סטודנטים, מרצים ואנשי סגל ממוסדות אקדמיים שונים ברחבי הארץ הפגינו בצהריים (ראשון) במחאה על המהפכה המשפטית שמקדם שר המשפטים יריב לוין בממשלתו של בנימין נתניהו. בחלק מהמוקדים צעדו המוחים על כבישים סמוכים לאוניברסיטאות והמכללות. "נמשיך להפגין נגד ההפיכה המשטרית המסוכנת שמאיימת על הדמוקרטיה הישראלית", אמרו מארגני מחאת הסטודנטים.
מאות התקבצו בקור עז ותחת גשם שוטף בכניסה לאוניברסיטת חיפה, שם מחו לצד הסטודנטים גם אנשי סגל אקדמי וסגל מנהלי מהטכניון. "לא נסכים לממשלה ללא בלמים, לא להפיכה המשפטית, לא לדיקטטורה, המהפכה לא תעצור גם בחורף וגם בקור", זעקו המפגינים ליד אוניברסיטת חיפה.
פרופ' גור אלרואי, רקטור אוניברסיטת חיפה שצעד עם אנשי הסגל במוסד האקדמי, אמר: "הגעתי לאוניברסיטת חיפה לפני 20 שנה, אני גאה כחבר סגל ויחד איתכם אנו קהילה אקדמית במאבק נגד רפורמת נתניהו-לוין. כולנו, כולל אנשי הטכניון ומכללת אורנים, חייבים להציל את הדמוקרטיה הישראלית".
פרופ' אלרואי אמר עוד: "תפקידנו להגן על היועצת המשפטית גלי בהרב-מיארה, את הגיבורה שלנו, על אומה ליבה המוסרי. אנו נסביר בכיתות הלימוד שעלינו להיכנס לרשתות חברתיות להסביר לצעירים בשפה פשוטה מה המשמעות בהפרדת רשויות. חייבים להשמיע את קולנו, בית המשפט בסכנה ועומד ליפול, האקדמיה הבאה בתור. עלינו להתאחד נגד ההפיכה המשטרית המתוכננת, זו לא העת לשתוק".
בר, סטודנטית באוניברסיטת חיפה, אמרה: "כולנו מודאגים, ישראל לא דיקטטורה וגם לא תהיה. מה עם עתידנו? אנחנו מתנגדים לתוכנית הנוכחית. בכל שבוע, גם עתה בתקופת הבחינות העמוסה, נפגין ונמחה. לא נעצור כי ארצנו משנה את פניה".
"החלטתם להיות אזרחים פעילים"
תהלוכה דומה יצאה גם מאוניברסיטת תל אביב. עשרות סטודנטים וחברי סגל אקדמי אחזו בשלטים שעליהם נכתב "אין דמוקרטיה, אין אקדמיה". פרופ' אריאל פורת, נשיא האוניברסיטה, אמר למשתתפי המחאה: "אני רוצה לברך אתכם על כך שאכפת לכם, ושהחלטתם להיות אזרחים פעילים. אנחנו מצויים באחת התקופות הקשות ביותר שידעה החברה הישראלית מעודה. אחד הדברים שמטרידים מאוד הוא המהירות שבה הקואליציה מבקשת לבצע את המהפכה החוקתית מבלי שמתגלה רצון אמיתי להידברות".
פרופ' פורת, מומחה בתחום המשפט, הוסיף: "היועצת המשפטית לממשלה אינה משרת אמון של הממשלה. תפקידה הוא בין היתר להנחות את הממשלה באשר למצב המשפטי. הנחיותיה אינן המלצות גרידא, שהממשלה יכולה לקבל או שלא לקבל. אי ציות להחלטות היועצת המשפטית לממשלה, אם יהיה, ידליק נורת אזהרה באשר לעתיד הדמוקרטיה בישראל".
בירושלים מפגינים סטודנטים וחברי סגל אקדמי מהקמפוסים של בצלאל, סם שפיגל וניסן נתיב ומוסדות אקדמיים נוספים. כ-100 מפגינים צעדו על המדרכות בליווי המשטרה. "אנו קוראים לכל ציבור הסטודנטים, ולצעירים בכלל, לעצור את הלמידה והלחצים בתקופת המבחנים ולהצטרף לצעדות, ולכלל הפעולות, ולהיאבק יחד איתנו בהפיכה המשטרית", אמרו מארגני מחאת הסטודנטים. "זו האחריות שלנו, דור העתיד, להתייצב ולומר לממשלה - עד כאן".
במחאה השתתפו גם סטודנטים ומרצים מהאוניברסיטה הפתוחה, האוניברסיטה העברית, אוניברסיטת רייכמן ואוניברסיטת בר אילן.
גם ברחבי העולם נמשכות הפגנות נגד המהפכה המתוכננת בישראל. בבאזל שבשווייץ תועדה קבוצה מפגינה עם השיר "בארץ שלי שלוש רשויות". גם בלונדון בירת אנגליה מחו כ-400 משתתפים במקום מרכזי בעיר. "יש חשיבות למערכת משפט עצמאית ומתפקדת", אמר פרופ' ראובן (רובי) ציגלר בריאיון מאוקספורד לאולפן ynet. "לצאת להפגנה זה סימן לגאווה, לחינוך דמוקרטי".
אופיר גוטלזון, תושב פאלו אלטו בקליפורניה שבארה"ב, אמר: "המחאה בארה"ב כללה 10 מוקדים. אנחנו יוצאים להפגנה כי אנחנו לא מוכנים לוותר על מצב שבו מדינת ישראל תהיה נשלטת על-ידי בן אדם אחד או גוף אחד. בעברית קוראים לזה דיקטטורה".