בקאבול בירת אפגניסטן התעוררו הבוקר (יום ב') התושבים ליום ראשון זה 20 שנה תחת שליטה דה פקטו של הטליבאן. מבחינה רשמית אנשי הארגון האיסלאמיסטי, שנכנסו אתמול בשערי העיר וכבשו את ארמון הנשיאות, עדיין מחכים ל"העברה מסודרת של השלטון בדרכי שלום", אבל לכול ברור כי גורלה של קאבול נחרץ, וכי באופן מעשי הם כעת שליטיה. בתוך שעות או ימים הם יכריזו ממנה על הקמתה מחדש של "האמירות האיסלאמית של אפגניסטן" – השם הרשמי שניתן למדינה בתקופת שלטונו הקודמת של הטליבאן שם, בשנים 2001-1996.
אפגניסטן של הטליבאן – הכותרות האחרונות:
• מיהם הטליבאן ואיך קרסה אפגניסטן? שאלות ותשובות
• אפגניסטן, בית קברות לאשליות צבאיות / רון בן ישי, פרשנות
• כישלון אמריקני ידוע מראש / ציפי שמילוביץ
• אמש: הנשיא ברח, הטליבאן כבש את הארמון בקאבול
תושבים וכתבים המוצבים בקאבול מדווחים כי רחובות העיר היו הבוקר נטושים בעיקרם, אבל בנמל התעופה הבינלאומי של הבירה היה זה לילה קדחתני: מאות אזרחים אפגנים – רבים מהם מתנגדי טליבאן ומי שסייעו במשך השנים לכוחות הזרים וכעת חוששים מנקמה – נאבקו שם על מקומות אחרונים במטוסים שעמדו להמריא מהנמל אל מעבר לים. בסרטונים ותמונות שהגיעו מנמל התעופה נראה כי כאוס שורר בו: אפגנים המנסים להימלט, בין השאר במטוסים שהגיעו לחלץ דיפלומטים זרים, נראו נדחסים בצפיפות עצומה, פורצים אל מסלולי ההמראה ומנסים להסתנן למטוסים מכל עבר. הבוקר דווח על חמישה הרוגים בכאוס שם.
גם קולות ירי נשמעו במהלך המהומה בנמל התעופה, ולדברי גורם אמריקני רשמי היה זה ירי הרתעה שנועד להרחיק את ההמונים. בצל הקריסה הדרמטית של הממשל האפגני מיהרה אתמול ארה"ב לשלוח עוד 1,000 חיילים – נוסף על 5,000 שכבר שלחה – כדי לאבטח את הוצאת אנשיה מהמדינה, והחילוץ נשלם בשעות אלה. כשאזרחים אפגנים גילו שלא נותר להם סיכוי למצוא מקום באחת הטיסות ופנו לשוב הביתה – כבר ציפו להם בדרך חזרה נקודות ביקורת של הטליבאן. הבוקר מסר הארגון כי יתיר לכל אדם לחזור מנמל התעופה לביתו אם יחליט להישאר, וכי לא יפגע באזרחים. הוא מסר כי הוא שולט כעת כמעט בכל עמדות הבידוק בקאבול וכן ב-90% מבנייני הממשל. לדבריו, לוחמיו קיבלו הוראה שלא לגרום להם שום נזק.
במהלך המנוסה של מתנגדי הטליבאן אל נמל התעופה אתמול נוצרו פקקי תנועה ענקיים בקאבול, וחלק מהנהגים העדיפו פשוט לנטוש את מכוניותיהם, עם המפתחות בפנים, ולצעוד אל הנמל כדי להגיע אליו בזמן לעלות לטיסה. סעדי, סטודנט בן 22 מקאבול, סיפר ל-BBC שצעד יותר מחמישה קילומטרים ברגל לנמל התעופה: "הרגל שלי כואבת, יש לי שלפוחיות, קשה לי לעמוד". מסאומה טג'יק, אנליסטית בת 22 שהייתה בין הממתינים לטיסת חילוץ הלילה בקאבול, סיפרה בקול רועד שהיא ממתינה בחרדה: "אני רואה אנשים בוכים, הם לא בטוחים אם יצליחו לטוס או לא, גם אני לא".
"קללה על הנשיא והכנופיה"
תושבים בקאבול מספרים כי רובע ווזיר אכבר חאן, רובע השגרירויות המבוצר-למדי בדרך כלל, היה נטוש הבוקר אחרי שכמעט כל הדיפלומטים ובני משפחותיהם פונו בטיסות מהעיר או עברו לנמל התעופה לקראת חילוצם. גם מבני הממשל היו ריקים הבוקר. האופה מוחמד חכים גול סיפר כי מאז עלות השחר לא הגיע אליו ולוּ לקוח אחד, וכי הוא נערך למציאות החדשה תחת שלטון הטליבאן: "הדבר הראשון שדאגתי לעשות הוא להתחיל לגדל זקן, ולעשות את זה מהר. גם בדקתי עם אשתי שיש מספיק בורקות (הלבוש האיסלאמי המכסה את כל גופה של האישה, כפי שדורש בדרך כלל הטליבאן) לה ולילדות שלנו".
מוכר השטיחים שרזד כרים סטנקזי סיפר כי את הלילה העביר בחנות שלו, שם שמר על הסחורות מביזה. "אני בהלם מוחלט", העיד. "זה שהטליבאן נכנס לקאבול הבהיל אותי, אבל העובדה שהנשיא אשרף ראני נטש את כולנו במצב הזה היא הדבר הגרוע ביותר". ראני נמלט אתמול מאפגניסטן, לפי דיווחים לאוזבקיסטן או טג'יקיסטן, וממקום הימצאו טען כי עזב כדי "למנוע שפיכות דמים". אפגנים מתחו עליו ביקורת חריפה וטענו כי הוא הפקיר אותם לגורלם. רק שעות לפני כן עוד הבטיח להם שכוחות הביטחון של ממשלתו יכולים לעמוד בפרץ. ממלא מקום שר ההגנה של אפגניסטן, ביסמיללה חאן מוחמדי, לא חסך ביקורת על הנשיא הנמלט: "הם קשרו את ידינו מאחורי הגב ומכרו את המדינה", כתב בטוויטר. "קללה על ראשם של ראני והכנופיה שלו".
דאגה גדולה במיוחד באפגניסטן שוררת כעת בקרב הנשים: אלה חוששות שכמו בתקופת שלטונו הקודמת, הטליבאן יאסור עליהן לצאת ללמוד ולעבוד, יחייב אותן להתכסות בבורקה – וימנע מהן להסתובב בחוץ בלי ליווי גבר בן משפחתן. אעישה חוראם, צעירה בת 22 שאמורה הייתה להשלים את לימודיה באוניברסיטה בעוד חודשיים, אמרה אמש: "אכזבתם את הדור הצעיר של אפגניסטן. דור שגדל באפגניסטן המודרנית ושקיווה לבנות את המדינה בידיו. הדור הזה הקדיש את דמו ואת זיעתו כדי לבנות את כל מה שהיה לנו עד עכשיו". כשהתבקשה לתאר את תחושותיה בנוגע לבריחת הדיפלומטים מהשגרירויות המערביות השיבה שזו בגידה: "אני מרגיש עכשיו נאיבית. אני ממש ממש מצטערת עבור הדור שלי ועבור עצמי שבטחנו בהם".
כלת פרס נובל לשלום מללה יוספזאי, שהתפרסמה בעולם אחרי שהטליבאן ירה בראשה כעונש על כך שכנערה צעירה קידמה חינוך של נשים באפגניסטן, הביעה ממקום מושבה בבריטניה זעזוע מהמתחולל כעת בארצה. "אנו מביטים בהלם מוחלט בטליבאן משתלט על אפגניסטן", כתבה בטוויטר. "יש בי דאגה עמוקה לגורל הנשים, המיעוטים ופעילי זכויות האדם".
"הטליבאן החדש" טוען: נכבד זכויות נשים
הלילה, שעות אחרי שכבש את ארמון הנשיאות, הכריז הטליבאן כי המלחמה באפגניסטן הסתיימה. "היום הוא יום גדול עבור העם האפגני והמוג'הידין", אמר דובר הארגון מוחמד נעים לרשת "אל-ג'זירה". "הם עדים לפירות של מאמציהם ושל הקרבתם ב-20 השנים האחרונות. תודה לאללה". מולה ברדר, אחד מבכירי הטליבאן, הצהיר הלילה כי לניצחון שהשיג ארגונו אין אח ורע, אך הדגיש שהמבחן האמיתי של הארגון – לשלוט ביעילות במדינה – מתחיל רק עכשיו. בסרטון שפרסם הודה ברדר כי הניצחון המוחץ, שבמסגרתו נפלו כל הערים הגדולות של אפגניסטן בידי הטליבאן בתוך שבוע אחד בלבד, היה מהיר באופן בלתי צפוי. לדבריו, היה זה ניצחון חסר תקדים בקנה מידה עולמי.
דובר הטליבאן מוחמד נעים אמר ל"אל-ג'זירה" כי אופיו של המשטר החדש באפגניסטן יתבהר בקרוב, וכי הטליבאן אינו רוצה להיות מבודד אלא שואף ליחסי שלום עם גורמים בינלאומיים. "השגנו את מה שרצינו – חופש למדינה שלנו ועצמאות לעם שלנו. לא נאפשר לאיש להשתמש עוד בארצנו כדי לפגוע במישהו, ואנחנו לא רוצים לפגוע באחרים".
בימים האחרונים מקפיד הטליבאן להציג את עצמו כארגון מתון יותר מכפי שהיה כשהופל מהשלטון בשנת 2001, אז הוא נודע בהוצאות להורג וסקילה באבנים של מי שלא צייתו לצווים הדתיים שביקש לאכוף, ושהתבססו על פירוש קיצוני ביותר של השריעה, ההלכה האיסלאמית. בהודעה שפרסם מסר בין השאר כי "האמירות האיסלאמית (שמו הרשמי של הארגון) מבטיחה לכל אזרחיה שהיא תגן תמיד על חייהם, רכושם וכבושם, ותיצור אווירה של שלום וביטחון לארצה האהובה. כל מי שעבדו בעבר בשירות הכוחות המערביים ועזרו להם או משתייכים כעת לממשל המושחת בקאבול – אנו פותחים את דלתנו עבורם והכרזנו על מתן חנינה להם".
בהודעותיו טען הארגון כי כעת הוא אינו מתעניין במה שעושים אנשים בתוך רכושם הפרטי – מכוניות, בתים, חצרות וחנויות – וכי באזורי השליטה שלו יקיימו התושבים "חיים רגילים, במיוחד בזירה הרשמית: החינוך, הבריאות, החברה או התרבות". הארגון הדגיש גם כי לא יפגע בנציגים של מדינות זרות וכי יכבד את זכויותיהן של הנשים: "המדיניות שלנו תהיה שנשים יכולות לקבל גישה לחינוך ולעבודה, ושהן יעטו חיג'אב". חיג'אב הוא כיסוי ראש מוסלמי, אך מחמיר פחות מהבורקה שהטליבאן חִייב לעטות בימי שלטונו הקודמים.
אין רחמים על העיניים והאוזניים
למרות הבטחות הטליבאן, אפגנים רבים שעוד זוכרים את ימי שלטונו האכזרי של הארגון בסוף שנות ה-90 אינם מתפתים להאמין לו, והם חרדים מהאפשרות שהאיסלאמיסטים יבטלו את כל ההישגים שרשמה אפגניסטן מאז הפלת שלטונם. בשבועות האחרונים כבר דווח כי אנשי הטליבאן שבים ומחילים את כללי השריעה המחמירים ביותר על הגברים והנשים שחיים כעת תחת מרותם. "אני לא יכולה לעמוד מול לוחמי הטליבאן", סיפרה צעירה בת 25, תושבת קאבול, שלא יצאה מביתה כבר שבועות מרוב הפחד. "אף אחד לא יכול לשנות את עמדת הטליבאן נגד נשים וילדות. הם עדיין רוצים שהנשים יישארו בבית. אני לא חושבת שאסכים לעטות בורקה. אני לא יכולה לקבל את זה. אלחם על זכויותיי, יהיה מה שיהיה".
אף שהנהגת הטליבאן טוענת שכעת היא נכונה לאפשר לנשים לצאת ללמוד, ארגוני זכויות אדם טוענים כי יישומה של הטענה הזו תלוי בהנהגה המקומית של הטליבאן בכל אזור שבו הוא שולט: "הפער בין הצהרות הטליבאן לבין הדיכוי שאנשי הארגון נוקטים בשטח מלמד שהטליבאן רחוק מהשגת קונצנזוס פנימי בנוגע למדיניות שלו", קבע ארגון זכויות האדם Human Rights Watch בדו"ח שפרסם בשנה שעברה.
מי שמרגישים נבגדים במיוחד הם האפגנים שב-20 השנים האחרונות התגייסו לסייע לארה"ב במלחמתה בטליבאן, וכעת חשים כמי שהופקרו לגורלם. אחד מהם, עומאר, שעבד כמתורגמן של הכוחות הזרים במשך חמש שנים, אמר אמש ל-BBC כי ארה"ב הפנתה לו עורף: "נשיא ארה"ב אמר 'אתם עמדתם לצדנו, אנחנו נעמוד לצדכם'. אז איפה הם עכשיו?", שאל. הוא סיפר כי הגיש בקשה לוויזה לארה"ב כבר ב-2016, אבל היא נדחתה. הוא אינו מאמין להבטחות הטליבאן שהארגון לא ינקום במתורגמנים: "לא יהיו רחמים עלינו. הטליבאן כבר אמר בעבר שהמתורגמנים הם העיניים והאוזניים של האמריקנים, ושלכן לנו יישמר עונש מיוחד. כמתורגמן הצלתי את חייהם של אמריקנים רבים. עכשיו הולכים לרצוח אותי ואת משפחתי".
הבוקר המשיכו להגיע מהמערב קולות של השלמה עם המצב. "אני מכיר בכך שהטליבאן שולט כעת באפגניסטן", הצהיר שר ההגנה הבריטי בן וואלאס בריאיון ל"סקיי ניוז". "לא צריך להיות מומחה למדעי המדינה כדי להבין שזה מה שקורה". כשנשאל אם בריטניה ונאט"ו ישובו לאפגניסטן ענה: "זה לא מונח על השולחן. לא נחזור". וואלאס הוסיף כי הוא מעריך שזרם פליטים גדול יורגש ברחבי העולם בעקבות המצב באפגניסטן, והודה: "כולנו חשים עצב על אפגניסטן".