במערכת הפוליטית קיבלו הערב (שלישי) בתדהמה את החלטתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לפטר את שר הביטחון יואב גלנט, ערב הבחירות בארצות הברית וסביב הפרסומים על הפרשות הביטחוניות החמורות. מפלגות באופוזיציה זעמו, במפלגות החרדיות בירכו מאחורי הקלעים על המהלך: "קיוו למהלך מהסוג הזה". לשכת השר יצחק גולדקנופף הייתה חלק מרכזי בתיאום המהלך בין השר גדעון סער לנתניהו, עד פיטורי גלנט.
בכיר בממשלה אמר כי "שר הביטחון הוקרב על מזבח חוק ההשתמטות". גורמים ביהדות התורה אמרו הערב כי קיוו למהלך מהסוג הזה, וכעת הם נערכים לאפשרות שיהיה קל יותר להעביר את חוקי הגיוס או חוקים אחרים שחשובים למפלגות החרדיות. "גלנט היה יותר נוקשה כלפיהן", הסבירו.
גורמים חרדים הסבירו כי "מדובר במהלך פוליטי משמעותי של החרדים ובעיקר של אייכלר, שדחקו את נתניהו לראשונה במהלך הקדנציה הזאת לפינה והכריחו אותו לפטר את השר שנחשב לסמן אדום מבחינתם". ח"כ אייכלר מיהדות התורה, נציין, הוא יוזם הצעת החוק למימון השתמטות, שגם הודיע מוקדם יותר שמחר תעלה ההצבעה על הצעת החוק - לפני שלשכת נתניהו הודיעה שהוא לא יעלה לסדר היום.
גם השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר בירך על הצעד: "מברך את ראש הממשלה על ההחלטה לפטר את גלנט. עם גלנט שעדיין שבוי עמוק בקונספציה לא ניתן להגיע לניצחון המוחלט - וטוב עשה ראש הממשלה שהעביר אותו מתפקידו".
באופוזיציה, מנגד, זועמים על ההחלטה. יו"ר המחנה הממלכתי כתב בחשבון ה-X (טוויטר לשעבר) שלו: "פוליטיקה על חשבון ביטחון המדינה". "צאו לרחובות!", כתב יו"ר הדמוקרטים יאיר גולן.
במקביל, עשרות אלפים יצאו להפגין הערב, זכר להפגנות הסוערות שזכו לכינוי "ליל גלנט" במרץ 2023, אז נתניהו פיטר את שר הביטחון לאחר שזה הזהיר כי המהפכה המשפטית מהווה סכנה לביטחונה של המדינה. ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט הגיב גם הוא להתפתחויות ובהודעה חריפה כתב: "יש לנו הנהגה חולה ומוטרפת. אני פונה לחיילים שלנו בכל הגזרות - אל תאבדו מיקוד מול האויב. אתם תשמרו עלינו, ואנחנו, הציבור, נדאג לשמור עליכם. לא להתייאש, השינוי בדרך".
מטה המשפחות להחזרת החטופים מסר בתגובה לצעד: "פיטורי שר הביטחון הם הוכחה מצערת לסדר העדיפויות הלקוי של ממשלת ישראל. המטרות הצבאיות ברצועת עזה הושגו: חיסול הנהגת חמאס, הריסת התשתיות הצבאיות של הארגון, חסימת ציר פילדפלי והשמדת הרוב המוחלט של המחבלים. כעת על ישראל להוביל לעסקה כוללת לשחרור כל החטופים והפסקת המלחמה.
"שר הביטחון היה הראשון לסמן את השגת המטרות האסטרטגיות ואת הצורך הדחוף לתרגם את ההישגים הצבאיים לניצחון ממשי בדמות החזרת החטופים וסיום המלחמה ברצועה. מטה המשפחות להחזרת החטופים מצר על כך שבמקום לתרגם את ההישגים לכלל פעולה נחושה להשבת כל החטופים, מעדיפה הממשלה לפגוע פעם נוספת בסיכוי לעסקה".
במטה דרשו משר הביטחון הנכנס, ישראל כ"ץ, "להביע באופן פומבי, ברור ונחרץ את מחויבותו לשחרור מיידי של כלל החטופים, החיים לשיקום, הנרצחים והחללים לקבורה - וביסוס הניצחון הצבאי ברצועה לכדי ניצחון אמיתי העומד במטרות המלחמה". לדבריהם, "לא יהיה ניצחון ולא תהיה תקומה למדינת ישראל ללא השבת כלל החטופים וסיום המלחמה.לא ייתכן שאינטרסים פוליטיים, מפלגתיים ופרסונליים ימשיכו לעמוד במוקד במקום האינטרס הלאומי האמיתי בשובם של כלל החטופים לאלתר".
רועי רובינשטיין השתתף בהכנת הכתבה