אלפים נמלטו מבתיהם בעקבות שריפות הענק ביוון, גם באתר נופש איטלקי הבריחו הלהבות מאות תושבים ותיירים, בוונציה הוצפה לפתע כיכר סן מרקו באמצע הקיץ, בסיביר נמשכות כבר שבועות ארוכים שריפות ענק, ובקליפורניה שריפת היער "דיקסי" הפכה לשנייה בגודלה בהיסטוריה המתועדת של המדינה. בצל אזהרות המדענים מהשלכותיה החמורות של ההתחממות הגלובלית, ברחבי חצי הכדור הצפוני ממשיכים לוחמי האש להתמודד עם אירועי מזג אוויר קיצוני.
ביוון, מוקד תשומת הלב כרגע מופנה לאי אביה, האי השני בגודלו במדינה השוכן צפונית ומזרחית לאתונה, ושם נאבקים בצהריים (יום ב') מאות כבאים בלהבות זה היום השביעי ברציפות. באי, אתר תיירות פופולרי שבו גבעות גדושות עצים, משתוללות שריפות בכמה וכמה זירות, והלהבות פגעו בבתים בחמישה כפרים לפחות, אך היקף הנזק עדיין לא נחשף במלואו.
עשרות כפרים פונו באי מיושביהם ומספר המפונים עומד כעת על יותר מ-2,000. רבים חולצו דרך הים במעבורות, ובכלי התקשורת ביוון פורסם בסוף השבוע תיעוד דרמטי שבו נראה אחד החילוצים הללו באישון לילה. התושבים המבוהלים, חלקם קשישים, נראים מביטים מהמעבורת בלהבות הבוערות מכל עבר באי.
"זה היה כמו סרט אימה", סיפרה מינה בת ה-38, אישה הרה שעלתה על מעבורת שחילצה את התושבים מהעיירה פפקי, שם האפר מהשריפות כיסה את הנמל. "אבל עכשיו זה לא סרט, זה החיים האמיתיים. זו האימה שעמה אנחנו חיים בשבוע האחרון". חלק מהתושבים ברחו דרך כבישים המחברים את האי ליבשה, כשעצים בוערים עומדים בצדי הדרך. באחד הסרטונים שהופצו בתקשורת המקומית נראית אישה אחת ביישוב בשם ואסיליקיה מסמנת ללוחמי האש הנאבקים בלהבות: "שמה הבית עולה באש". אחד הכבאים משיב לה: "בכל מקום, בכל מקום, בכל מקום!".
מושל מחוז מרכז יוון, פניס ספאנוס, אמר כי המצב בצפון האי נותר "חמור מאוד" כבר שבוע שלם. "החזיתות ענקיות, האזור שעולה באש ענקי", אמר לאחד מערוצי הטלוויזיה המקומיים. באביה פועלים כעת לפי הרשויות 570 כבאים, אולם תושבים רבים מביעים זעם על פעולות הכיבוי, ולדבריהם מעט מדי כוחות נאבקים בלהבות.
"ננטשנו לגמרי", אמר דייוויד אנג'לו, שברח גם הוא מהכפר פפקי על גבי מעבורת. "לא היה אף צוות כיבוי, לא היה שום רכב, כלום!". הוא הוסיף כי "אפשר היה לחוש את החום העצום, היה המון עשן. יכולת לראות את השמש, כדור אדום, ואז שום דבר מסביב". תושבת אחרת, מוואסיליקיה, אמרה בזעם: "איבדתי את הבית שלי, שום דבר לא יהיה אותו דבר מעתה והלאה. זה אסון. זה ענק. הכפרים שלנו הושמדו, שום דבר לא נותר מהבתים שלנו, מהרכוש שלנו, שום דבר, שום דבר".
"בדחיפות": ישראל תשלח שני מטוסים
סגן שר ההגנה האזרחית של יוון, ניקוס חרדליאס, אמר בצל הביקורת הזו כי לוחמי האש עושים כעת "מאמצים על-אנושיים", בכמה וכמה חזיתות. הוא ציין כי מטוסי הכיבוי מתמודדים עם תנאי ראות קשים לאור העשן הרב הבוקע מהשריפות. אחד ממטוסי הכיבוי הקטנים שמשמשים את הכבאים אף התרסק אתמול באזור אחר ביוון, באי זקינתוס, אך הטייס שרד.
לכבאים המקומיים מסיעים כוחות ששלחו יותר מ-20 מדינות באירופה ובמזרח התיכון, בהן צרפת, שווייץ וספרד. גם ישראל שלחה סיוע, תחילה מצומצם למדי: רק 16 כבאים, ולא אף מטוס כיבוי אחד, לאור כוננות גבוהה מפני שריפות בארץ. הבוקר הורה ראש הממשלה נפתלי בנט לשלוח "בדחיפות" שני מטוסי כיבוי ליוון.
השריפה באביה היא כמובן לא היחידה שעמה מתמודדים כעת הכבאים ביוון, אך השריפה המרכזית הנוספת שהדאיגה אותם, בפרבריה הצפוניים של אתונה, נחלשה מעט. חרדליאס ציין כי קיים חשש שהשריפה במדרונות ההר פרניתה תפרוץ מחדש, ולכן לאורך הלילה האחרון כבאים וחיילים סיירו באזור כדי לאתר מוקדים חדשים שעלולים היו להיווצר. גם השריפה הזו הביאה לפינויים של אלפי תושבים ותיירים ובתים רבים עלו שם בלהבות.
השריפות ביוון פרצו על רקע גל החום הכבד ביותר במדינה זה יותר מ-30 שנה, במהלכו הגיעו הטמפרטורות ליותר מ-45 מעלות. עד עתה רק אדם אחד מת בגל השריפות, כבאי מתנדב שנפגע בראשו מעמוד חשמל שנפל מצפון לאתונה. לפחות 20 נפצעו, ושני כבאים מאושפזים במצב קשה.
שריפות והצפות בארץ המגף
ראש ממשלת יוון קיריאקוס מיצוטקיס אמר שמדובר ב"קיץ מסויט", והוא ופקידים אחרים ביוון ובאירופה הדגישו כי שינויי האקלים תרמו לגל השריפות הנוכחי. לפי הרשויות באיחוד האירופי, מאז 29 ביולי האש ביוון כילתה שטח בגודל של 566 קמ"ר, כאשר השטח הממוצע שעלה באש בעונות קיץ קודמות ביוון, בתקופה שבין 2008 ל-2020, עמד על 17 קמ"ר בלבד.
גם טורקיה, שכנתה של יוון, התמודדה בימים האחרונים עם שריפות יער קטלניות – שהוגדרו על-ידי הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן כקשות ביותר בהיסטוריה שלה. שמונה בני אדם מתו בשריפות היער בטורקיה ב-11 הימים האחרונים, והשריפות החריבו שטחים גדולים ביישובים לחופי הים התיכון והים האגאי. אלפי תיירים ותושבים נדרשו להתפנות מהאזור.
באיטליה הכריזו השלטונות באי סיציליה על מצב חירום בעקבות שריפות שמשתוללות גם שם, בצל גל חום שהחזאים שם מזהירים כי עלול להביא עמו טמפרטורות של עד 45 מעלות. במחוז קלבריה שבדרום-מערב ארץ המגף דווח כי אישה בת 53 ואחיינה בן ה-34 נספו כאשר ניסו להציל את עצי הזית שלהם. מעט צפונה משם, במחוז מוליזה שסמוך למרכז איטליה, דווח אמש על פינוי של כ-400 תושבים ותיירים מבתים, בתי מלון ומחנות אוהלים בגלל שריפות שפרצו בעיירת החוף קמפומרינו לודי.
באזור אחר באיטליה, ונציה, דווח דווקא על שיטפון שהציף בפתאומיות את כיכר סן מרקו של עיר התעלות. הכיכר שם כוסתה במהלך הלילה בשכבת מים בגודל של מטר אחד, אך הדבר לא הרתיע זוגות שבילו שם מלרקוד בתוך המים לצלילי מנגינת פסנתר, בעוד תיירים חלפו שם כשהם מחזיקים את נעליהם בידיהם. ונציה מתמודדת לרוב עם הצפות בחורף או בסתיו, ושיטפונות הרסניים במיוחד בנובמבר 2019 גרמו לנזק של מאות מיליוני אירו.
שריפות ענק ממשיכות להשתולל במקביל באזור סיביר רחב ההיקף ברוסיה, ובשבועות האחרונים עלה שם באש שטח עצום בהיקפו: יותר מ-60 אלף קמ"ר. כ-155 שריפות בוערות כעת בסיביר, ואתמול פינו השלטונות ברפובליקת סאחה-יקוטיה 12 כפרים קטנים שהאש איימה עליהם. הפינוי נעשה יום לאחר שבשבת הלהבות הגיעו לכפר אחר וכילו בו עשרות בתים. 400 תושבים פונו ממנו גם הם.
כ-3,600 כבאים נאבקים בלהבות בסיביר, שגם להן, כך לפי מדענים, תרמה ההתחממות הגלובלית: בשנים האחרונות נרשמות בסיביר טמפרטורות חמות יותר ויותר. המומחים מציינים כי לפחות עבור סיביר ישנה סיבה נוספת לגידול בכמות השריפות: החלטה מ-2007 לבטל תוכנית שבמסגרתה מטוסים חלפו באזור על מנת לאתר את השריפות מבעוד מועד. כלי הטיס של הרשת שניהלה את התוכנית הועברו לידי הרשויות המקומיות, במהלך שספג ביקורת קשה ונטען כי פגע ביכולת לאתר במהירות את מוקדי התפשטות האש.
בצורת ואש בקליפורניה: אספקת המזון תיפגע?
מזג האוויר הלוהט והיבש מכה כעת גם בקליפורניה, שם אמנם בכל קיץ בוערות שריפות יער, אך בשנים האחרונות הופכות השריפות הללו לקשות יותר. עונת שריפות היער בשנה שעברה הייתה החמורה ביותר בהיסטוריה המתועדת של קליפורניה, אך נראה שהעונה הנוכחית צפויה להפוך לחמורה עוד יותר: מתחילת השנה פרצו יותר מ-6,000 שריפות שכילו שטח עצום של 3,260 קמ"ר, יותר מפי שלושה מהשטח שכילו הלהבות באותה תקופה בשנה שעברה.
השריפה הגדולה ביותר שבה נאבקים כעת אלפי כבאים בקליפורניה מכונה "שריפת דיקסי", על שם הכביש שבו פרצה לפני כחודש, והיא משתוללת כעת על שטח של 1,876 קמ"ר בצפון קליפורניה: פי שניים משטחה של העיר ניו יורק. הרשויות הודיעו אתמול כי השריפה הפכה לשנייה בגדולה בהיסטוריה של קליפורניה, אולם בסוכנות הידיעות AP מדגישים כי מדובר למעשה בשריפה הבודדת הגדולה בהיסטוריה של המדינה. היא קטנה בכחצי מגודלו של מערך של כמה שריפות שבער באוגוסט אשתקד, וכונה "קומפלקס אוגוסט".
לעת עתה השיגו הכבאים שליטה על כ-21% בלבד משטחי השריפה. לא דווח עדיין על הרוגים, אך חמישה בני אדם מוגדרים מאז שבת בצהריים כנעדרים. הלהבות כילו לפחות 400 בתים, בהם עיירת הכורים ההיסטורית "גרינווילד" שמצפון לסקרמנטו. גרינוויל, שבה 800 תושבים, הוקמה לפני יותר מ-150 שנה, בתקופת "הבהלה לזהב" שבה נהרו לקליפורניה מתיישבים וסוחרים רבים. כמעט כל הבתים במרכז העיירה נחרבו.
מושל קליפורניה גווין ניוסם ביקר בשבת בחורבות העיירה גריוויל, וכתב לאחר מכן בטוויטר כי "הלב של כולנו כואב עבור העיירה הזו". בריאיון לרשת CNN הוא הדגיש כי מדובר באחד ממחיריה של ההתחממות הגלובלית: "אנחנו חייבים להכיר בכך שיש לנו את היכולת – לא רק במדינה שלנו אלא בכל הארץ הזו – לפתור את זה".
הלהבות התפשטו במהירות בחסות רוחות עזות ותנאי יובש קיצוניים. מארק ברונטון, בכיר בסוכנות הגנת היערות והאש של קליפורניה, אמר כי העצים באזור יבשים יותר מבולי עץ שמוצעים למכירה בחנויות כלי בית לצורכי הסקה. אתמול החלו הרוחות להיחלש מעט, והאש מתפשטת כעת לאט יותר. גם הלחות גדלה, והכבאים מקווים כעת להיאבק בלהבות בקלות רבה יותר.
מקור השריפה נמצא תחת חקירה, אך אחת מחברות החשמל בקליפורניה מסרה כי ייתכן שהאש פרצה בגלל עץ שקרס על אחד מעמודי החשמל שלה. לצד שריפת דיקסי, משתוללות צפונית יותר בקליפורניה שריפות שמאיימות על מאות בתים באזור היער הלאומי שסטה-טריניטי. מדרום לשריפת דיקסי משתוללת שריפה גדולה סמוך לעיר קולפקס, ו-68 בתים עלו שם באש.
לשריפות בקליפורניה ובמערב ארה"ב תורמת בצורת היסטורית, שכעת מעוררת גם מחסור באספקת המים לחקלאים באזור. הללו מספקים נתח שוק מרכזי מאספקת המזון של ארה"ב כולה, כך שמתעורר חשש מפני פגיעה באספקה הזו. המחסור נובע בעיקר מהחלטת הרשויות בקליפורניה לנתק את אספקת המים לחוות רבות באזור מרכז המדינה, מחשש שלא ייוותר מים עבור תושבי הערים או לחיי הפרא.
במסגרת תקנות חירום שאושרו בשבוע שעבר, הרשויות אסרו על אלפי בני אדם, בעיקר חקלאים, לנתב מחדש את ערוצי הזרימה של מקורות מים שונים. "בשנה שבה אמא אדמה לא מורידה גשם, אז אין להם מים", הסבירה ג'נין ג'ונס, מנהלת מחלקת משאבי המים של קליפורניה.
החקלאים המקומיים זועמים כמובן על ההגבלות החדשות, ואת כעסם הם מפנים אל המושל ניוסם. לדבריהם מדובר בהגבלות חסרות טעם, והם מאשימים את הרשויות ב"השלכת מים לאוקיינוס". ניק פוגליו, דור רביעי למשפחת חקלאים, אמר לסוכנות הידיעות AFP כי בתוך שבוע אחד התייבשו לו שתי בארות מים, וכי כעת השטח החקלאי רחב ההיקף שלו ליד פרנזו, בו הוא מגדל אלפלפה, הולך ומתייבש. הוא מוחה על מה שהוא מכנה "אג'נדה פוליטית שגויה", כזו שבמסגרתה "אנחנו פשוט הולכים להרעיב את עצמנו וכנראה את שאר העולם".
איתמר אייכנר השתתף בהכנת הכתבה