ראש הממשלה בנימין נתניהו חידש את עבודת צוות השרים לבחינת החזרת הבעלות על חצר אלכסנדר בירושלים לידי הפדרציה הרוסית. כך אמר יו"ר החברה הקיסרית האורתודוקסית הפלסטינית (IPOS) סרגיי סטפאשין, ראש ממשלת רוסיה לשעבר המקורב לנשיא ולדימיר פוטין.
אם הדברים נכונים, הרי שמדובר בניסיון להתחממות ביחסי ישראל-רוסיה בתקופה מאוד רגישה. רק לפני כחודשיים, נזכיר, מזכירו הצבאי של ראש הממשלה האלוף רומן גופמן ביקר במוסקבה. זמן לא רב לאחר מכן דווח כי מטוס הקשור לקרמלין נחת בנתב"ג, ורוסיה מסרה כי היא פועלת להורדת המתח בין ישראל לאיראן ואף מעורבת במאמצים לשחרורם של שני חטופים בעלי אזרחות רוסית.
סטפאשין, העומד בראש העמותה המופקדת על הנכסים הרוסיים במזרח התיכון, אמר בריאיון לסוכנות הרוסית הבילאומית למידע (רי"א נובוסטי) כי "למרות המלחמה נתניהו חידש את העבודה של מה שנקרא 'קבוצת העבודה'. כל החומרים הוצגו לנו והם נלמדים עכשיו. כיום אין עילה חוקית לא להכיר בנכס הזה כשל רוסיה".
חצר אלכסנדר עלתה לכותרות בשנת 2019 לאחר שנעמה יששכר נכלאה במוסקבה. חלק מהדיווחים על עסקה לשחרורה של הצעירה כללו את דרישתה של רוסיה לבעלות על חצר אלכסנדר. אין ראיות קשות לכך שהחצר הייתה חלק מהעסקה, אך גורמים וכיוונים שונים מצביעים על כך שבאותו הסכם בין נתניהו לבין פוטין לשחרורה של יששכר, נתניהו הסכים לתת לפוטין חלקת קרקע צמודה לכנסיית הקבר - והיא חצר אלכסנדר.
גודל החצר הוא 1,300 מטר והיא ממוקמת במיקום אסטרטגי תיירותי בלב העיר העתיקה. למעשה, מדובר בנכס שנמצא בבעלות ובשליטה דה פקטו של הארגון OPS - הוא זה שהקים את חצר אלכסנדר ושולט בו מאז 1890. אולם, היות שזה נכס שנרכש מהאימפריה העות'מאנית – הוא נרשם ברישום הטורקי על שם "הממלכה הרוסית המפוארת". בפועל הארגון רכש בכספו את החצר.
בשנת 2017 מוסקבה ביקשה שישראל תכיר בכך שהרישום הטורקי מצביע על כך שהנכס רשום על שם רוסיה עצמה ולא על שם הארגון, מכיוון שברישומים הוא על שמה של הממלכה הרוסית. ב-18 באוקטובר 2020 ראש הממשלה נתניהו חותם על צו לא שגרתי בשם "הכרזה מכוח דבר המלך במועצה (המקומות הקדושים)". הצו הכשיר את חצר אלכסנדר כמקום קדוש ולפיכך, אף בית משפט לא יכול לדון בבעלותו.
יום למחרת חתימת נתניהו על הצו, ניתנה הכרעה מטעם המדינה בבקשה לחידוש הרישום של חצר אלכסנדר על שמה של הפדרציה הרוסית - הכרעה שהייתה אמורה להעביר את חצר אלכסנדר לידיה של רוסיה, אך בשל עתירה של ארגון OPS החליט בית המשפט המחוזי למנוע את ההעברה, ולשמור על הסטטוס קוו עד להכרעת צוות השרים המיוחד שמינה ראש הממשלה דאז נפתלי בנט. בשלב מסוים פוטין עצמו שיגר מכתב אישי לבנט, והפציר בו לפעול להעברת החצר.
לאחר פרוץ המלחמה, בדצמבר 2023, דווח כי תהליך ההחזרה של חצר אלכסנדר "תקוע" בשל הלחימה בעזה - אך לא הוסר מסדר היום. כחודש לאחר מכן הודיעה המדינה לבית המשפט העליון כי היא חוזרת ובה, וערערה נגד ההחלטה לבטל את רישום הכנסייה בשטח על שם ממשלת רוסיה. כך למעשה עברה ההחלטה לנתניהו, שהקים את צוות השרים לבחינת הסוגיה.