תושבים רבים באזור גוש דן ובשפלה דיווחו אמש (שישי) ובמהלך הלילה כי שמעו פיצוצים עזים. בצה"ל מסרו כי לא מוכרות נפילות באזור, ובמשטרה אמרו כי מדובר בשמיעת פיצוצים מעזה. מדוע פיצוץ יוצר קול נפץ, ולמה חלק מקולות הנפץ נשמעים גם ממרחק רב ואחרים לא? זו הסיבה שגורמת לכך.
ד"ר יובל רוזנברג, פיזיקאי במכון דוידסון לחינוך מדעי, הסביר ל-ynet כי "מזג האוויר עשוי להסיט את גלי הקול ולהגביר או להנמיך את מידת הרעש שאנחנו שומעים. אם האוויר מתחמם, ככל שיורדים בגובה ומתקרבים לקרקע, כי השמש מחממת את הקרקע ואת האוויר הסמוך לה - הדבר שובר בהדרגה את קרני הקול ומסיט אותם מעלה, כלפי השמיים. אם זה קורה לגלי הקול בדרכם אלינו, הדבר יחליש את עוצמת הקול שנשמע".
ד"ר רוזנברג הסביר כי התופעה הזו עשויה להתרחש למשל בשעות החשיכה, שבהן הקרקע מתקררת מהר יותר מהאוויר שמעליה. לדבריו, זו אחת הסיבות מדוע הפיצוצים מרצועת עזה נשמעים לעיתים במרכז הארץ חזק יותר בשעות הלילה מאשר בשעות היום.
עוד כתבות בנושא:
לצד הפיצוצים שנשמעים מעזה, במהלך המלחמה נשמעו גם פיצוצים חזקים מאוד באזור גוש דן בעקבות רקטות שהתפוצצו בים. אותם פיצוצים חזקים גורמים לבהלה בקרב תושבים בשל קול הנפץ החזק שנשמע.
"יש לא מעט גורמים, שעשויים להשפיע על העוצמה שבה אנחנו שומעים את הפיצוץ, כך שנפילות של שתי רקטות זהות עשויות להישמע בעוצמה שונה", הסביר ד"ר רוזנברג. "גלי הקול שאנו שומעים הם למעשה הפרעות קטנות בלחץ האוויר, שהמוח מפרש כצלילים לאחר שהן מגיעות אל האוזניים ומרטיטות את עור התוף ושאר מערכת השמיעה שלנו".
ד"ר רוזנברג הוסיף כי "כשרקטה מתפוצצת, היא יוצרת גל הלם המאופיין בין היתר בשינוי חד וגדול בלחץ האוויר. במרחק קרוב, גל ההלם הזה הינו מאוד מסוכן, כך שביכולתו להרוס עצמים שונים או להרוג בעלי חיים ימיים במקרה והפיצוץ התרחש בים. עם התקדמותו, גל ההלם מאבד מהאנרגיה שלו מפני שהוא נבלע בעצמים שונים ויוצר הרס, אך גם מכיוון שהוא מחמם את האוויר. לאחר מכן, כשהוא ממשיך ומתקדם באוויר לאורך מרחק רב, הוא מתפרק ויוצר את גלי הקול שאנחנו שומעים. באופן פשטני אפשר לדמות את גל ההלם לנחשול אדיר בים שנשבר ומתפרק לגלים קטנים יותר".
הוא הסביר את ההבדלים בשמיעת קול הפיצוץ בין נפילת רקטה בים או ביבשה. "על מנת שנשמע היטב את הפיצוץ, צריך שהרבה גלי קול יגיעו אל האוזניים שלנו, או שבאופן מדויק יותר עוצמת גלי הקול המגיעה אלינו תהיה חזקה. אך ישנם כמה גורמים שעשויים למנוע מאותם גלי קול להגיע אלינו. ראשית כל, גל ההלם וגלי הקול עשויים להיבלע בקרקע, בעצים ובבניינים למשל. עצמים קשיחים כמו גבעות או קירות של בניינים גם מחזירים חלק מגלי הקול ויכולים למנוע מהם להגיע אלינו", אמר ד"ר רוזנברג. "לכן, כשרקטה פוגעת ביבשה יש הרבה גורמים שימזערו את עוצמת הרעש המגיעה אלינו, בעוד שמעל הים אין כמעט מחסומים כאלו וגלי הקול יכולים להתקדם אלינו כמעט באין מפריע".