחות מלחמה - סיקור נרחב ב-ynet:
בהודעת הארמון נכתב כי שני המנהיגים הסכימו "באופן עקרוני" לקיים מפגש שכזה, וכי הוא יוכל להתקיים רק אם רוסיה לא תפלוש עד אז לאוקראינה. מהארמון נמסר כי הפגישה תעסוק "בביטחון וביציבות האסטרטגית באירופה", וכי ההכנות לקראתה יחלו ביום חמישי הקרוב, בפגישה בין מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן לשר החוץ הרוסי סרגיי לברוב. עוד נמסר כי הפסגה תתרחב בהמשך כך שתכלול גם מנהיגים אחרים.
זמן קצר לאחר מכן אישר הבית הלבן כי הנשיא ביידן הסכים עקרונית לקיים פסגה עם פוטין בתיווכה של צרפת, אך הדגיש אף הוא שמפגש שכזה יתקיים רק אם רוסיה לא תפלוש עד אז לאוקראינה. "ארה"ב מתחייבת להמשיך בדיפלומטיה, כל עוד לא תהיה פלישה", אמרה דוברת הבית הלבן ג'ן סאקי. "נכון לעכשיו, נראה שרוסיה ממשיכה בהכנות לתקיפה בקנה מידה גדול על אוקראינה בקרוב מאוד. ארה"ב מוכנה להגיב בחומרה אם רוסיה תבחר במלחמה במקום". עוד נמסר כי ביום חמישי הקרוב ישתתף ביידן בישיבה מקוונת עם מנהיגי ה-G7 בנושא המתיחות בין מוסקבה לקייב.
הודעות אלו של הבית הלבן וארמון האליזה הגיעו בתום מאמצים דיפלומטיים נרחבים שנעשו בשעות האחרונות בין שלושת המנהיגים, במטרה למנוע מלחמה בין רוסיה לאוקראינה. בשעות הלילה ביידן ומקרון שוחחו בטלפון, ומהבית הלבן נמסר כי השניים דנו ב"מאמצי הדיפלומטיה וההרתעה המתמשכים", על רקע החשש מפלישה צבאית.
מארמון האליזה נמסר כי לאחר ששוחח עם הנשיא האמריקני, מקרון שוחח בטלפון במשך כשעה עם פוטין, שעמו כבר שוחח אתמול אחר הצהריים במשך כשעתיים. מהקרמלין נמסר אחרי שיחתם הראשונה כי השניים דנו בצורך להגביר את החיפוש אחר "פתרונות דיפלומטיים למשבר במזרח אוקראינה". מקרון שוחח אמש גם עם ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון, שאמר לאחר מכן כי התחייבויותיו של פוטין למקרון הן "סימן מבורך" לכך שנשיא רוסיה עדיין מוכן לדון בפתרון דיפלומטי למשבר עם אוקראינה.
בתוך כך, סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה כי ממשל ביידן גיבש חבילת סנקציות ראשונית נגד רוסיה, שתופעל נגדה אם תפלוש לאוקראינה. כך על פי שלושה גורמים המעורים בנושא. הסנקציות כוללות איסור על מוסדות פיננסיים בארה"ב לבצע עסקאות עבור בנקים גדולים ברוסיה, מה שלמעשה ינתק את הקשר בין בנקים רוסיים ובנקים אמריקניים שמאפשרים תשלומים בינלאומיים. לפי אותם גורמים, ארה"ב גם תכניס אישים וגופים רוסיים ל"רשימה השחורה" (SDN), מה שימנע מהם לקחת חלק במערכת הבנקאות האמריקנית, תאסור עליהם לסחור עם אזרחים אמריקנים ותקפיא את נכסיהם בארה"ב.
התפתחות דיפלומטית זו מגיעה אחרי ימים של הסלמה וחילופי אש רבים בין הבדלנים הפרו-רוסים לצבא אוקראינה במזרח המדינה. המערב ראה בהסלמה האחרונה פרובוקציה מכוונת מצד פוטין, שבסופו של דבר תשמש עבורו תירוץ לפלוש לאוקראינה. ברשת ABC האמריקנית דווח כי מפקדים זוטרים בצבא רוסיה כבר קיבלו הוראה להתכונן לפלישה אפשרית לאוקראינה.
במקביל, הורתה שגרירות ארה"ב ברוסיה לאמריקנים הנמצאים במדינה להתחיל להתכונן לפינוי, בשל איומי המלחמה המתקרבת. מזכיר המדינה אנתוני בלינקן הזהיר כי ההתפתחויות האחרונות במזרח אוקראינה מצביעות על כך שרוסיה נמצאת "על סף פלישה" למדינה.
סיבה נוספת לדאגה מצד המערב ואוקראינה היא העובדה שרוסיה ובלארוס האריכו אתמול את התרגילים הצבאיים המשותפים שלהם, שהיו אמורים להסתיים, ושבעקבות כך 30 אלף חיילים רוסיים השוהים בבלארוס יישארו בשטחה למשך זמן לא ידוע. במשרד ההגנה של בלארוס אמרו כי הוחלט להאריך את התרגילים בשל "פעילות צבאית מוגברת" סמוך לגבולותיהן של שתי המדינות וההסלמה בחבל דונבאס שבמזרח אוקראינה.
חברת הלוויינים האמריקנית Maxar הודיעה הלילה כי על פי תמונות הלוויין שלה, רוסיה פרסה עוד חיילים וציוד משוריין סמוך לגבול עם אוקראינה. "פעילות חדשה זו מסמלת שינוי בדפוס פריסת הכוחות שנצפה בעבר, וזה מעיד על מוכנות צבאית מוגברת", נמסר מהחברה.
המורדים הפרו-רוסים בחבל דונבאס שבמזרח אוקראינה טענו הלילה כי שני אזרחים נהרגו מהפגזות של הכוחות האוקראיניים. כך דווח בסוכנות הידיעות הרוסית RIA. גם בצהריים הם טענו שהצבא האוקראיני הרג שני אזרחים והרס חמישה בתים, ורוסיה הודיעה כי היא פותחת בחקירה פלילית על מותם. אלו הפעמים הראשונות בסבב הנוכחי שהבדלנים מאשימים את אוקראינה בהרג אזרחים בשטחם. שלשום הודיע צבא אוקראינה ששני חיילים שלו נהרגו ועוד ארבעה נפצעו בהפגזות של הבדלנים.
במערב הזהירו בשבועות האחרונים מפעולת "דגל כוזב" של רוסיה - כלומר מתקפה מבוימת נגד הבדלנים במזרח אוקראינה, שתייצר לפוטין הצדקה לפלישה. רוסיה והמורדים האשימו מצדם את קייב בתכנון תקיפה כדי להשתלט מחדש על אזור דונבאס, טענות שהוכחשו על הסף על-ידי אוקראינה ונדחו גם על-ידי המערב.