סקר חדש שהתפרסם בצהריים (שני) בצרפת מלמד כי הנשיא המכהן עמנואל מקרון ממשיך להחזיק בעמדת הובלה מובהקת במרוץ לנשיאות, לקראת הסיבוב הראשון בבחירות שייערך בעוד שלושה שבועות. בסיבוב השני צפוי מקרון לגבור על מנהיגת הימין מרין לה פן בפער גדול של 14%.
הבחירות לנשיאות צרפת – עוד כותרות:
• קרע במשפחת לה פן: מריון נגד מרין
• צרפת מוכנה לנשיאה? הכירו את "הבולדוזרית" פּקרס
• היהודי שרץ לנשיאות הסתבך: אצבע משולשת ו"רומן מחוץ לנישואים"
הסיבוב הראשון בבחירות ייערך ב-10 באפריל, ואיש מהמתמודדים בו אינו צפוי לגרוף 50% מהקולות או יותר, הרף הדרוש להכרעת המרוץ כבר בסיבוב זה. לפיכך המועמדים שיגיעו לשני המקומות הראשונים יעפילו לסיבוב שני ומכריע, שייערך ב-24 באפריל ובו יתחרו זה מול זה ראש בראש. המנצח בסיבוב השני יוכתר לנשיא הבא של צרפת.
לפי הסקר החדש של OpinionWay – Kéa Partners, בסיבוב הראשון צפוי מקרון לגרוף 29%, ולה פן מגיעה למקום השני 18%. אחריהם צועדים מנהיג השמאל הקיצוני ז'אן-לוק מלנשון עם 13% ואשת הימין ולרי פקרס ממפלגת הרפובליקנים, גם כן עם 13%. הסקר מלמד כי נמשכת הדעיכה של איש הימין הקיצוני אריק זמור, יהודי אנטי-מוסלמי שבראשית הקמפיין צעד במקום השני בסקרים, וכעת זוכה ל-9% בלבד. לפי הסקר, בהנחה שמקרון ולה פן אכן יעפילו לסיבוב השני, בסיבוב זה צפוי מקרון לגרוף 57% מהקולות ואילו לה פן רק 43%.
תוצאות הסקר שפורסם בצהריים דומות בעיקרן לתוצאות של סקרים אחרים שפורסמו בימים האחרונים. אחרי שבועות של תנודתיות רבה בקרב על המקום השני, כעת ניכר שלה פן מבססת את אחיזתה בו, בעוד מלנשון, פקרס וזמור מחליפים ביניהם את המקומות 5-3. הסקרים חוזים באופן עקבי ניצחון למקרון בסיבוב השני גם במקרה שאחד משלושת המועמדים האחרים שאינם לה פן יעלה לקרב המכריע מולו.
מקרון, איש מרכז, היה האחרון מבין המועמדים הבכירים לנשיאות להכריז רשמית על מועמדותו: הוא עשה זאת רק בתחילת החודש, ומאז הוא רק הגדיל את יתרונו על המועמדים האחרים. פרשנים בצרפת מעריכים כי לחיזוק מעמדו תרמה גם המעורבות הערה שלו במאמצים למצוא פתרון דיפלומטי למלחמה באוקראינה.
מקרון בן ה-44, נזכיר, עבד בעבר בבנק השקעות, ונסיקתו הפוליטית התחוללה במהלך העשור שעבר. ב-2017 נבחר לראשונה לנשיא צרפת כאיש מרכז. במהלך כהונתו נעשתה מדיניותו ימנית יותר מבחינה כלכלית, אך בצל מגפות הקורונה ומחאת האפודים הצהובים נגדו הוא נאלץ להקפיא חלק מהרפורמות שתכנן, בהן העלאת גיל הפרישה. כעת כשצרפת נהנית מצמיחה כלכלית והאבטלה יורדת (כיום היא עומדת על 7.4%) מנסה מקרון לנצל את הנתונים כדי להוכיח שמאז כניסתו לתפקיד הצליח להוציא את הכלכלה השנייה בגודלה באירופה לדרך חדשה.
"שיעור האבטלה כעת הוא הנמוך ביותר זה 15 שנה, שיעור האבטלה בקרב צעירים הוא הנמוך זה 40 שנה, אבל שום דבר מזה לא יכול להיחשב למספיק", אמר מקרון בשבוע שעבר בנאום שבו הציג לראשונה את המצע שלו. בנאום זה הבטיח מקרון רפורמות כלכליות שיכללו העלאה של גיל הפרישה מ-62 ל-65, קיצוץ מיסים בשווי של 15 מיליון אירו בשנה וריכוך של תקנות שוק העבודה.
בידיעה שבסיבוב השני יתמודד כנראה מול אשת ימין, מקרון הבטיח גם להקשיח את מדיניות ממשלתו בכל הקשור לחוק וסדר, לשלוח שוטרים רבים יותר לרחובות ולהחמיר את התנאים לקבלת אשרות שהייה לטווח ארוך בצרפת. לדבריו הוא מתכוון גם להקל את גירושם של אנשים שבקשתם למקלט מדיני בצרפת נדחתה.
יצוין כי גם אם ינצח כצפוי בבחירות בחודש הבא, מקרון עדיין צריך שמפלגת המרכז שלו "הרפובליקה בתנועה" ובעלות בריתה ינצחו בבחירות לפרלמנט שייערכו ביוני כדי שיהיה לו בסיס פוליטי חזק דיו לקידום הרפורמות שלו. מפלגתו נחלה מפלות בכל מערכות הבחירות האחרונות לרשויות המקומיות.
לקראת הבחירות בחודש הבא נראה כי מקרון, שנתפס לעתים קרובות כיהיר וכמנותק מהאזרח הפשוט, מנסה כעת להיראות עממי יותר מבעבר. מוקדם יותר החודש פורסמו בצרפת תמונות אישיות של מקרון מתוך ארמון האליזה, ובהן הוא נראה לבוש בבגדים פשוטים ולא-מגולח. ברשתות החברתיות היו שטענו כי מקרון שואב השראה מנשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, שזוכה לפופולריות עצומה בעולם בצל המלחמה בארצו, ושהחל בשבועות האחרונים להופיע כשלפניו זיפים ולגופו חולצות פליז פשוטות. מקרון ידוע בדרך כלל כמנהיג המקפיד מאוד בהופעתו החיצונית, והוא נוהג להגיע לאירועים חנוט בחליפה ומגולח למשעי.