נשיא רוסיה ולדימיר פוטין שיבח אתמול (שני) את צבאו על השלמת כיבוש מחוז לוהנסק שבמזרח אוקראינה – אחד משני המחוזות המרכיבים את חבל דונבאס שעומד במוקד המלחמה כבר חודשים ארוכים – כיבוש שמהווה את אחד הניצחונות החשובים ביותר עבור מוסקבה מאז החלה בפלישה שלה לאוקראינה לפני 131 ימים. במפגש עם שר ההגנה סרגיי שויגו, שקטעים ממנו שודרו בטלוויזיה הרוסית, הורה פוטין לחיילים שלקחו חלק בקרבות בלוהנסק "לנוח" על מנת לשקם ולחזק את יכולותיהם הצבאיות ואת מוכנותם לקרבות עתידיים.
משאר יחידות הצבא הרוסי, באזורים אחרים שבהם הוא פועל באוקראינה, דרש פוטין להמשיך לפעול לפי "התוכניות שהוגדרו מראש", והוסיף: "אני מקווה שבגזרות שלהן הכול יתנהל כפי שהתנהל בלוהנסק". פוטין הודיע בנוסף כי יעניק אותות כבוד לשני גנרלים רוסים שעמדו מאחורי המבצע לכיבוש מחוז לוהנסק, ואחד מהם – קולונול-גנרל אלכסנדר לאפין שהוביל את כיבוש מעוז ההתנגדות האחרון של הצבא האוקראיני במחוז, העיר ליסיצ'נסק, יקבל לדברי פוטין את התואר "גיבור רוסיה". במפגש בקרמלין ציין השר שויגו כי הצבא הרוסי פתח במבצע להסרת מוקשים מליסיצ'נסק, אחרי שהחיילים האוקראינים נסוגו משם שלשום.
רוסיה, נזכיר, החלה למקד את מאמציה בהרחבת אזורי השליטה של המורדים הפרו-רוסים בחבל דונבאס מאז סוף מרץ – אז נסוגה מעומק אוקראינה עקב כישלון ניסיונה לכבוש את הבירה קייב. בדונבאס שולטים המורדים על שטחים נרחבים עוד מ-2014, אז החל הסכסוך בין מוסקבה לקייב בעקבות הפלת השלטון הפרו-רוסי באוקראינה. השלמת כיבוש אחד משני המחוזות בחבל מהווה כאמור הישג חשוב ביותר עבור פוטין, הגדול ביותר מאז השלמת כיבוש העיר מריופול לפני כחודש וחצי, אבל הניצחון הזה הושלם במחיר יקר: הקרבות על המובלעת האוקראינית האחרונה בלוהנסק נמשכו שבועות ארוכים, ושני הצדדים טוענים כי הסבו זה לזה אבידות כבדים.
על השלמת כיבוש לוהנסק הודיעה מוסקבה כבר שלשום, עם כיבוש העיר הגדולה האחרונה שהייתה בשליטת האוקראינים במחוז הזה, ליסיצ'נסק. הקרבות הקשים בעיר החלו אחרי כיבוש העיר הסמוכה סברודונצק, שנפלה לידי צבא פוטין לפני כשבוע. באוקראינה הודו שלשום בנפילת ליסיצ'נסק, והצבא האוקראיני הודיע שנסוג ממנה על מנת למנוע את כיתור החיילים שלו בידי הרוסים והמורדים שמסייעים להם. "היה סיכון ממשי בכיתור ליסיצ'נסק", אמר אתמול המושל האוקראיני של מחוז לוהנסק, סרהי חיידאי. הוא טען שהחיילים היו יכולים להמשיך להגן על העיר גם לאחר כיתור שכזה במשך כמה שבועות, אך לדבריו מחיר הדמים שהיה נדרש לשם כך היה גבוה מדי. "הצלחנו לבצע נסיגה מרוכזת ולפנות את כל הפצועים. לקחנו חזרה את כל הציוד", הוסיף.
זו מלחמת התשה: "הרוסים התקדמו מעט מאוד, במחיר אדיר"
הנשיא האוקראיני וולודימיר זלנסקי הבטיח אתמול בנאומו הלילי לאומה כי לוחמיו ישובו בעתיד לשלוט על ליסיצ'נסק ויישובים אחרים שנכבשו. "אם הפיקוד של הצבא שלנו החליט להסיג אנשים מנקודות מסוימות בחזית שבהן האויב נהנה מעליונות בכוח האש – וזה נכון במיוחד עבור ליסיצ'נסק – יש לכך רק משמעות אחת: אנחנו נחזור לשם הודות לטקטיקות שלנו והודות לאספקה הגוברת של נשק מודרני", אמר זלנסקי בהתייחסות לציפייה בקייב להגעתו של נשק נוסף ממדינות המערב – במיוחד כזה שיסייע לפתור את הנחיתות של הצבא האוקראיני בתחום הארטילרי, חיסרון שלפי פרשנים צבאיים תרם משמעותית להפסד שלהם בלוהנסק.
אף שמדובר בהישג מורלי חשוב עבור פוטין וצבאו, הפרשנים הצבאיים מדגישים כי החשיבות האסטרטגית של המובלעת האוקראינית שנכבשה בלוהנסק אינה גבוהה. כשברקע הוראתו אתמול של פוטין לצבאו בלוהנסק "לנוח", מציינים הפרשנים כי נראה שהחשיבות המרכזית של הקרבות שניטשו במחוז הזה הן ההשפעה שלהן על יכולת הצדדים להמשיך להילחם במה שנתפס יותר ויותר כמלחמת התשה. "אני חושב שזה ניצחון טקטי לרוסיה, אבל הוא הושג במחיר אדיר", אמר בשיחה עם רויטרס ניל מלווין ממכון המחקר RUSI בלונדון, שהשווה בין הקרב על לוהנסק לבין ההישגים הטריטוריאליים הזעומים בקרבות הקשים במלחמת העולם הראשונה. גם כעת, לדברי מלווין, כדי להתקדם "מעט מאוד" נדרשו לרוסים 60 ימים שלמים של קרבות עזים.
נראה שהרצון להתיש את הרוסים הוא חלק ממטרות הצבא האוקראיני, שהיה יכול לסגת מליסיצ'נסק כבר לפני כמה שבועות – אך בחר להמשיך להילחם עליה על מנת לאלץ את מוסקבה להזרים לשם עוד ועוד כוחות מחזיתות אחרות. "אנחנו צריכים לנצח במלחמה, לא בקרב על ליסיצ'נסק", אמר מושל לוהנסק חיידאי. "זה כואב מאוד, אבל זה לא הפסד במלחמה".
בממשלה בקייב נערכים כעת להמשך הקרב על דונבאס – כשלכל ברור שהיעד הבא של פוטין יהיה להשלים את כיבוש מחוז דונייצק, המחוז השני שממנו מורכב החבל, ושבו המורדים הפרו-רוסים כבר שולטים על כמחצית מהשטח. לפי הצבא האוקראיני, היישובים הבאים שעשויים לעמוד במוקד הלחימה הן העיירות סיברסק, פדוריבקה ובחמוט. גם הערים סלוביאנסק וקרמטורסק מצאו עצמן בימים האחרונים תחת מתקפות ארטילריות כבדות יותר, וקטלניות: שלשום נהרגו בסלוביאנסק שישה בני אדם במתקפה שכזו. בעדכון המודיעין היומי שלו אתמול בבוקר, ציין משרד ההגנה הבריטי כי הלחימה בדונייצק צפויה להיות מתישה ואיטית.
בינתיים, ובמקביל למומנטום שממנו נהנית כעת רוסיה בדונבאס, בחזית הדרומית האוקראינים מובילים בהצלחה מתקפות-נגד מסוימות, בין היתר באזור חרסון, ובשבוע שעבר הם הצליחו לרשום הישג משמעותי עם נסיגת הכוחות הרוסיים מאי הנחשים שבים השחור. אתמול, ואולי בניסון להעלות במעט את המורל של חייליו, הודיע הצבא האוקראיני כי הניף מחדש את דגל הלאום הכחול-צהוב על האי הזה. הוא הודיע כי שלח את כוחותיו כדי לאייש אותו מחדש ולהגן עליו מפני מתקפות עתידיות מצד רוסיה.
רוסיה, נזכיר, טענה ביום חמישי כי נסוגה מהאי כ"מחווה של רצון טוב", על מנת להראות לעולם שאינה מונעת לכאורה ייצוא של תבואה מהאזור, אבל לטענת קייב ההתקפות החוזרות ונשנות שלה על הכוחות הרוסיים שהוצבו באי מאז כיבושו הן שהכניעו את הרוסים וגרמו להם להסתלק. מדובר אמנם באי קטן ביותר, עם שטח של כמה מאות מטרים לאורך ולרוחב, אך מעבר לסמליות הרבה שלו בעקבות הקרב המפורסם שהתחולל בו ביומה הראשון של הפלישה – הוא חולש על נתיבי שיט סמוך לאודסה, שם שוכן הנמל המרכזי של אוקראינה בים השחור.
750 מיליארד דולר לשיקום אוקראינה: "להשתמש בנכסי האוליגרכים"
פרשנים בעולם העריכו כי שחרור האי עשוי להקל מעט את המצור הרוסי על האזור, באופן שעורר תקווה כי אוקראינה תוכל לחדש את ייצוא התבואה שלה למדינות אחרות וכך לפתור במעט את משבר המזון העולמי שנוצר כתוצאה מהמלחמה – אבל גורם דיפלומטי ששוחח אתמול עם רויטרס הבהיר שכיבוש האי אינו מספיק לשם כך. לדברי אותו גורם דיפלומטי, רוסיה עדיין יכולה לשבש את נתיבי הייצוא בים השחור הודות לעליונות הימית והאווירית שלה, ואוקראינה תידרש במקביל להסיר את המוקשים הימיים שהציבה ליד אודסה – דבר שהיא מסרבת לפי שעה לעשות מחשש למתקפה רוסית על העיר.
בהתפתחות אחרת בגזרה הימית, אתמול אישר גורם ממשל בכיר בטורקיה כי אנקרה עצרה ספינת סוחר רוסית על מנת לחקור חשד שהעלתה קייב ולפיו הספינה הזו נושאת עמה תבואה אוקראינית גנובה. אוקראינה, נזכיר, מאשימה כי רוסיה גונבת את התבואה שלה מהשטחים שכבשה וכי כבר שלחה כמה וכמה ספינות עם טונות רבות של דגנים לאזורים שונים בעולם, טענה שמוסקבה מכחישה. השגריר האוקראיני בטורקיה הודיע כבר שלשום כי השלטונות שם עצרו את הספינה Zhibek Zholy, ואתמול מסר הגורם הטורקי, בשיחה עם רויטרס, כי היא נעצרה בנמל קרסו שבים השחור. "הטענות נחקרות ביסודיות. על הדגנים לא כתוב למי הם שייכים", אמר.
בתוך כך, ואף שהפסקת אש במלחמה כלל לא נראית באופק, באוקראינה נערכים לשלב השיקום העתידי של ארצם. אתמול אחר הצהריים, בכנס בינלאומי בשווייץ שמטרתו לקדם את שיקום אוקראינה, הציג ראש הממשלה דניס שמיהל תוכנית ל"שיקום מהיר" של ארצו, כשלדבריו עלותה תעמוד על כ-750 מיליארד דולר. הוא ציין כי הנזק הישיר לתשתיות באוקראינה מאז החלה הפלישה הרוסית נאמד ב-100 מיליארד דולר. שמיהל הוסיף שחלק מרכזי ממימון השיקום צריך להגיע ממכירת נכסיהם המוחרמים של ממשלת רוסיה ושל אוליגרכים רוסים. לטענתו שוויים של הנכסים הללו עומד על בין 300 ל-500 מיליארד דולר.
בכנס בעיר לוגאן שבשווייץ נאם מרחוק גם הנשיא זלנסקי, וקרא לסיוע בינלאומי בשיקום ארצו: "בנייתה מחדש של אוקראינה אינה פרויקט מקומי, היא אינה פרויקט לאומי – אלא היא משימה משותפת לעולם הדמוקרטי כולו, כל המדינות שאומרות שהן מתורבתות". בכנס השתתפה בין היתר שרת החוץ הבריטית ליז טראס, שאמרה כי השיקום ידרוש תוכנית הדומה ל"תוכנית מרשל" שיזמה ארה"ב לשיקום מערב אירופה בתום מלחמת העולם השנייה.
פורסם לראשונה: 22:33, 04.07.22