מנהיג תנועת הימין הקיצוני Proud Boys, אנריקה טריו, נידון הלילה (בין שלישי לרביעי) ל-22 שנות מאסר על חלקו במהומות הקפיטול ב-6 בינואר 2021, כשתומכיו של נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ הסתערו על הקונגרס האמריקני לאחר שהפסיד בבחירות לג'ו ביידן. הוא הורשע בקשירת קשר להמרדה, לאחר שעל פי הכרעת הדין הוביל את הניסיון למנוע את העברת השלטון. זהו עונש המאסר הארוך ביותר שניתן עד כה לאחד ממורשעי אירועי הקפיטול.
"חבר המושבעים לא הרשיע אף אחד בגלל עיסוק בפוליטיקה, הוא הרשיע את מר טריו ואחרים בעקבות עיסוק בהמרדה", אמר השופט המחוזי טימותי קלי. "אין לי שום אינדיקציה לכך שהוא מתחרט על הדברים שבהם הוא הורשע, שהם קשירת קשר להמרדה וקנוניה על מנת למנוע את ספירת קולות האלקטורים. טריו היה המנהיג האולטימטיבי של הקנוניה הזאת, זה לא נתון לוויכוח. הראיות תומכות בכך שהוא הונע על ידי להט מהפכני".
טריו נעצר בוושינגטון די.סי. כמה ימים לפני ההתפרעויות בקונגרס האמריקני, לאחר ששרף כרזה של כנסייה שעליה היה הכיתוב "Black Lives Matter" - הסיסמה של תנועת המחאה שפועלת נגד אלימות משטרתית, אפליה וגזענות ממוסדת כלפי שחורים - וגם בגלל החזקת נשק. שופט קבע שעליו לעזוב את העיר לאחר שנעצר. לדברי השופט קלי, טריו אמנם לא היה נוכח בקפיטול במהלך המהומות, אך למרות זאת "היתה לו השפעה גדולה על אירועי היום".
משרד המשפטים האמריקני ביקש לגזור על טריו 33 שנות נאסר, אך גם העונש שקיבל, 22 שנים, הוא כאמור הקשה ביותר שנגזר עד כה על מי מהמעורבים בפריצה לקפיטול.
בשבוע שעבר בית המשפט גזר על ג'ו ביגס, איש צבא לשעבר ומנהיג בתנועה, 18 שנות מאסר לאחר שעל פי הכרעת הדין קרא לפתוח ב"מלחמה" כדי להשאיר את דונלד טראמפ בבית הלבן. זאכרי רל, בכיר נוסף בתנועת הימין הקיצוני, נשלח ל-15 שנות מאסר, ואיתן נורדיאן, גם הוא אחד המנהיגים - ל-17 שנים. חבר נוסף, דומיניק פצולה, נידון ל-10 שנות מאסר לאחר שזוכה מעבירת ההמרדה.
במהלך המשפט, שנמשך חודשים ארוכים, התביעה הציגה ראיות לכך שטריו עזר ליצור "מבנה פיקוד" לתנועתו לקראת 6 בינואר, שם הוכתב לחברי הארגון כיצד לפעול כשישתתפו בעצרות בעלות פרופיל גבוה. למרות שכאמור הוא לא היה בוושינגטון ב-6 בינואר, הוא הביע את תמיכתו במתפרעים באינטרנט והיה בקשר עם אנשיו בשטח.
ביגס ונורדין, סגניו של טריו, הנהיגו את המהומות בשטח בהיעדרו. חברי התנועה היו בחזית ההתפרעויות, פרצו את מחסומי המשטרה וניפצו חלונות כדי לאפשר למתפרעים להיכנס לבניין במהלך הפריצה הראשונה, שהובילה לבסוף לפינוי הקונגרס ולדחייה של אישור תוצאות הבחירות לנשיאות.
לפני שהשופט הכריז על עונש המאסר, טריו התנצל על "הכאב והסבל" שחוו רשויות החוק והמחוקקים באותו יום ב-6 בינואר, ונשבע שאין לו קשר לפוליטיקה, לאקטיביזם כלשהו, לתנועות ולעצרות.
"תמיד ניסיתי לשמור על עצמי ברמה גבוהה יותר, ונכשלתי", הוא אמר בבית המשפט. "חשבתי שאני מעל אנשים אחרים מבחינה מוסרית, והמשפט הזה הראה לי כמה טעיתי. ביליתי את השנה וחצי האחרונה בניסיון להבין איך הגעתי למקום שבו אני נמצא עכשיו. ב-3 בנובמבר 2020 קרה משהו שלא ציפיתי לו - המועמד שלי הפסיד. הרגשתי כאילו משהו נגנב ממני באופן אישי, וכל ערוץ תקשורת שפתחתי אמר לי שאני צודק". טריו טען שהיה נגד האלימות שפרצה בקפיטול: "אני לא אדם קיצוני פוליטית. גרימת נזק או שינוי תוצאת הבחירות לא הייתה המטרה שלי".
התובע במשפט, קונור מולרו, הטיח בו כי בתור מנהיג ה-Proud Boys הייתה לו "יכולת רעילה לשלוט באחרים", ושהוא היה מנהיג ההמרדה ששמה לה למטרה את הממשל האמריקני. לדבריו, טריו "הגדיל את תהילתו וקומתו על ידי הצתת להבות האלימות הפוליטית". על חברי התנועה אמר התובע: "אלו גברים שלעולם לא היו מצמידים פצצה לחזה או נרשמים למחנה אימונים, אבל הם נרגשים מהרעיון של לנסוע מעיר לעיר ולהכות את היריבים שלהם בקרבות רחוב".
הוא הוסיף: "תנועת ה-Proud Boys לא הייתה רק 'טיפה בדלי' בכל הנוגע לאירוע הפריצה לקפיטול, היה לה חלק אינטגרלי בכך, והפעולות המשמעותיות שלה הגיעו ישירות לאחר התכנון של אנרקה טריו".
עורך דינו של טריו, סבינו ז'ורגוי, אמר בבית המשפט: "לא הייתה ללקוח שלי כוונה להפיל את הממשל האמריקני. הוא אינו טרוריסט, הוא פטריוט שאיבד כיוון. לא מדובר באזרח זר שמנהל מלחמה נגד ארה"ב - הוא חשב שהוא מציל את המדינה הזו, מציל את הרפובליקה הזו".
בנוסף למנהיגי Proud Boys העמיד משרד המשפטים לדין יותר מ-1,100 בני אדם על הפריצה לקונגרס. יותר מ-600 מהם נשלחו לעונש מאסר. הנשיא לשעבר טראמפ מואשם גם הוא בפרשת הקפיטול, והתובע המיוחד ג'ק סמית טען שטראמפ הפיץ שקרים על הונאה וזיוף התוצאות כדי להישאר בשלטון.