משטרת בריטניה נותרת היום (א') בדריכות גבוהה לקראת האפשרות של המשך העימותים בין פעילי ימין קיצוני לבין המשטרה ופעילים נגד הגזענות, שהחלו באמצע השבוע שעבר בעקבות מסע הדקירות בעיר סאות'פורט שבו נרצחו שלוש ילדות. דיווחים שקריים שלפיהם הנער בן ה-17 שרצח את השלוש ופצע 11 בני אדם נוספים הוא מהגר מוסלמי הוציאו מתנגדי הגירה לרחובות, וההתפרעויות שלהם נמשכו בסוף השבוע.
לפחות 90 בני אדם נעצרו במהלך ההתנגשויות בשישי ובשבת, ומראות אלימים נרשמו בשלל ערים, מבלפסט ועד בריסטול. אחת מהפרות הסדר הגדולות ביותר אירעה בליברפול, בהשתתפות כ-300 בני אדם, ושם הוצת מרכז קהילתי שנחנך רק בשנה שעברה כדי לסייע לקהילות חלשות. נזק כבד נגרם לקומה הראשונה בו, אחרי שמתפרעים ניסו למנוע מהכבאים להגיע אל האש, תקפו ניידת כיבוי – ושברו את החלון האחורי שלה.
עימותים נרשמו אתמול גם במנצ'סטר, בנוטינגהאם ובעיר האל, שבה ניפצו מפגינים חלונות של מלון שבו שוכנו מהגרים. בלידס צעדו כ-150 מפגינים וקראו בין השאר "אתם כבר לא אנגלים". מפגינים שמנגד קראו לעברם "לסלק את החלאות הנאצים מהרחובות שלנו". ביום שישי נרשמה תקרית אלימה בסנדרלנד, שם אנשי ימין קיצוני יידו פחיות בירה ואבנים על שוטרים והציתו מכונית ובניין בסמוך לתחנת משטרה שם.
לדברי המשטרה מספר העצורים צפוי לעלות בימים הקרובים, משום שהחוקרים אוספים כעת חומרים ממצלמות אבטחה, מהרשתות החברתיות וממצלמות הגוף של השוטרים. הפגנות נוספות של פעילי ימין ומתנגדיהם צפויות היום, ואלפי שוטרים נשלחו לקראתן לרחובות. המשטרה הודיעה כי פינתה תאי כלא כדי לקלוט עצורים נוספים וכי תשתמש בטכנולוגיות זיהוי פנים כדי לעצור חשודים.
"עד כאן!" ו"תעצרו את הסירות!"
המהומות בבריטניה החלו בעקבות מסע הדקירות המחריד בסאות'פורט ביום שני שעבר: נער בן 17 מכפר סמוך הגיע למרכז קהילתי שבו נערכה באותה העת סדנת ריקודי טיילור סוויפט לילדות, ומסיבה שאינה ידועה החל לדקור את התלמידות בזו אחר זו. הוא הספיק לרצוח שלוש מהן, בנות 6, 7 ו-9, ולפצוע עוד שמונה ילדות ושני מבוגרים.
שמועות שקריות שנפוצו ברשת ולפיהן הדוקר הוא מהגר מוסלמי שִלהבו אנשי ימין קיצוני המתנגדים נחרצות להגירה לבריטניה, והן הובילו עוד באותו היום למפגני מחאה והצתות. ביום שלישי התעמתו מתפרעים עם שוטרים ליד מסגד בסאות'פורט הסמוך לזירת הדקירות, וביום רביעי יידו פחיות בירה ובקבוקים על שוטרים ליד מעון ראש הממשלה הבריטי בלונדון. 111 איש נעצרו שם.
בבריטניה לא נהוג לחשוף את זהותם של עצורים בני פחות מ-18, אבל בניסיון לעצור את גל השמועות ולמנוע את התפשטות המהומות התיר שופט לפרסם כי הנער הוא אקסל רודנקובנה, יליד בריטניה ובן להורים מוויילס ומרואנדה, שאין לו שום קשר לאיסלאם. פרסום השם לא עצר את הפרות הסדר.
לדברי המשטרה, רבות מההתפרעויות מתארגנות בהובלת ארגוני ימין קיצוני המגייסים פעילים ברשת באמצעות סיסמאות כמו "עד כאן", "הצילו את הילדים שלנו" ו"תעצרו את הסירות" – כשהכוונה היא לסירות המהגרים המגיעות לבריטניה דרך תעלת למאנש. רבים מהם משתייכים ל"ליגה להגנה אנגלית", ארגון אנטי-מוסלמי שהוקם לפני כ-15 שנה ושפעילותו נאסרה. ידוע על קשרים הדוקים בינו לבין חוליגנים הזורעים אלימות במגרשי הכדורגל באנגליה.
אל מול הפגנות הימין הקיצוני יצאו לרחובות גם מפגינים המציגים עצמם כפעילים נגד הגזענות, והשמיעו קריאות נגד איסלאמופוביה. בהפגנות מעורב בין השאר ארגון Stand Up to Racism. בלונדון השתלבה אתמול מחאתם בהפגנה הפרו-פלסטינית השבועית, שבה השתתפו אלפי בני אדם, ושם היו מוסלמים שסיפרו כי הם חשים פחד: "ההורים שלי אמרו לי לא לבוא היום, אבל אני מכאן", אמרה הסטודנטית בת ה-24 מיערג' חארון. "בריטניה היא הבית שלי".
ראש הממשלה קיר סטרמר האשים באלימות את "השנאה של הימין הקיצוני", הבטיח לשים סוף לכאוס ואמר שלמשטרת בריטניה יוקצו משאבים נוספים כדי לעצור את הפרת הסדר ברחובות. הוא האשים כי ביריונים "חוטפים" את האבל של בריטניה על מתקפת הדקירות כדי לזרוע שנאה, והבטיח שהדין איתם ימוצה במלואו. גל האלימות נתפס כאתגר הגדול ביותר שאיתו התמודד עד עתה ראש הממשלה החדש סטרמר, שנבחר לתפקיד לפני כחודש.
מנהיג הימין פראג': "האם מסתירים מאיתנו את האמת?"
אירועי הימים האחרונים מעוררים חרדה גדולה בקהילה המוסלמית בבריטניה, ומנהיגיה הגבירו את אמצעי האבטחה במרכזים איסלאמיים. "הקהילה נמצאת כרגע בחרדה עמוקה ובמצוקה גדולה בעקבות מה שהיא רואה", אמרה בסוף השבוע זארה מוחמד, מזכ"לית ארגון "המועצה המוסלמית של בריטניה". ביום חמישי בלילה קיימה המועצה ישיבת חירום עם ראשי מסגדים כדי לדון באמצעי ההגנה להמשך. אחד מהם דיווח כי קיבל שיחות טלפון שבהן אמרו הדוברים "אנחנו הולכים לתקוף אתכם", ואחרים תהו אם עליהם לקיים את האירועים במסגדים כסדרם. בבריטניה יש כ-2,000 מסגדים, ולפי מוחמד רק חלקם יכולים להרשות לעצמם לשלם על אבטחה נוספת.
שווקאת ווראיש, מנהל חברת אבטחה המספקת שירותי הגנה לבתי תפילה מוסלמיים, סיפר שקיבל פניות מיותר מ-100 מסגדים שביקשו עזרה וייעוץ. אחרי תפילות יום השישי במסגד המרכזי של לונדון סיפרו רבים מהמתפללים שהם מודאגים מהאלימות האנטי-מוסלמית של הימים האחרונים: "פעם האלימות הזו הייתה נסתרת, אבל עכשיו אנשים מעיזים לומר מה הם באמת חושבים, וזה מפחיד מאוד", אמר הישאם בטס, סטודנט בן 24.
אימראן מחמוד, מתכנתת בת 52, הביעה זעזוע מהאופן המתואם והמתוכנן שבו לדבריה הופצה השמועה שמוסלמי רצח את הילדות והתארגנו הפגנות הימין הקיצוני: "אבל זה לא בא בחלל ריק", אמרה, "במדינה הזו יש זרע של רגש אנטי-מוסלמי ואנטי-הגירתי, גם בקרב פוליטיקאים".
חלק מהמוסלמים מצביעים בהקשר זה על ההצלחה שרשמה בבחירות האחרונות מפלגת Reform UK של נייג'ל פראג', מפלגת ימין – יש שיאמרו ימין קיצוני – המתנגדת להגירה. מחוקק מטעם המפלגה, לי אנדרסון, עורר השנה זעם כשהאשים את ראש העיר לונדון סדיק חאן כי הוא "נשלט על-ידי איסלאמיסטים", ומנהיג המפלגה פראג' הואשם בעידוד הפרעות של השבוע האחרון אחרי שפרסם סרטון שבו שאל "האם מסתירים מאתנו את האמת" בנוגע למתקפת הדקירות בסאות'פורט.