יממה וחצי אחרי רעידת האדמה הקטלנית במרוקו, שבה נהרגו יותר מ-2,000 בני אדם, בקהילה היהודית של מרקש עדיין מתאוששים. ככל הידוע איש מבני הקהילה לא נפגע, אבל נזק קל נגרם לכמה בתי עלמין יהודיים ולבית הכנסת המרכזי "אל-עזמה". בבית הכנסת הממוקם ברובע היהודי של העיר נפערו סדקים בכמה קירות וטיח נפל, וראשי הקהילה מקווים למהר ולשפץ אותו לפני ראש השנה. "נצטרך לתקן את הנזקים לפני החגים ונסדר את הכול", אמר היום (א') נשיא הקהילה היהודית במרקש, ג'ק קדוש.
בכיכר בכניסה לרובע היהודי נצפו הבוקר משפחות רבות שהעבירו לילה שני ברציפות ברחוב. בקצה הכיכר שוכן ביתה של משפחת חליוה, אחת המשפחות היהודיות האחרונות בעיר. הוא נבנה ב-1842, עוד לפני אמצע המאה ה-19, והנזק שנגרם לו ברעש ניכר – המשפחה כבר לא תוכל לגור בו.
"ברוך השם שאנחנו חיים, הקדוש ברוך הוא עשה לנו נס", אמרה בדמעות אם המשפחה תיתי (אסתר), שמנסה עדיין להבין היכן תגור בזמן הקרוב. רק לאחרונה אירחה בבית את הרמטכ"ל לשעבר אביב כוכבי ואת שרת התחבורה מירי רגב. כעת קירות רבים סדוקים בו, ואי אפשר לשהות בו בבטחה.
אב המשפחה מוריס (משה), בן 72, נולד במרוקו, עלה לארץ, שירת במג"ב – ואז חזר למרקש. אמו מתגוררת באשדוד, ומאז ליל שבת הוא מנסה להרגיע אותה ששלומם טוב. העסק שהקים אביו, חנות בדים, שוכן מתחת לבית המשפחה, והבוקר הוא לא נפתח כבכל יום ראשון. לא מן הנמנע שהחנות לא תיפתח עוד לעולם. כעת מחכה מוריס למהנדסי העירייה, שטרם הגיעו וספק מתי יתפנו להגיע, לנוכח ההרס הרב בעיר העתיקה. ארבעת ילדיהם של תיתי ומוריס מתגוררים בצרפת, וחלקם היו אמורים לבקר אותם בחגים. מוריס יודע שהם כבר לא יגיעו.
במקום אחר ברובע היהודי סיפר היום ל-ynet קובי יפרח, שמנהל את מוזיאון הקהילה היהודית במרקש, כי את היממה וחצי שמאז הרעש העביר ערוך ומוכן לרעידות משנה. "בערב שבת כל הבית זז, ממש זז", העיד יפרח, שמתגורר במרקש כבר 10 שנים. "הספקנו לברוח, לרוץ את כל המדרגות ולצאת החוצה, ואחרי שיצאנו כבר הבנו את הנזק. בכל הרובע עלה אבק. לא חזרנו לבית עד למחרת בבוקר, כשהבנו שאין בעיה. הלילה ישנו למטה כדי להיות בהיכון לצאת, כי אמרו שתהיה רעידת משנה. עכשיו מתחילים לאמוד את הנזק, לאט לאט".
לפנות בוקר הגיע מספר הנספים הרשמי ברעש במרוקו ל-2,012, ומספר הפצועים טיפס ל-2,059, מהם 1,404 במצב קשה. היום נמשכים המאמצים לאתר לכודים ולחלץ אותם מבין ההריסות, כשהמטרה היא להחיש את הסיוע לתושבי האזורים ההרריים מסביב למרקש, שבהם נגרם הנזק הכבד ביותר. הדרכים לרבים מהכפרים והעיירות שם נחסמו בגלל מפולות סלעים שגרם הרעש, ולכן הגישה אליהם מסובכת.
אחד היישובים שניזוקו קשות הוא הכפר טנשגרט. רבים מבתיו הציוריים קרסו, ובאלה שעדיין עומדים חסרים חלקים מקירות. שני צריחי מסגדים התמוטטו גם הם. כשכתבים זרים הגיעו אל הכפר שכב שם על הקרקע עבד אל-עטיף עיט-בלה, פועל שגר במקום, כשראשו חבוש בעקבות פציעות שספג מההריסות שהתמוטטו עליו. הוא התקשה עדיין לזוז או לדבר.
"אין לנו בית שנוכל לקחת אותו אליו ואין לנו אוכל מאז אתמול", סיפרה אשתו, סעידה. משפחתם מונה שש נפשות, ובהתחשב בכך שבעלה הוא המפרנס העיקרי, היא חוששת מהעתיד: "אין לנו על מי להישען חוץ מעל אללה". תושבים בכפר סיפרו כי עד כה נמצאו בו עשרה הרוגים, בהם שתי נערות.
לילה ברחובות מרקש: "לישון בבית? אני לא יכול"
במרקש עצמה התחושה העיקרית שניכרה הלילה הייתה חוסר ודאות. אף שמספר ההרוגים בעיר נמוך יחסית – 13 בני אדם לפי הנתונים הרשמיים – ואף שנזק לרכוש נגרם בעיקר בעיר העתיקה, רבים נמנעו מלשוב לבתיהם, מחשש שרעשי המשנה ימוטטו אותם בשעות או בימים הקרובים. מוחמד איאת אל-חאג'י, למשל, תושב מרקש בן 51, ישן עם משפחתו ברחוב מאז שבת לפנות בוקר, אחרי שגילה בביתו סימני פגיעה מהרעש, בהם סדקים בקירות. "אני לא יכול לישון שם", אמר הלילה. "אני מבקש מהרשויות לסייע לי ולספק לי מומחה שיעריך אם אני יכול לחזור הביתה או לא. אם יש סיכון – לא אשוב".
ארגון הבריאות העולמי מעריך שכ-300 אלף בני אדם גרים באזורים שספגו את הפגיעה הקשה ביותר ברעש, וקרוליין הולט, מנהלת פעולות מטעם הצלב האדום הבינלאומי והסהר האדום, אמרה כי היממה הקרובה תהיה קריטית להצלת חיים. אמש הכריז מלך מרוקו מוחמד השישי על שלושה ימי אבל לאומי, ובמהלכם יונפו דגלי המדינה בחצי התורן.
רעידת האדמה, נזכיר, הכתה במרוקו בשעה 1:11 בלילה שבין שישי לשבת לפי שעון ישראל (שישי ב-23:11 לפי השעון המקומי), והמוקד שלה היה בעומק של 18.5 קילומטרים בבטן האדמה, כ-70 קילומטרים ממרקש שבדרום-מערב מרוקו. היה זה רעש נדיר יחסית לאזור של הרי האטלס, והוא הורגש גם בשתי הערים הגדולות במדינה, קזבלנקה ורבאט, ואף בדרומן של ספרד ופורטוגל ובאלג'יריה. 19 דקות אחרי הרעש הגדול אירע רעש משנה בעוצמה של 4.9.
הרעידה במרוקו היא כבר עתה הקטלנית ביותר שידע העולם מאז אסון הרעש בטורקיה ובסוריה לפני חצי שנה, שבו נהרגו יותר מ-50 אלף איש. זו גם הרעידה החזקה ביותר שהכתה במרוקו ב-120 השנים האחרונות.