נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, עדכן שהמצב בחבל דונבאס ובדרום המדינה נותר עדיין קשה מאוד, והדגיש שוב כי רוסיה "מעבה כוחות באזור העיר הנצורה מריופול". גורמים אוקראיניים הצטרפו להערכה של זלנסקי, שאמר בנאום שהפיץ הלילה (בין חמישי לשישי) כי בקייב צופים את המשך הקרבות, למרות העידוד שהם שואבים מנסיגתם של החיילים הרוסים מצפון קייב וצ'רניהיב.
"אנחנו נצטרך ללכת דרך ארוכה כדי להשיג את מה שאנחנו רוצים. אסור לנו להרפות. הנסיגה היא רק טקטיקה רוסית", אמר זלנסקי. הוא הוסיף וכינה את הכוחות הרוסיים "כחיידקים", אשר לדבריו "ניסו לפרוץ פנימה ולקבל דריסת רגל בביתנו מכיוונים שונים. הם זוחלים, עפים, מפליגים. יש להם כל כך הרבה רוע וצמא להרס".
המלחמה באוקראינה – עוד כותרות:
• ביידן: "נראה שפוטין שלח יועצים למעצר בית"; אוקראינה שולטת בצ'רנוביל
• הבליץ שנכשל, ההתשה שנמשכת | תמונת המצב בחזיתות השונות
• בלי נאט"ו, עם האיחוד האירופי: "התקדמות גדולה במו"מ"
• רוסיה: מפחיתים פעילות ליד קייב. אוקראינה: ישראל עשויה לערוב
• מי נגד מי במשבר באוקראינה? מדריך
זלנסקי הודיע בנוסף כי שלל את דרגתם הצבאית של שני גנרלים בכירים בשירות הביטחון הלאומי - ראש האגף לביטחון הפנים של סוכנות הביון הראשית וראש הסוכנות באזור חרסון, העיר הגדולה הראשונה שנפלה בידי רוסיה. הוא ציין כי שלל את דרגתם בשל היותם "אנטי-גיבורים", שלטענתו בגדו בשבועתם להגן על אוקראינה. "אין לי זמן להתמודד עם כל הבוגדים, אבל כולם ייענשו בהדרגה", אמר זלנסקי. זו הפעם הראשונה שבה הנשיא הכריז על הדחה של בכירים במערך ההגנה האוקראיני מאז החלה המלחמה במדינה.
בינתיים, רוסיה טענה הבוקר שאוקראינה תקפה בשטחה מחסן דלק בעיר בלגורוד, כ-40 ק"מ צפונית לגבול בין המדינות. לדברי מושל המחוז, מסוקים צבאיים של אוקראינה ביצעו את התקיפה מגובה נמוך - ושני עובדים נפצעו בשריפה שפרצה כתוצאה מכך. אוקראינה לא לקחה אחריות על התקיפה. הקרמלין הזהיר כי המתקפה "לא יוצרת תנאים נוחים להמשך שיחות השלום" עם אוקראינה. צפו בתיעוד שבפתח הכתבה. גם ביום רביעי טענה רוסיה שאוקראינה תקפה באזור - ושריפה פרצה במחסן תחמושת ליד בלגרוד.
מנגד, שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אמר כי חלה התקדמות בשיחות השלום עם אוקראינה, והוסיף שמוסקבה מכינה את תגובותיה להצעות האוקראיניות - שכוללות את הפיכת קייב לניטרלית בתמורה לערובות ביטחוניות. לטענתו, קייב מראה כעת "הרבה יותר הבנה" למצב בחצי האי קרים, שאותו רוסיה סיפחה ב-2014, ובאזור דונבאס שבמזרח אוקראינה - שנמצא ברובו בשליטת מורדים פרו-רוסים.
בסוכנות הידיעות הצרפתית AFP דווח שהחיילים הרוסים שעזבו את תחנת הכוח הגרעינית בצ'רנוביל לקחו איתם מספר לא ידוע של חיילים אוקראינים, שהוחזקו כשבויים מאז תחילת הפלישה ב-24 לפברואר. כך הודיעה סוכנות האנרגיה הלאומית, Energoatom, בערוץ הטלגרם שלה. אתמול אישרה חברת האנרגיה שרוב הכוחות הרוסיים שהשתלטו על תחנת הכוח עזבו את המקום, ורק מספר מצומצם של חיילים נשאר שם. בהמשך היא עדכנה שכלל לא נותרו "זרים" בשטח התחנה.
המודיעין הבריטי דיווח שרוסיה פורסת מחדש חלק מכוחותיה בגיאורגיה לקראת פלישה לאוקראינה. "בין 1,200 ל-2,000 מהחיילים הרוסים מתארגנים מחדש ומתחלקים לשלוש קבוצות טקטיות גדודיות", נמסר ממשרד הגנה הבריטי. הבוקר הודיע המודיעין הצבאי הבריטי כי אוקראינה כבשה מחדש את הכפרים סלובודה ולוקשיבקה מדרום לצ'רניהיב, שממוקמים לאורך נתיבי האספקה העיקריים בין העיר לקייב. משרד ההגנה הבריטי הוסיף כי אוקראינה המשיכה לבצע מתקפות-נגד "מוצלחות אך מוגבלות" במזרח ובצפון קייב.
באשר לפינויי התושבים מהערים הנצורות, עדכנה סגנית ראש ממשלת אוקראינה, אירינה ורשצ'וק, כי 1,458 בני אדם הגיעו במהלך היממה החולפת לזפוריז'יה במכוניותיהם, כאשר 631 הגיעו ממריופול ו-827 הגיעו מהערים הסמוכות לזפוריז'יה. "45 אוטובוסים היו אמורים להגיע למריופול לצרכי פינוי, אך הכוחות הרוסיים לא אפשרו להם להיכנס", אמרה. היא עדכנה גם ש-12 אוטובוסים שנשאו 14 טון של מזון ותרופות, שהיו בדרכם למליטופול, הוחרמו על-ידי הכוחות הרוסיים.
ארה"ב: "רוסיה מגדירה מחדש את מטרות הפלישה"
מנהלת התקשורת של הבית הלבן, קייט בדינגפילד, אמרה כי בידי ארה"ב יש ראיות לכך שהמלחמה נגד אוקראינה הייתה "אסון אסטרטגי" עבור רוסיה. "ראינו שהפלישה הזו הייתה כישלון אסטרטגי עבור פוטין ורוסיה. הם פועלים להגדיר מחדש את המטרות הראשיות של הפלישה שלהם", אמרה בדינגפילד בתדרוך לתקשורת, והוסיפה כי על רוסיה יוטלו סנקציות נוספות. בבית הלבן אמרו שלשום שהמידע העדכני על פוטין מדגיש את הבעיות של המערכה הרוסית באוקראינה. לפי הבית הלבן הצבא הרוסי הטעה את פוטין, וכעת קיימת מתיחות בינו לעוזריו ולהנהגת הצבא. הפנטגון דיווח שמשרד ההגנה הרוסי לא מסר לפוטין עדכונים "מלאים" על המלחמה.
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן התייחס אתמול לפרסומים שיועציו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין "הטעו אותו" במהלך המלחמה, מכיוון שחששו לספר לו את האמת על המצב בשטח. לפי ביידן יש סימנים לכך שפוטין "מבודד את עצמו" ושחלק מיועציו "פוטרו או נשלחו למעצר בית". ביידן הדגיש כי כרגע מדובר רק ב"סימנים" ואף ב"ספקולציות", וכי אין ראיות מוצקות לכך שפוטין מעניש את יועציו.
גורם אמריקני, שהסתמך על מידע מודיעיני, אמר לרשת NBC: "אנחנו מאמינים שפוטין קיבל מידע מוטעה מהיועצים שלו על הביצועים הרעים של הצבא בשטח, ועל הפגיעה בכלכלה הרוסית כתוצאה מהסנקציות, מכיוון שהיועצים הבכירים שלו חוששים יותר מדי לומר לו את האמת". דיפלומט אירופי בכיר הגיב לפרסומים האמריקניים, ואמר שההערכה באירופה זהה. לדבריו, "פוטין חשב שהדברים הולכים יותר טוב ממה שהם באמת. זאת הבעיה כשאתה מקיף את עצמך ב'יס-מנים'".
בהחלטה שמעוררת כעס באירופה חתם אתמול ולדימיר פוטין על צו שקובע שמדינות וחברות שמעוניינות לקנות גז רוסי יצטרכו לשלם לארצו במטבע המקומי, הרובל, החל מהיום – וכי יש להקפיא הסכמים לרכישת גז אם הדרישה הזאת לא תתקבל. "במטרה לרכוש גז טבעי רוסי, הן חייבות לפתוח חשבונות בבנקים רוסיים. מהחשבונות האלה יועברו התשלומים על העברת הגז החל ממחר", אמר פוטין. "אף אחד לא מוכר לנו שום דבר בחינם ואנחנו לא הולכים לעשות פעילות צדקה".
המהלך של פוטין הוא תגובה לסנקציות המערביות שהוטלו על רוסיה בעקבות הפלישה לאוקראינה. הסנקציות הוטלו גם על בנקים רוסיים, וגרמו לירידה חדה בערך הרובל. רויטרס ציינה שהמהלך של פוטין מחזק את ערכו של הרובל – שהגיע לשפל היסטורי אחרי הפלישה, ומאז הצליח להתאושש.