אחרי מותו הטרגי של לוחם המילואים הבודד סנטיאגו עובדיה, נחשף אתמול (רביעי) בדיון בוועדת העלייה, הקליטה והתפוצות כי ולדיסלב סרגיינקו, לוחם בודד נוסף במילואים, נמצא ללא רוח חיים. "התקשרתי בחודש יולי למוקד התמיכה הנפשית של צה"ל לבקש עזרה עבור בן הזוג שלי, ועד היום אני מחכה שיחזרו אליי. בינתיים בן הזוג שלי כבר לא איתנו", סיפרה אלמנתו.
מצוקתם של לוחמי המילואים הבודדים עולה שוב ושוב לסדר היום בוועדה בראשות ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו), כאוכלוסייה שלא מקבלת מענה לקושי הנפשי שמתעורר בקרבה בשל הלחימה. בהיעדר עורף משפחתי והיעדר הגדרה ברורה ל"מילואימניק בודד", לוחמים אלה אינם זוכים להכרה בצרכים הייחודיים שלהם, ולמענה מתאים. זאת למרות שמדובר במספר לא מבוטל של לוחמים, 13,000 אנשי מילואים שמוגדרים כבודדים, ורבים מהם זקוקים למענה נפשי.
כפי שפורסם שלשום ב-ynet, בצה"ל החלו בהליך שנועד להגדיר מיהו "מילואימניק בודד", והחל מחודש ינואר 2025 יינתנו הטבות ייעודיות עבורם. למרות זאת, לפי מה שדווח עד כה, בתוכנית הסיוע המתוכננת לא נכלל סיוע נפשי מוגדל, ובינתיים נחשפים סיפורים נוספים של לוחמים בודדים ששמים קץ לחייהם בזמן שירות המילואים, כמו סיפורו של רס"ל (במיל') ולדיסלב סרגיינקו ז"ל, לוחם צנחנים וחייל בודד שהשאיר אחריו אישה ותינוק בן שנה וחצי.
במהלך הדיון שהתקיים אתמול בוועדה אמרה אלמנתו אנה בלשוב כי "חיילים מרגישים שהם לא יכולים לפרוק את כל המצוקות הנפשיות שלהם מול קב"ן לובש מדים, לכן חשוב לאפשר לחיילים עם מצוקה נפשית לקבל סיוע מחוץ לצבא".
אחותו של סרגיינקו ז"ל אלנה סרגיינקו הוסיפה כי "פקידה לקחה מאיתנו את הפרטים במוקד לסיוע הנפשי של צה"ל ולא חזרו אלינו בכלל. תורים לפסיכיאטריים בקופת החולים היו בהמתנה של חצי שנה, בינתיים נאלצנו לקבור את אח שלי. יכולנו להימנע מזה אם היו עוזרים לנו בזמן ומפנים אותנו למקומות הנכונים".
לוועדה הגיעו לוחמים ולוחמות בודדים במילואים וסיפרו באומץ רב על הקשיים איתם הם מתמודדים. "כחיילת בודדה שברתי את היד בלחימה בעזה, חזרתי לדירה ריקה ואף אחד לא עזר לי", סיפרה מאיה ברסלר, חובשת קרבית שרשמה מעל ל-200 ימי מילואים מאז 7 באוקטובר. "חשוב לי להגיד לצה"ל, אל תמרחו את הזמן בהצלת נפשות", הוסיפה ברסלר.
איתן סרמונטה, לוחם במילואים שיתף: "עליתי מאיטליה והיום אני משרת מילואים פעיל בחטיבת הצנחנים, ביצעתי מעל ל-250 ימי שירות. אנחנו חוזרים הביתה משירות המילואים ומגלים שאנחנו לא אותו בן אדם. דיברתי עם ההורים שלי, אבל הם לא מבינים את המנטליות המקומית ומה זה אומר להיות לוחם במלחמה".
לא רק לוחמים שעלו ארצה מוגדרים "חיילים בודדים", אלא גם מי שאינו בקשר עם משפחתו. "אני חסר עורף משפחתי, לא נמצא בקשר עם ההורים שלי. כמו שצה"ל דואג שתהיה ללוחמים תחמושת בזמן המלחמה, כך צריך לדאוג שתהיה להם כתובת לתמיכה נפשית ביום שאחריה", אמר לוחם במילואים רחמים מלכה לוועדה.
בוועדה נכחו נציגים רבים, נציגות מעמותות המסייעות לחיילים בודדים, נציג משרד העלייה והקליטה, קופות החולים, נציגי צה"ל ונוספים. סא"ל אבישג סבג ראובן, ראש ענף מילואים בצה"ל הסבירה: "אנחנו נמצאים בעבודת מטה מהירה וממוקדת שתכליתה היא פתרון בעיות של משרתי המילואים הבודדים וחסרי העורף המשפחתי. חשבנו להרחיב את ההגדרה של משרת מילואים בודד גם לכאלה שהתגרשו".
סבג ראובן הוסיפה כי "יכול להיות שנצטרך לתת מענים עמוקים ורחבים יותר למי שמשרת כמות ימי מילואים גדולה. סדנת 'חוסן' וסדנת 'עומדים בשער', יעברו עדכונים ויהיו ייעודיות עבור משרתי מילואים בודדים. אני לא בטוחה שכל מפקדי המילואים מפנימים את מצוקת החיילים הבודדים וחסרי העורף, אנחנו ננחה את המפקדים בשטח לתת דגש על האוכלוסייה הזאת. אנחנו נחדד וננגיש את המידע הייעודי עבור משרתי המילואים הבודדים".
יו"ר הוועדה ח"כ פורר אמר בדיון: "בכוונתי לפנות לשר הביטחון בבקשה להקצות מיידית סכום של חמישה מיליון שקלים לעמותות המסייעות לחיילים בודדים לצורך מתן סיוע נפשי. משרדי הממשלה זזים לאט, אם יהיה תקציב של כחמישה מיליון שקלים בקול קורא לעמותות לטפל בנפשם של החיילים הבודדים זה יהיה הפתרון המהיר והיעיל ביותר.
"הפעולות שצה"ל נקט בהן עד עכשיו לא היו טובות, צריך למצוא את הדרך לתת מענה מהיר ויעיל למצוקה הנפשית של החיילים הבודדים. ממד הזמן בטיפול נפשי הוא קריטי. ככל שהטיפול יהיה מהיר, זמין ואפקטיבי יותר כך יימנעו מקרי התאבדויות של מילואימניקים בודדים והם יוכלו לחזור לחייהם הקודמים, בטרם שירות המילואים".
במקרה שאדם בסביבתכם נמצא במשבר ועלול להיות אובדני, אל תהססו - דברו איתו, עודדו אותו לפנות לעזרה מקצועית והדגישו את חשיבות פנייה זו. נסו לסייע לו לפנות לאנשי מקצוע בקהילה או לגורמי תמיכה ארציים: ער"ן בטלפון - 1201 או באתר האינטרנט של סה"ר http://www.sahar.org.il, או headspace.org.il