מליאת הכנסת הסירה אתמול (רביעי) מסדר היום את הצעת החוק "ממדים למילואים" של ח"כ גדי איזנקוט מהמחנה הממלכתי. החוק, המציע לממן ב-100% לימודים אקדמיים ללוחמים ותומכי לחימה באופן מיידי, נפל לאחר ש-55 חברי כנסת הצביעו נגד ורק 50 בעד. הבוקר סיפרו בריאיון לאולפן ynet שני סטודנטים במילואים על הקושי לתמרן בין התואר לצבא, ועל התסכול מעיסוק הפוליטיקאים: "אותנו לא מעניין מי נתן, אנחנו רוצים לקבל את מה שמגיע לנו".
ריאיון עם יהורז בן יהודה, סטודנט ומתנדב במילואים ועם רון פרץ, סטודנט ומתנדב במילואים
(צילום: מיקי שמידט)

יהורז בן יהודה הוא סטודנט בטכניון להנדסת נתונים ומידע בשנה השלישית, ובמקביל משרת במילואים באוגדה 98. רון פרץ משרת בחטיבות הצנחנים הצפונית ובתוך כך לומד משפטים, כלכלה ופילוסופיה באוניברסיטה העברית.
בן יהודה סיפר כי שילוב הלימודים עם הצורך במענה לצורכי צה"ל במילואים הוא מאתגר מאוד. "אנחנו כבר הרבה זמן בתוך האירוע הזה", תיאר. "יש לנו חיים מאחורי הקלעים, שהם המילואים שאנחנו צריכים לנהל במקביל ללימודים". בעקבות כך, לדבריו, "יש דברים שנופלים, יש דברים שלא מצליחים, קשה מאוד להחזיק את המערכות של הקורסים בצורה טובה בלי שזה יאלץ אותנו להאריך את התואר או לוותר על ציונים מסוימים. זה משפיע באופן ודאי וברור".
פרץ שיתף כי "במשך שלושה סמסטרים אני מתחיל במילואים, מגיע לקראת הסוף ומנסה לעשות ריצת מרתון, שבהכרח מביאה לפגיעה ברמת הלימודים הנדרשת. בין אם זה ויתור על קורסים, אם זה לעשות מעבר בינארי על הקורסים רק בשביל להגיד 'הנה, עברתי'".
1 צפייה בגלריה
חבר הכנסת גדי איזנקוט מתקבל בתמיכה וחיבוקים במליאת הכנסת
חבר הכנסת גדי איזנקוט מתקבל בתמיכה וחיבוקים במליאת הכנסת
"לא מעניין אותנו מי ייתן את המענק ומי לא". חברי כנסת סביב איזנקוט, אתמול במליאה.
(צילום: ערוץ כנסת )
"אני מבין שאין ברירה ובתקופה הזו צריך להגיע למילואים, אבל הייתי רוצה שדברים ייראו אחרת", אמר פרץ. "יש שוני משאר האוכלוסיות, שרואים שאין להן את אותו הדחף ואת אותו הרצון לשרת את המדינה".
אתמול, כאמור, נפל במליאת הכנסת החוק שהיה אמור להקל עליהם ועל שאר הסטודנטים שמוותרים על חלק מהותי בחייהם כבר יותר משנה, כך שהתשלום על הלימודים ישולם עבורם מיידית. בן יהודה הסביר כי לדעתו להצעת החוק היו יתרונות וחסרונות: "זה טוב, מי שמשרת צריך לקבל, אבל בד בבד, צריך לשמר את היתרון של הלוחמים". לדבריו, "אם מרחיבים ונותנים מימון כמעט מלא ללימודים לעוד קבוצות אוכלוסייה שהן תומכי לחימה או עורפיים, אז חייבים לתת עוד ללוחמים".
פרץ ציין כי ח"כ איזנקוט היה הראשון ש"הרים את הכפפה" בהקשר למדיניות מימון הלימודים. "כבר ב-2016 הוא דיבר על עניין המלגות. הצעת החוק הנוכחית הייתה סוג של תיקון". הוא סיפר כי "אותנו לא מעניינים הקרבות בין הקואליציה לאופוזיציה, מי ייתן את המענק ומי לא. אנחנו רוצים לקבל את מה שמגיע לנו, את ההטבות הכלכליות. אני אומר בעיקר לחברי הקואליציה: הפוליטיקה לא מעניינת". לדבריו, "יש צורך אמיתי ודחוף בגיוס של אוכלוסיות נוספות לצבא. זה מה שצריך לקרות, ועכשיו".