הרשויות בבריטניה החלו היום (ד') לעצור מהגרים בלתי-חוקיים לקראת שליחתם לרואנדה, במסגרת ההסכם שגובש עם המדינה האפריקנית שלפיו היא תקלוט כ"מדינה שלישית" את המסתננים שהממלכה אינה רוצה בהם. מבצע המעצרים החל שבוע אחרי שהפרלמנט הבריטי אישר חוק המעגן את תוכנית הגירוש, חרף ביקורת מצד ארגוני זכויות אדם וגורמים בינלאומיים, בהם סוכנויות של האו"ם.
שר הפנים קלברלי מתגאה ברשת במעצרים הראשונים:
המפלגה השמרנית של ראש הממשלה רישי סונאק הציבה את סוגיית המהגרים הבלתי-חוקיים בראש סדר היום שלה, בניסיון להחזיר אליה מצביעים לקראת הבחירות הכלליות שצפויות להיערך בהמשך השנה, ושבהן צופים הסקרים תבוסה היסטורית לשמרנים מול הלייבור. תוכנית הגירוש לרואנדה נחשבת לתוכנית הדגל של סונאק במסגרת המאבק במהגרים.
על פי ההסכם שגובש והחוק שאושר אמורים המהגרים שאינם זכאים למקלט בבריטניה להישלח לרואנדה החל מיולי, ושם יותר להם להישאר אם בקשות המקלט שלהם יאושרו. כך או כך לא יותר להם לשוב לבריטניה. הממשלה הבריטית מצפה לגרש לרואנדה 5,700 מהגרים ראשונים עד לסוף השנה הנוכחית.
בריטניה מתמודדת כבר שנים עם גלים אדירים של מהגרים המגיעים אליה מצרפת בסירות קטנות דרך תעלת למאנש. יותר מ-57 אלף מהגרים כאלה הגיעו דרך התעלה בין ינואר 2022 ליוני של השנה שעברה, ויותר מ-7,500 מהגרים נוספים הגיעו כך מתחילת השנה הנוכחית. רבים מהמהגרים טובעים למוות במהלך המסע המסוכן, ורק בשבוע שעבר מתו חמישה בני אדם כשניסו לצלוח את התעלה.
ממשלת בריטניה טוענת כי תוכנית הגירוש לא רק תעשה צדק, אלא גם תרתיע מהגרים נוספים מלהגיע לבריטניה בניגוד לחוק. בניסיון להעביר מסר נחרץ פרסם היום משרד הפנים הבריטי תיעוד שבו נראה אחד המהגרים העצורים מועלה לרכב על-ידי שוטרים ואחר מובל אל מחוץ לבית באזיקים. "כוחות אכיפת החוק שלנו פועלים לעצור במהירות את מי שאין להם זכות להיות כאן, כדי שנוכל לשלוח אותם מפה בטיסות", מסר שר הפנים ג'יימס קלברלי.
ארגון Care4Calais, הפועל למען פליטים ומהגרים, טוען שהמעצרים החלו כבר שלשום, ודובר מטעם הארגון מסר כי הקו החם שלו קיבל שיחות מעשרות אנשים. "אנשים מפוחדים מאוד", אמרה נטשה צנגרידס מארגון Freedom from Torture, והזהירה כי החשש להיעצר ולהיות מגורש לרואנדה עלול לגרום למהגרים לרדת למחתרת ולהתנתק מרשתות התמיכה המוצעות להם. ארגוני זכויות אדם ואיגודי עובדים המתנגדים למדיניות של ממשלת סונאק מתכוונים להגיש עתירות בניסיון למנוע את טיסות הגירוש.
אתמול דיווח הצהובון "סאן" כי אף שטיסות הגירוש יחלו רק ביולי, בריטניה כבר שלחה לרואנדה מהגר אחד, שפונה במסגרת תוכנית "פינוי מרצון". בתמורה להסכמתו לעזוב את בריטניה הוא אמור לקבל כ-3,750 דולר, שיאפשרו לו להתחיל חיים חדשים באפריקה.
רואנדה היא מדינה בת 13 מיליון תושבים שנחשבת לאחת היציבות ביותר באפריקה. יש לה גם תשתיות מתקדמות יחסית, אך לצד זה ארגוני זכויות אדם מאשימים את נשיאה, פול קגאמה, בנקיטת שלטון ברזל, הזורע פחד ברבים מאזרחיו ומדכא את חופש הביטוי.