התושבים במערב ובמרכז גרמניה לא היו מוכנים לקראת השיטפונות שהפתיעו אותם. רבים סיפרו כי הם המומים מעוצמת הגשמים, שהותירו חורבן וייאוש גדול. ב"בילד", העיתון הנמכר ביותר בגרמניה, כינו את האסון "שיטפון המוות". לפחות 103 בני אדם נהרגו בגרמניה, 50 מהם במדינת המחוז ריינלנד-פפאלץ, וכ-1,300 נוספים נעדרים. הרשויות מסרו שייתכן שרבים הם מנותקי קשר בשל הפגיעה בקווי הטלפון הסלולרי.
העיירה הגרמנית שולד בנורדריין-וסטפליה, שבה מתגוררים כ-700 בני אדם, נהרסה כמעט לחלוטין. קרל היינץ גרים, שבא לעזור להוריו בשולד, אמר כי מעולם לא ראה שטף קטלני שכזה בנהר אהר הקטן. "הלילה זה היה מטורף", הוא אמר. בין ההרוגים במדינת המחוז תשעה דיירי מוסד לאנשים עם מוגבלויות שהוצף, ושני כבאים שסייעו בפעולות החילוץ.
תושבים באזור סיפרו כי הם המומים מהאסון. "אף אחד לא ציפה לזה, מאיפה הגיע כל הגשם הזה? זה מטורף", אמרה אן-מארי מולר, תושבת מאיין בת 65. "זה עשה רעש ממש חזק והגשם ירד מהר כל כך, חשבנו שהוא ישבור את הדלת".
עשרות תושבים מיואשים חיפשו מקלט על גגות הבתים וחולצו בעזרת סירות מתנפחות ומסוקים. מאות חיילים נשלחו כדי לסייע במאמצי החילוץ שנמשכים גם היום. "יש הרוגים, יש נעדרים, יש רבים שעדיין נמצאים בסכנה", אמרה ראש ממשלת ריינלנד-פפאלץ, מלו דרייר, בפרלמנט האזורי. "מעולם לא ראינו אסון כזה, זה באמת שובר את הלב".
הגשמים הכבדים הציפו בתים, הפכו רחובות לנהרות זורמים, סחפו מכוניות בזרם ועקרו עצים. במחוז הכפרי אהרווילר בריינלנד-פפלאץ כמה בתים קרסו לחלוטין, והאזור כולו נראה כאילו נפגע על ידי צונאמי. תושבים באזורים שהוצפו בנורדריין-וסטפאליה התבקשו להתפנות מהבתים. חלק מהתושבים בחבל הרוהר אף התבקשו להרתיח את מי השתייה שלהם כאמצעי זהירות בעקבות ההצפות. חברת המים המקומית הזהירה את הצרכנים באזור מ"שינויים משמעותיים בטעם ובריח".
קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, שנמצאת בביקור בוושינגטון, אמרה כי היא חוששת שממדי האסון יתבררו רק בימים הקרובים. מרקל הוסיפה כי גרמניה תזדקק לסיוע כדי לשקם את האזורים שנפגעו. "אני מזועזעת מהקטסטרופה שעברו כל כך הרבה תושבים באזורים המוצפים", אמרה מרקל. ארה"ב, האיחוד האירופי ובריטניה הודיעו כי שישלחו סיוע לאזורים שנפגעו.
שיטפונות דומים פוקדים עוד כמה מדינות במערב אירופה ובמרכז היבשת, כולל בלגיה שבה נהרגו לפחות 14 בני אדם ואלפים נותרו ללא חיבור לחשמל. שלושה מההרוגים הם קשישים שהסירה שחילצה אותם בעיירה פפינסטר התהפכה. "הם נעלמו בזרם במהרה", מסרו הרשויות. מפלס נהר מז שחוצה את העיר לייז' ממשיך לעלות והרשויות עוקבות בדאגה. גם לוקסמבורג והולנד נפגעו קשות משיטפונות, ואלפים פונו מבתיהם בעיר מאסטריכט.
כמה נהרות במערב היבשת עלו בימים האחרונים על גדותיהם והציפו ישובים סמוכים - תופעה חריגה בחודשי הקיץ. התופעה נפוצה יותר באביב, כשמפלס המים בנהרות עולה מכיוון שהשלג בגבעות ובהרים נמס. הפעם המפלס עלה בגלל כמויות משקעים גדולות. לפי המומחים הגשמים שירדו אתמול בגרמניה היו חסרי תקדים.
השיטפונות העזים החזירו את נושא שינויי האקלים למרכז מערכת הבחירות בגרמניה, שייערכו בספטמבר. "גרמניה חייבת להיערך הרבה יותר טוב בעתיד. מזג האוויר הקיצוני הזה הוא תוצאה ישירה של שינויי האקלים", אמר שר הפנים הגרמני הורסט זיהופר.
"השינויים האקלימיים הגיעו לגרמניה", אמרה שרת הסביבה הגרמנית סבנייה שולצה. "האירועים מראים באיזו עוצמה השלכות השינויים האקלימיים יכולות להשפיע על כולנו, וכמה חשוב שנתאים את עצמנו לאירועי מזג אוויר קיצוני בעתיד".
ארמין לאשט, ראש ממשלת נורדריין-וסטפליה והיורש של מרקל במפלגה הנוצרית-דמוקרטית הגרמנית (CDU), אמר כי האזור זקוק לעזרה מיידית. גם הוא האשים את ההתחממות הגלובלית במזג האוויר הקיצוני. "אנחנו לא יודעים עדיין מה ההיקף האמיתי של הנזק, אבל אנחנו לא יכולים להשאיר את התושבים להתמודד עם זה לבד", אמר לאשט.