פחות מחודש לפתיחת המונדיאל בקטאר, ארגון זכויות האדם Human Rights Watch פרסם הבוקר (יום ב') דו"ח ובו עדויות של להט"בים תושבי הנסיכות הקטנה שבמפרץ, הטוענים כי המשטרה המקומית עצרה אותם וביצעה בהם מעשי התעללות, הכוללים כליאה במתקן תת-קרקעי ודרישה לטיפולי המרה.
המונדיאל שייפתח ב-20 בנובמבר בקטאר יהיה הראשון אי-פעם שמארחת מדינה במזרח התיכון, והוא מלווה כבר שנים בטענות שלפיהן זכות האירוח הוענקה לקטארים בחטא ובתמורה למעשי שוחד ושחיתות. קטאר רחוקה מלהיות מדינה בעלת טביעת רגל משמעותית בכדורגל העולמי, נבחרתה מעולם לא העפילה למונדיאל, וכדי לאפשר לה לארח את הטורניר במזג האוויר המדברי שלה הועברו המשחקים, באופן חריג ביותר, מהקיץ לחורף, תוך שינוי לוח השנה של הכדורגל העולמי כולו.
כדי להקים את האצטדיונים והתשתיות לקראת המונדיאל העסיקו שליטי קטאר עשרות אלפי פועלים זרים, וארגוני זכויות אדם ועיתונאים טוענים שאלה קיבלו תנאי העסקה מחפירים, ושאלפים מביניהם מתו בחום או בתאונות כתוצאה מהיחס המזלזל. גם הפרות אחרות של זכויות אדם, בהן האיסורים המחמירים על גילויי חיבה בפומבי בין בני זוג והרדיפה של להט"בים, גררו אזהרות מצד פעילים, ועם התקרבות הטורניר הן זוכות לתשומת לב הולכת וגדלה.
חוקי קטאר אוסרים לחלוטין קיום יחסים הומוסקסואליים, ועובדה זו מעוררת דאגה לקראת בואם של המוני תיירים למדינה בחודש הבא. לפי הערכות לפחות מיליון אוהדי כדורגל זרים, בהם גם הומואים, לסביות, טרנסג'נדרים ומיעוטים מיניים אחרים, צפויים לפקוד את הטורניר. בדו"ח שפרסם היום Human Rights Watch הוא מדווח כי תיעד שישה מקרים שבהם להט"בים ספגו מכות קשות ועוד חמישה מקרים של תקיפות מיניות נגד להט"בים בעודם נמצאים בחזקת המשטרה בשנים 2022-2019. לפי הארגון, שמושבו בארה"ב, המקרה האחרון שבהם נרשם בחודש שעבר.
המידע מהטלפון נשאב, ובו פרטי להט"בים אחרים
בדו"ח של הארגון מוזכרים ארבע נשים טרנסג'נדריות, אישה ביסקסואלית אחת והומו אחד, וכל השישה העידו כי משרד הפנים עצר אותם וכלא אותם בכלא תת-קרקעי בבירה דוחא. שם, לדבריהם, הם ספגו השפלות מילוליות והתעללות פיזית, שכללה סטירות, בעיטות ומכות עד זוב דם. "אישה אחת סיפרה לנו שהיא איבדה את ההכרה, ולפי העדויות קציני הביטחון גם חילצו מהעצורים הודאות ומנעו מהם גישה לייעוץ משפטי, למשפחתם ולטיפול רפואי", נכתב בדו"ח.
האישה הביסקסואלית שעדותה מופיעה בדו"ח העידה כי הוכתה עד אובדן הכרה כמה פעמים, ואחת הנשים הטרנסג'נדריות סיפרה לארגון כי פעם אחת הוחזקה בבידוד בתא תת-קרקעי במשך חודשיים, ובפעם אחרת הוחזקה שישה שבועות. "הם היכו אותי כל יום וגילחו את שיערי", העידה. "הם גם אילצו אותי להסיר את החולצה שלי וצילמו לי את השדיים". לדבריה, מאז שקעה בדיכאון והיא פוחדת לצאת מהבית.
לפי Human Rights Watch, בכל המקרים אולצו העצורים לפתוח את הנעילה בטלפון הסלולרי שלהם ולאפשר לרשויות לשאוב ממנו את המידע על אנשי קשר להט"בים שהיו בתוכו. המעצרים נמשכו אף שנגד איש מבין העצורים לא הוגש כתב אישום כלשהו. לפי ארגון זכויות האדם, נראה כי כל השישה הוחזקו בכלא בהתבסס על חוק משנת 2002, שבו קבעה קטאר כי מותר להחזיק אנשים במעצר למשך שישה חודשים בלי כתב אישום אם יש "סיבה מבוססת-היטב להניח שהנאשם עלול לבצע פשע, בכלל זה פגיעה במוסר הציבורי".
ב-Human Rights Watch טוענים כי כל ששת העצורים שהתראיינו לדו"ח של הארגון אולצו לחתום בפני הרשויות בקטאר על התחייבות שלפיה יחדלו מ"פעילות לא מוסרית", וכי נשים טרנסג'נדריות חויבו לעבור טיפולי המרה במרפאה הנמצאת בבעלות הממשלה. אחת מהן סיפרה כי במרפאה שאליה אולצה להגיע היא הואשמה שהחליטה להיות טרנסג'נדרית כדי לזכות בסימפתיה מאחרים: "הדבר האחרון שאני רוצה הוא סימפתיה. אני רק רוצה להיות אני", אמרה.
קטאר: הכול שקרים, וכולם מוזמנים למונדיאל
גורם רשמי בממשלת קטאר מסר בתגובה לדו"ח כי הטענות שקריות לחלוטין: "קטאר אינה סובלת אפליה נגד שום אדם, ואנו מחויבים לזכויות האדם של כולם". הוא הדגיש כי אף שהממשלה הקטארית קיימה בשנים האחרונות שיחות עם Human Rights Watch ועם ארגוני זכויות אדם אחרים המבקרים אותה, אף אחת מהטענות שפורסמו בדו"ח היום לא הובאה בפניה לפני שפורסמה בתקשורת: "אם Human Rights Watch היה יוצר איתנו קשר, היינו יכולים להוכיח שאין יסוד לטענות הללו". לדבריו, העובדה שהארגון לא נתן לדוחא הודעה מוקדמת מערערת על עצם המחויבות של פעיליו לדווח את האמת.
הבכיר הקטארי התעקש שבארצו לא פועלים "מרכזי המרה" ללהט"בים, אף שכן מתקיימות בה "מרפאות שיקום" המסייעות לדבריה לאנשים הסובלים ממצוקות נפשיות ופיזיות כגון הפרעות אכילה, שינויים קיצוניים במצבי הרוח והתמכרות לסמים.
בדו"ח שלו קורא Human Rights Watch להתאחדות הכדורגל העולמית פיפ"א ללחוץ על קטאר לערוך רפורמות שיגנו על להט"בים. בשבועות האחרונים, עם התקרבות המונדיאל, ניפקו מארגני הטורניר מטעם קטאר עוד ועוד הצהרות שלפיהן כל האוהדים יתקבלו בארצם בברכה, כדי להדוף את הטענות על אפליה נגד מיעוטים מיניים. פיפ"א עצמה הודיעה כי באצטדיונים ובסביבתם תותר הנפה של דגלי גאווה.
גם כדורגלנים התגייסו לאחרונה למאבק באפליית להט"בים בקטאר, והארי קיין מנבחרת אנגליה הוא אחד מכמה קפטנים של נבחרות אירופיות שמתכוונים לענוד על זרועם סרט עם הכיתוב OneLove במשחקי המונדיאל, כדי להדגיש את דאגתם מהיחס לזכויות הלהט"בים.