שימו לב לנתון הבא: מקום המדינה ועד ל-7 באוקטובר 2023 הכיר הביטוח הלאומי ב-9,000 ישראלים כנפגעי פעולות איבה. מה-7.10, אותה שבת שחורה ואיומה, ועד עכשיו הוכרו כבר יותר מ-70,000.
במילים אחרות: בשנה אחת נכנסו למעגל האזרחים שנפגעו באירועים ביטחוניים, בגוף ובנפש, כמעט פי שישה ישראלים מאשר ב-75 שנות קיום המדינה.
הנתון הזה לא לוקח בחשבון את החיילים שנפצעו בעת הלחימה ביישובי העוטף, ובהמשך במלחמת "חרבות ברזל". עד עתה הכיר אגף השיקום במשרד הביטחון בכ-12 אלף חיילי סדיר ומילואים כנכי צה"ל, חלקם פצועי גוף ואחרים פגועים בנפש.
בינתיים המלחמה נמשכת, ופצועים ממשיכים להגיע לבתי החולים ולמחלקות השיקום. ההערכות הן שבשנים הקרובות מספר הנפגעים יעלה עוד דרמטית, בעיקר בשל פגיעות מסוג פוסט-טראומה, שלעיתים לוקח זמן רב לאבחן.
נפגעי המלחמה מצטרפים ל-1.5 מיליון ישראלים עם מוגבלות שחיים בינינו: אנשים עם נכות פיזית, קוגניטיבית, תקשורתית או נפשית. מדובר בקבוצה ענקית: כ-15% מאזרחי המדינה. כמעט כל משפחה שישית בישראל מתמודדת עם בן או בת משפחה עם מוגבלות כזו או אחרת.
אתגר גדול בפני החברה הישראלית
המספרים העצומים האלה מציבים אתגר גדול בפני החברה הישראלית. איך מסייעים לנפגעי המלחמה בשיקום, מה עושים כדי לעזור להם לשוב לשגרת חיים נורמלית עד כמה שניתן, וגם איך תומכים בהם בדרך חזרה לשוק העבודה? נתוני התעסוקה של אנשים עם מוגבלות, עוד טרם המלחמה, הם עגומים ביותר: רק אחד מכל ארבעה אנשים עם מוגבלות עובד. לא היינו רוצים שהמצב הזה יימשך, והמשק הישראלי גם לא יכול להרשות לעצמו את זה.
"לילה סגול" הוא אירוע מודעות בעיקרו, אבל הרעיון שמאחוריו חשוב: לא להשאיר פצועים מאחור, ולפני הכול, כמובן, את החטופים שלנו בעזה. גם הם פצועים, מי בגוף ומי בנפש, והאמת היא שעד שישובו הביתה - אף אחד מאיתנו לא יוכל באמת להתאושש מהפציעה שכולנו עברנו ב-7.10
לכן, דרושה תוכנית לאומית מקיפה ורצינית שתספק מענים לאוכלוסייה הולכת וגדלה זו, הן טיפולית, הן שיקומית והן תעסוקתית-כלכלית. ולא רק המדינה: גם החברה האזרחית יכולה לעשות הרבה, כפי שהוכיחה כבר שהיא יודעת, בשביל לסייע לנפגעי המלחמה לשוב לחיים מלאים - בתמיכה, בקבלה, ביצירת הכשרות מקצועיות ובקליטה של נפגעים לעבודה.
השבוע, ב-3.12, יצוין בכל העולם וגם בישראל היום הבינלאומי לזכויות אנשים עם מוגבלות. פה בארץ יתקיימו, זו הפעם הרביעית, אירועי "לילה סגול", שנועדו להעלות מודעות לזכויות אנשים עם מוגבלות ולחשיבות שילובם בחברה ובעבודה. את "לילה סגול" השנה החליטו השותפים לפרויקט – מפעל הפיס, מרכז השלטון המקומי, מרכז השלטון האזורי ואתר שווים – להקדיש לנפגעי המלחמה.
במהלך השנה האחרונה הפיס ואנחנו באתר שווים פעלנו רבות בתחום הזה: מהפעלת "החמ"ל הסגול" (יחד עם ח"כית לשעבר שירלי פינטו), שנתן מענה לתושבי הדרום והצפון עם מוגבלויות בזמן המלחמה, דרך תמיכה בקהילת שורדי הנובה ובעמותת "הצעד הבא", המטפלת בקטועי גפיים, ועד לפרויקט הכשרות בהיי-טק לנפגעי המלחמה עם השמות בקצה.
"לילה סגול" הוא אירוע מודעות בעיקרו, אבל הרעיון שמאחוריו חשוב: לא להשאיר פצועים מאחור, ולפני הכול, כמובן, את החטופים שלנו בעזה. גם הם פצועים, מי בגוף ומי בנפש, והאמת היא שעד שישובו הביתה - אף אחד מאיתנו לא יוכל באמת להתאושש מהפציעה שכולנו עברנו ב-7.10.
עידן מוטולה הוא מייסד ועורך אתר שווים ואב לבן עם צרכים מיוחדים